Volledig scherm
Politie doet onderzoek bij een appartement aan de Goudbaard in Bergen op Zoom. © ANP

12 jaar cel voor man die ex-vriendin Lara Sint Jago in Bergen op Zoom doodschoot

BREDA - De rechtbank in Breda legt Onno R. uit Bergen op Zoom 12 jaar cel op wegens doodslag op zijn ex-vriendin Lara Sint Jago. De officier van justitie had twee weken geleden ook 12 jaar cel geëist.

De rechtbank acht bewezen dat Onno R. in september 2018 Lara (25) doodschoot in haar flat aan de Goudbaard in Bergen op Zoom. Onno R. verklaarde later dat zijn pistool ‘per ongeluk’ was afgegaan tijdens een spelletje met een vuurwapen bij Lara thuis. Daarbij zou Lara het wapen zelf tegen haar hoofd hebben gezet en de trekker hebben  overgehaald. 

Een verklaring die het Openbaar Ministerie (OM) niet gelooft, want waarom vluchtte de verdachte naar België, gooide hij het wapen weg op de snelweg en meldde hij zich pas een volle dag later bij de politie? ,,Ik realiseerde me dat ik dit moest uitleggen en dat niemand me zou geloven.”

Typisch dadergedrag

De rechtbank gaat mee in de redenering van het OM en vindt het door R. geschetste alternatieve scenario, waarbij Lara op de bank thuis een doorgeladen pistool tegen haar hoofd zou hebben gezet ‘ongeloofwaardig’. Bovendien was R.'s gedrag na het schot ‘typisch dadergedrag’.

Quote

Dat jij doodleuk beweert dat ze het wapen op zichzelf heeft gericht, terwijl zoontje thuis was. Hoe krijg je het verzonnen”

Moeder Lara Sint Jago

De verklaring van de vader van de verdachte, die hem heeft afgezet op het politiebureau, is belangrijk voor de rechtbank. Lara leeft niet meer en ten tijde van het fatale schot was alleen haar zoontje aanwezig. 

Politie-agenten moesten naderhand de deur forceren om in de woning te kunnen komen. Dat gebeurde nadat vanuit de woning een gehuil hoorbaar was van het vierjarige zoontje van Lara en dat luider, duidelijker en paniekeriger aanzwelde. Het kereltje zei dat mama misschien wel dood was. 

Veel bloed

Via een gat in de voordeur werd het zoontje uit de woning gehaald, waarna moeder temidden van veel bloed in de kamer werd aangetroffen Zij was toen al enige tijd overleden. Toen de politie arriveerde vertelde het kereltje dat mama sliep en niet wakker wilde worden. 

De moeder van Lara vertelde tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak dat haar leven een hel is, sinds het moment dat ze werd gebeld met de mededeling dat haar dochter was vermoord. En niet alleen haar leven, maar ook dat van het zoontje van Lara. 

Wees

,,Dat jij doodleuk beweert dat ze het wapen op zichzelf heeft gericht, terwijl zoontje thuis was. Hoe krijg je het verzonnen”, merkte ze op richting de verdachte. ,,Wij moeten de rest van ons leven verder zonder Lara. En haar zoontje zonder zijn moeder.”

Nabestaanden van Lara waren woensdag in de rechtbank aanwezig om het vonnis tegen R. aan te horen. 

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom