Vernielingen aan de Kreekrakdam door bombardement Royal Air Force.
Volledig scherm
Vernielingen aan de Kreekrakdam door bombardement Royal Air Force. © Peter Vierenhalm

13 en 14 oktober 1944: De Canadezen gaan in de aanval bij de Kreekrakdam

dagboek van de bevrijdingDe geallieerde troepen deden er 75 jaar geleden ruim een maand over om de bezetter uit West-Brabant te verdrijven. Hoe verliep die weg naar de bevrijding? Deze kroniek in 36 delen beschrijft het van dag tot dag. Vandaag het dertiende deel: 13 en 14 oktober 1944.

Het regent granaten op Bergen op Zoom, maar er vallen geen gewonden of doden. Wel stromen er steeds meer vluchtelingen uit Borgvliet en Woensdrecht de stad binnen. Ze worden door het Rode Kruis opgevangen in café De Hollandsche Tuin. Maar ook de Sint Jozefschool op het Lourdesplein wordt ingericht als opvangplek voor de vluchtelingen. Er is een tekort aan zo'n beetje alles, maar desalniettemin doen de Rode Kruismedewerkers hun uiterste best de evacués zo goed en kwaad als het gaat te verzorgen.

Tekst gaat verder onder het kader.

Ondanks dat het front nog redelijk ver van Breda ligt, vallen daar onder kinderen slachtoffers door oorlogstuig dat rondslingert in de stad. Het Rotterdamsch Nieuwsblad meldt dat op diverse plekken in de stad jongeren projectielen uit elkaar halen en ermee experimenteren. ,,Een spelletje dat reeds meermaals ernstige gevolgen had. Dinsdag is de 9-jarige Jan van Dorst uit de Diesstraat vrij ernstig aan het gelaat gewond, toen hij bezig was met het demonteren van een patroon. Ter plaatse veroorzaakte de ontploffing en de bloedende aanblik van den onvoorzichtige jongen grote consternatie. Huilende buurvrouwen vertelden hoe erg het was." Aan de Teteringsedijk verliest een 15-jarige jongen twee vingers als hem hetzelfde gebeurt.

De Duitsers lanceren een aanval bij de Staartse Duinen (bij Huijbergen) en kunnen maar net worden tegengehouden. Bij de Kreekrakdam gaan de Canadezen in de aanval om de tweehonderd meter die hen scheidt van de dam definitief te overbruggen. Omdat ze moeten oprukken in open veld, bloedt de aanval dood. Liefst 145 manschappen gaan verloren, onder wie 56 doden. Deze vrijdag 13 oktober staat dan ook te boek als Black Friday.

In Fijnaart gebeurt volgens Huib van Dis niet veel. Vrijdags worden paarden en wagens door de Duitsers gevorderd om suiker te rijden van Dinteloord naar Oudenbosch. Op zaterdag tekent Van Dis op: ,,Deze dag kenmerkt zich door absolute stilte en geen nieuws van betekenis. Radio Oranje zegt dat er een leger van groene politie te Rotterdam is aangekomen om de OD (Ordedienst) zo mogelijk uit te roeien. Opgepast dus."

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom