Lex Lensink vertelt tijdens Open Joodse Huizen over de bijzondere oorlogsgeschiedenis van hotel De Draak in Bergen op Zoom. De trap doet dienst als tribune.
Volledig scherm
PREMIUM
Lex Lensink vertelt tijdens Open Joodse Huizen over de bijzondere oorlogsgeschiedenis van hotel De Draak in Bergen op Zoom. De trap doet dienst als tribune. © Pix4Profs/Marcel Otterspeer

Aangrijpende Joodse oorlogsverhalen in binnenstad van Bergen op Zoom

BERGEN OP ZOOM - Een persoonlijk verhaal kan veel meer vertellen dan een dik geschiedenisboek. ,,Dit komt echt bij mij binnen", zegt een bezoeker van Open Joodse Huizen - Huizen van verzet, een evenement waarbij zondag in de binnenstad van Bergen op Zoom op vijf locaties levensverhalen van Joodse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog werden verteld.

,,In 1941 moesten alle Joden naar het stadhuis komen. Ze kregen allemaal een dikke J in hun persoonsbewijs of paspoort. En daar moesten ze nog een gulden voor betalen ook. Ze mochten de tram niet meer in, niet meer in de bus, het theater, de bioscoop, het zwembad. Ze moesten al hun geld inleveren, alle antiek. Hun werk werd ze gewoon afgepakt. Alles werd ze afgenomen om ze maar te isoleren. En uiteindelijk ook hun leven.”

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom