Volledig scherm
© Thinkstock

650 pc's en 700 beeldschermen van de gemeente Bergen op Zoom naar Stichting Samenwerken

BERGEN OP ZOOM - De Stichting Samenwerken heeft woensdagmorgen 650 computers en 700 beeldschermen van de gemeente Bergen op Zoom gekregen. De apparatuur is overbodig geworden op het stadskantoor en wordt door de stichting hergebruikt.

Alle ambtenaren zijn begin deze week overgestapt op een laptop. Ze hebben die zelf mogen aanschaffen en daartoe een bedrag per persoon gekregen van hun werkgever. ,,Met een laptop kunnen onze mensen nu overal werken. Via het principe van bring your own device  (neem je eigen apparaat mee, HvI) hebben ze die zelf kunnen uitzoeken. De oude apparatuur was aan het einde van de economische levensduur en afgeschreven", zegt wethouder Ad Coppens.

Hergebruik

In het kader van de duurzaamheid is volgens wethouder Yvonne Kammeijer gekozen voor hergebruik van de pc's en beeldschermen. ,,Een deel wordt opnieuw gebruikt door mensen die aankloppen bij Stichting Leergeld voor een pc. De rest van de apparaten wordt uit elkaar gehaald en de onderdelen worden hergebruikt. De harde schijven worden vernietigd."

'Teletubbies'

Marco Klaassen van Stichting Samenwerken is erg blij met de apparatuur. ,,Een klein deel proberen we weer aan de praat te krijgen. De Teletubbies halen we uit elkaar. Dat zijn pc's die op Windows XP draaien, daar kunnen we niets meer mee.  Met name de moederborden zijn erg interessant omdat daar onder meer zilver, goud, koper en elektromotoren in zitten. Wat we er exact voor krijgen, hangt af van de grondstofprijzen. Die variëren  per dag. Maar gemiddeld halen we 20 tot 25 euro uit een pc. Met name de oude exemplaren zijn interessant omdat daar meer edelmetaal in is gebruikt dan in nieuwe pc's."

Quote

Gemiddeld halen we 20 tot 25 euro uit een pc. Met name de oude exemplaren zijn interes­sant omdat daar meer edelmetaal in is gebruikt dan in nieuwe pc's

Marco Klaassen van Stichting Samenwerken

Het geld dat deze operatie oplevert wordt volgens Klaassen weer in de stichting gestopt. ,,We hebben jaarlijks ongeveer 9 ton nodig. Drie ton komt van de drie gemeenten die samenwerken in de ISD Brabantse Wal. De overige zes ton halen we zelf op via dit soort projecten."

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Kerkgebouw Dinteloord krijgt 24 appartementen, omwonenden kritisch over parkeren en privacy
    PREMIUM

    Kerkgebouw Dinteloord krijgt 24 appartemen­ten, omwonenden kritisch over parkeren en privacy

    DINTELOORD - De plannen voor de bouw van 24 appartementen in de Sint Petrus en Pauluskerk in Dinteloord zijn gisterenmiddag door omwonenden gematigd positief ontvangen. Wel zijn er zorgen over de extra parkeerdruk en aangetaste privacy, vanwege de balkons die de nieuwe huurders op de bovenverdieping krijgen. Het kindervakantiewerk vrees dat hun activiteit in de leegstaande kerk voor overlast gaat zorgen, hoewel het schip een maatschappelijke functie krijgt.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom