Volledig scherm
© Chris van Klinken / het fotoburo

104-jarige Steenbergenaar is oudste Nederlander met rijbewijs

STEENBERGEN - ,,Waarom wilt u mij in de krant? Vindt u dat nou zo bijzonder, dat ik nog autorijd?" De 104-jarige Aart Overtveld uit Steenbergen haalt zijn schouders een beetje op.

Totdat hij hoort dat hij de oudste Nederlander is die nog een rijbewijs heeft. En dat de tweede oudste ‘pas’ 99 jaar is en de derde 98. Dan grinnikt hij toch wel een beetje. ,,Ach, als je maar goed uit je doppen kijkt”, zegt hij nuchter.

Uit cijfers die dataonderzoeksbureau Local Focus gisteren presenteerde en die zijn gebaseerd op gegevens van het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen), bleek dat Overtveld in 2014 de oudste Nederlander was wiens rijbewijs werd verlengd. „Tot 2017 of 2018, dat weet ik niet precies. Maar ik rijd nog prima. Moet in januari weer naar de oogarts voor een keuring. Of ik daar tegenop zie? Nee hoor, ik heb m’n verstand nog bij me.”

In 1933 haalde de toen 22-jarige tandarts, die op 9 april 1911 in Arnemuiden geboren werd, zijn rijbewijs. Twee keer in zijn leven kocht hij een nieuwe auto, voor de rest altijd een tweedehands model. ,,Veel te duur, zo’n nieuwe.” Zijn mooiste auto ooit was een Mercedes. Die heeft hij nog steeds. ,,Daar rijd ik af en toe nog een stukje mee. En ik heb ook nog een Opel uit 1978. Die staan allebei in een garage gestald. Sinds die nieuwe wet mag ik er in de maanden december, januari en februari niet mee rijden. Komt door al die mensen die het hele jaar door met een oldtimer reden.” Voor dagelijks gebruik heeft hij een Opel Corsa uit 1997. Die kocht hij jaren geleden voor 2.000 euro.

Overtveld rijdt ondanks zijn hoge leeftijd nog regelmatig. ,,Wel in de buurt hoor, naar vrienden in Dinteloord en Oud Gastel. Laatst ging ik naar vrienden in België, maar dan rijdt er iemand met me mee. Dat doe ik niet mee zelf. En de snelweg, daar rijd ik ook niet meer op. Maar verder kom ik nog prima met het andere verkeer mee. Ik rijd niet langzaam, maar ook niet woest. En als ze vinden dat het niet hard genoeg gaat, nou, dan halen ze me maar in.” Eén keer reed Overveldt schade. Tegen een paaltje. „De rem bleef hangen, en dat ging fout. Maar verder heb ik nooit een ongeluk veroorzaakt.”

Toen Overveldt 65 jaar werd verhuisde hij naar Steenbergen. „Ik had daar graag een tandartspraktijk willen beginnen, maar mijn vrouw wilde liever in een stad wonen. Dus toen zijn we naar Schiedam gegaan. Maar ik ging altijd weer naar Steenbergen, naar familie.” Inmiddels woont hij in het centrum, in woonzorgcentrum Onze Stede. „Ik kan alles nog zelf, heb geen hulp nodig. Alleen warm eten doe ik beneden. De mannen hier - die zijn in de tachtig of negentig - vragen me wel eens hoe het kan dat ik zo oud ben en nog alles kan. Dan zeg ik: ‘Ik heb nooit gerookt en nooit gedronken’. Vragen ze me of ik écht nooit dronken ben geweest. Nooit. Misschien wel jammer, haha. In mijn studententijd ging ik bij een studentenvereniging. Boden ze me een biertje aan. Zei ik dat ik liever een glas melk had. Nou, dat werd niet gewaardeerd, dat een zeventienjarige dat zei.”

Tijd om op te stappen, Overtveld gaat rusten. Maar niet voordat hij de verslaggever nog even terugroept. „U gaat er toch niet zoiets groots van maken, hè?”

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom