Volledig scherm
Behalve het natuurschoon van alle flora en fauna is ook de stilte een kwaliteit van Grenspark Kalmthoutse Heide. Om die waarde onder woorden te brengen, hebben 372 creatieve geesten een gedicht ingestuurd. © Grenspark Kalmthoutse Heide

372 gedichten over stilte voor poëziewedstrijd Grenspark Kalmthoutse Heide

OSSENDRECHT - De poëziewedstrijd met de stilte en natuur van Grenspark Kalmthoutse Heide als thema heeft 372 inzendingen van creatieve schrijvers opgeleverd, zelfs uit Noorwegen, Engeland, Frankrijk, Zwitserland en Spanje. Een vakjury gaat de gedichten beoordelen en maakt de winnaar op zondag 27 oktober bekend.

Dat gebeurt op de Stiltedag bij de Volksabdij in Ossendrecht, waar de beste tien inzendingen tentoon worden gesteld langs een korte wandelroute in de bossen. ,,Die laten we na 27 oktober even staan, maar het is een tijdelijke expositie", vertelt coördinator Jan Weverbergh van Grenspark Kalmthoutse Heide.

Permanente plek voor winnend gedicht

Quote

Voor de laureaten is er een boekenbon, en de eer dat zij het best woorden hebben weten te geven aan de stilte

Jan Weverbergh, coördinator Grenspark Kalmthoutse Heide

Het winnende gedicht krijgt wel een permanente plek in het park. De tien laureaten ontvangen als beloning een boekenbon. ,,En vooral de eer dat zij het best woorden hebben weten te geven aan de stilte.” In de jury zit onder anderen schrijver Paul Asselbergs uit Bergen op Zoom.

Weverbergh is verrast door de vele inzendingen. ,,Die 372 is echt boven verwachting. 55 procent is Nederlands, de rest Vlaams. Er zitten ook mensen bij die nu in het buitenland wonen en mijmeren over het gebied dat ze kennen van vroeger.”

3 sterren stiltegebied

Volledig scherm
Jan Weverbergh, coördinator van Grenspark Kalmthoutse Heide, bij De Volksabdij in Ossendrecht, waar op 27 oktober weer de Stiltedag wordt gehouden. © Peter de Brie

Behalve de natuur waarderen bezoekers ook de rust en stilte van het Grenspark, stelt Weverbergh. ,,We zijn erkend als 3 sterren stiltegebied, de hoogste score. Daartoe meten provincies of er niet teveel ‘vreemd’ geluid doordringt tot het kerngebied, zoals verkeer uit de verte.”

Op de stiltedag op 27 oktober staan er ook meditatieve workshops en kinderactiviteiten op de rol, evenals wandelingen. ,,Met een gids kan letterlijk en figuurlijk worden stilgestaan bij de gedichten en de natuur. Wandelen is meer dan doorlopen om zo snel mogelijk op het terras te eindigen.”

Hele kluif voor de jury

De jury bestaat naast Asselbergs uit acteur Frank Focketyn uit Ekeren, kunstenaar André De Nys uit Kapellen en zangeres Jorunn Bauweraerts van de Belgische folkgroep Laïs. Grenspark-voorzitter Martin Groffen uit Putte is blij met alle respons. ,,Daaruit blijkt hoe betrokken mensen zijn bij dit gebied, de rust, de stilte en de natuur. De jury zal er een hele kluif aan hebben om de laureaten te kiezen. Ze zijn meteen begonnen met lezen.”

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom