Volledig scherm
Een Poolse tank rolt door de straten van Alphen.

18 oktober 1944: Vliegveld Gilze-Rijen wordt per direct gesloten

dagboek van de bevrijdingDe geallieerde troepen deden er 75 jaar geleden ruim een maand over om de bezetter uit West-Brabant te verdrijven. Hoe verliep die weg naar de bevrijding? Deze kroniek in 36 delen beschrijft het van dag tot dag. Vandaag het zeventiende deel: 18 oktober 1944.

De gevechten rond Woensdrecht houden nog steeds aan en het front verandert nauwelijks van plek. De Kreekrakdam blijft nog ver weg voor de Canadezen en in Woensdrecht is het steeds stuivertje wisselen. De Duitse troepen zijn niet vergevensgezind ten opzichte van inwoners die de geallieerde troepen verwelkomen als ze die straten en huizen heroveren op de Canadezen.

Regelmatig worden mensen standrechtelijk geëxecuteerd door de Duitsers. Of ze gooien simpelweg handgranaten in kelders waar inwoners zich schuilhouden tijdens de gevechten. Ook bij Putte en Kalmthout wordt er nauwelijks progressie geboekt. De Polen die begin oktober tot en met Alphen waren gevorderd, zitten al weken muurvast en komen geen steek verder.

Tekst gaat verder onder het kader.

In Breda zijn de afgelopen dagen de nodige bombardementen geweest die tientallen doden hebben gevergd. Tijdens die luchtaanvallen door de geallieerden is een aantal bommen niet ontploft. Een verslaggever van het Rotterdamsch Nieuwsblad mag meekijken hoe Duitse militairen deze blindgangers onschadelijk maken. ,,Met ontploffingsstof en een lont werd de bom tot ontploffing gebracht, nadat we ons op veilige afstand in een sloot hadden verborgen. Precies op het juiste tijdstip volgde een geweldige explosie en een zuil van rook en stof, honderden meters hoog, steeg op. Ver in den omtrek kwamen scherven van het projectiel neer. De getroffen voorzorgsmaatregelen waren niet voor niets geweest."

In totaal zes bommen worden die dag onschadelijk gemaakt. ,,Een tweede zware bom, die in het water lag, werd eveneens tot ontploffing gebracht. Het kleine watertje met sluis verdween en een krater waarin met gemak een huis verborgen kan worden, ontstond."

In Fijnaart gaan de voorbereidingen voor de strijd gestaag door. Huib van Dis noteert slechts enkele zinnen in zijn dagboek. ,,In de tuin van H. Nijhoff wordt door H. Nijhoff, Van der Linden, Ubbels en anderen hard gewerkt aan een schuilplaats. Radioberichten blijven gunstig. Harde gevechten om de dam bij Woensdrecht."

Volledig scherm

Het vliegveld van Gilze-Rijen is met onmiddellijke ingang gesloten, laat de Bredase NSB-burgemeester Blom weten. Het is streng verboden materiaal weg te halen van het vliegveld of vanuit panden die door de oorlog zijn beschadigd omdat dit gebruikt wordt om andere beschadigde panden te herstellen.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom