Burgemeester Adriaan van Campen in de Muziektent van Fijnaart in 1938.
Volledig scherm
Burgemeester Adriaan van Campen in de Muziektent van Fijnaart in 1938. © collectie Cultuurhistorische Vereniging Nyen aenwas van Nassau

8 oktober 1944: Strijden om meters in en rond Hoogerheide

dagboek van de bevrijdingDe geallieerde troepen deden er 75 jaar geleden ruim een maand over om de bezetter uit West-Brabant te verdrijven. Hoe verliep die weg naar de bevrijding? Deze kroniek in 36 delen beschrijft het van dag tot dag. Vandaag deel 8.

De inwoners van Bergen op Zoom kijken hun ogen uit. In de straten van de Markiezenstad wemelt het van de Duitse soldaten. Ze gaan na een korte maaltijd allemaal dezelfde kant op: richting Woensdrecht, om daar de Canadezen tegemoet te rijden die gisteren Hoogerheide deels hebben veroverd. Liefst tweeduizend man, vergezeld van tanks en artillerie, komt aan bij landgoed Mattemburgh in de bossen ten zuiden van Bergen op Zoom.

Manschappen van de Black Watch of Canada sluipen naar voren door de Stationsstraat in Hoogerheide. Ze worden door de Duitsers verwelkomd met kogels en granaten. De geallieerden komen nauwelijks verder.

Quote

Liefst tweedui­zend man komt aan bij landgoed Mattem­burgh in de bossen ten zuiden van Bergen op Zoom.

Tekst gaat verder onder het kader.

Tegen het einde van de middag komen Duitse versterkingen aan die eerder die dag via Bergen op Zoom zijn aangevoerd. The Royal Air Force spot ze daar in de bossen bij Huijbergen en bestookt ze vanuit de lucht. Maar de vliegtuigen komen te laat. De Duitsers hebben de tegenaanval ingezet en dringen de Canadezen een paar honderd meter achteruit. Vooral in de Raadhuisstraat ontstaan opnieuw bloedige gevechten.

Een groep Canadezen probeert vanuit het al bevrijde Putte snel op te rukken richting het oosten. Maar ook daar bieden de Duitse troepen fel verzet. Bovendien maken de dichte mist en de vele mijnen die langs de Putsesteenweg liggen de opmars er bepaald niet makkelijker op.

Versterking

Na vele uren bereiken geallieerde troepen Kalmthout-Dorp. Daar graaft zo'n tweehonderd man zich in. Alle tanks worden richting Hoogerheide gedirigeerd om daar als broodnodige versterking te dienen.

De Ordedienst van Fijnaart speurt in de omgeving naar plekken waar Duitse militairen stellingen aanbrengen om de geallieerden op te vangen. Ook proberen ze Bergen op Zoom te bereiken om medicijnen te halen, maar dat lukt niet.

NSB-burgemeester Adriaan van Campen probeert nog wat zieltjes te winnen voor de NSB en gaat bij een van de dorpsbewoners langs, zo schrijft Huib van Dis in zijn dagboek. ,,Hij (Van Campen, red.) zeide: 'Gaat u Laan achterop? Dat komt ervan als men maar iets half is; wordt helemaal NSB en alle angst en zenuwen zijn weg.’

Quote

NSB-burgemees­ter Adriaan van Campen probeert nog wat zieltjes te winnen

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom