Volledig scherm
Chiara Opstal uit Hoogerheide is pas tien jaar oud, maar heeft al zelf een boekje geschreven en uitgegeven. Dat heet 'Het Leven van Nina'. Foto: Chiara met haar boek, aantekenschriften en illustraties. © Tonny Presser © 2018

10-jarig meisje heeft nu al eigen boek in de winkel

VideoHOOGERHEIDE - Haar eerste boek, 'Het Leven van Nina', ligt in de winkel. Chiara Opstal uit Hoogerheide heeft het zelf geschreven, getekend en ingekleurd. Ze leest ook voor uit eigen werk. Op basisschool De Klimop, want de debuterend schrijfster is pas 10 jaar. ,,Ik wil hier nooit meer mee ophouden."

Alsof ze ooit in een ketel met magische inkt is gevallen. Chiara Opstal houdt van lezen, schrijven en tekenen. Vol energie en enthousiasme vertelt ze erover. ,,Alles begon met 'Onder de kerstboom', mijn eerste verhaaltje."

Ze schreef het in haar rekenschrift uit groep vier, onder de tafel van 6. ,,Mijn klas vond het leuk als ik het voorlas. Dus kwam er nog een schriftje, en nog eentje. Het werd zo'n stapel", gebaart ze. Chiara is ook dol op tekenen. ,,Dan krijg je er al snel een heleboel."

Dagboek van een muts

Volledig scherm
'Het Leven van Nina' is het eerste boek van de 10-jarige Chiara Opstal uit Hoogerheide. © Peter de Brie

Verder is ze groot fan van 'Dagboek van een muts' over de belevenissen van Nikki Maxwell. ,,Echt supergrappig." Dus wilde ze zelf ook een boek schrijven. Hulp van haar ouders wimpelde ze af. ,,Ik wilde het zelf doen. Daarom ben ik nu extra trots."

Steeds schieten er ideeën door haar hoofd voor tekst en tekeningen. ,,Soms schrijf ik tijdens een les iets op mijn hand om het niet te vergeten." Zo ontstond 'Het Leven van Nina', over een meisje van 13 dat na een verhuizing op een nieuwe school belandt en aan een wedstrijd meedoet waarbij ze robots moet bouwen.

Perfect

Of ze op Chiara lijkt? ,,Nina is vrolijk, overdrijft soms en weet wat ze wil. Eh, dus eigenlijk net als ik, ja." Chiara wil alles perfect hebben. ,,Een scheef lijntje, of de scheiding in Nina's haar aan de verkeerde kant, dat kan echt niet." 

Volledig scherm
Chiara Opstal (10) uit Hoogerheide schreef zelf de tekst voor haar eerste boek 'Het Leven van Nina', maakte alle tekeningen en kleurde ze in. © Tonny Presser © 2018

Net als haar Italiaanse moeder Elisa heeft Chiara een talenknobbel. Vader Dennis regelde het drukken van honderd boeken. Elisa vindt het knap van haar dochter. ,,Ze heeft zo haar best gedaan. Maar we houden haar met de voetjes op de grond." Chiara: ,,Papa is blij dat ik niet de hele dag achter een computer of playstation zit."

Voorlezen

Tijdens het nationaal voorleesontbijt, mocht Chiara uit haar boek voorlezen op school. ,,Zo lief hoe iedereen luisterde. Ik kreeg ook veel leuke vragen." 'Het Leven van Nina' is voor tien euro te koop bij de Primera in Hoogerheide. 

Deel twee zit al in haar hoofd. ,,Maar ik zit nu in groep 7, dat gaat voor." Of ze ooit schrijfster wordt? ,,Dat heb je of dat heb je niet. Ik verwacht niet dat ik er ooit mijn brood mee kan verdienen, maar blijf altijd schrijven als hobby."

Kokkin

Chiara denkt dat ze kokkin wordt. ,,Want ik hou ook van koken en bakken. Lasagne,  cupcakes met een regenboogje, leuke hapjes snijden uit een tomaat." Weer ideeën volop dus. Dus wie weet zit er ooit een kookboek in...

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom