Volledig scherm
Foto: ANP

200 nieuwe huizen: Bergen op Zoom gaat in 2017 vooral bouwen

BERGEN OP ZOOM - De woningbouw in Bergen op Zoom zit weer in de lift. Volgend jaar moeten er verspreid over verschillende projecten in de hele gemeente zo'n 200 nieuwe huizen verrijzen: koop, huur, maar ook zorgwoningen. ,,Het gaat weer stukken beter", ziet wethouder Patrick van der Velden (Wonen). ,,We hebben de laatste jaren een moeilijke tijd gehad, maar we zijn wel plannen blijven maken. Volgend jaar beginnen we op veel plekken met de uitvoering daarvan. 2017 wordt een jaar van bouwen."

Er is ondertussen al een begin gemaakt met de laatste fase van het Groene Gordijn (28 woningen) en aan Smitsvest, het appartementencomplex (23 woningen) aan de rand van de nieuwbouwwijk Nieuwe Veste. Volgend jaar moet er in die wijk ook begonnen worden met de bouw van een appartementencomplex met 22 woningen met een parkeergarage en veertien eengezinswoningen (allemaal koop).

Ook de deelplannen Paravicini, waar onder meer een woon- zorgcomplex moet verrijzen, en Op de Weele komen in ontwikkeling. Maar er staat in 2017 nog meer te gebeuren, zegt van der Velden. ,,Denk aan Bergs Licht (22 eengezinswoningen en 23 appartementen), Havenstaete (25 luxueuze appartementen), het voormalige Lidl-terrein in Halsteren (12 huizen), een appartementencomplex in De Markiezaten en extra woningen aan de Escarpe."

Daarnaast zijn er vergevorderde woningbouwplannen voor het terrein van de voormalige brandweerkazerne aan de Westersingel ('een hofje met ook zorgwoningen'), het ombouwen van de voormalige videotheek aan de Lievevrouwestraat tot vier woningen en het realiseren van een wijkje op de plek van de voormalige Albert Heijn aan de Vlaszak.

De stad heeft volgens de wethouder geleerd van Bergse Haven, het mislukte woningbouwproject waarmee de stad tientallen miljoen euro's verloor. Van der Velden: ,,Dat was een megacontract voor een heel gebied. Nu kiezen we steeds voor kleine projecten op verschillende plekken. Dat zorgt voor diversiteit, maar het houdt ook de financiële risico's beheersbaar. Daarnaast peilen we vooraf ook meer of er wel animo voor een plan is."

Tot slot praat Van der Velden in januari uitgebreid met de jeugdraad om de woonbehoeftes onder jongeren en starters te peilen. Dat deed hij vorig jaar ook al eens.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom