Volledig scherm
© Thinkstock

Aantal inbraken in gemeente Steenbergen gelijk gebleven

STEENBERGEN - Er is het afgelopen jaar 57 keer ingebroken in de gemeente Steenbergen. Het aantal inbraken is daarmee niet gestegen, maar ook niet gedaald, zoals de afgelopen jaren. In 2015 is namelijk ook precies 57 keer ingebroken.
Maar wie naar de cijfers van de afgelopen jaren kijkt, ziet wel een sterke daling. In 2013 is er in maar liefst 107 woningen ingebroken. In 2014 daalde dat aantal al, naar 81 inbraken in totaal.

Het aantal inbraken van het afgelopen jaar past daarom bij de dalende trend van de afgelopen jaren, zegt een woordvoerster van de politie. En de belangrijkste reden daarvoor: de vele buurtpreventieteams die ook in Steenbergen de laatste jaren zijn opgericht. Daarnaast werkt de politie ook veel met whatsappgroepen, zegt de politiewoordvoerster. ,,We hebben er een mooi stel extra ogen en oren bij in de wijken. We zien een daling in de gebieden waar buurtpreventisten actief zijn.''

In Steenbergen zijn zes teams: drie in Dinteloord, een in Kruisland en in Nieuw-Vossemeer. Afgelopen jaar is daar het team Striene-Zuid bij gekomen en in november een team in Welberg. De samenwerking tussen politie en burgers werkt dus. Maar, waarschuwt de woordvoerster: ,,We moeten altijd scherp blijven. Elke inbraak is er nog een teveel.''

De daling van de inbraken is het sterkst te zien in Dinteloord. In 2013 is 46 keer ingebroken. In datzelfde jaar is de buurtpreventie in het dorp gestart. De teller is daarna gaan dalen en kwam dit jaar uit op 'slechts' zestien inbraken. Ook Nieuw-Vossemeer toont een sterke daling: van tien in 2013 naar drie het afgelopen jaar.

In de grootste kern, Steenbergen, is het aantal inbraken minder hard gedaald: van 46 in 2013 naar dertig dit jaar. Uit onderzoek van research- en adviesbureau RIGO naar de leefbaarheid in de gemeente, viel onlangs al op te maken dat Steenbergenaren zich gemiddeld veiliger voelen dan drie jaar geleden. Ook dat leek samen te hangen met het dalende aantal inbraken. De teller qua straatroven staat in 2015 en 2016 zelfs helemaal op nul.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom