Zo voorkom je die irritante statische schok als je uit de auto stapt
Statische elektriciteit kan ervoor zorgen dat het simpelweg aanraken van een autoportier uitermate pijnlijk wordt. De kenmerken zijn bekend: een kleine blikseminslag, vergezeld van een knetterend geluid én een pijnlijke steek. Hoe kom je eraan en - belangrijker nog - hoe kom je ervan af?
Nu de temperatuur begint te dalen, treedt soms een vervelend fenomeen op: statische schokken. Deze energieontlading van een auto naar de mens, die vervolgens als geleider naar de aarde fungeert, is qua omvang vergelijkbaar met het vonkje van een elektrische aansteker. Onaangenaam en soms zelfs pijnlijk, maar in feite onschuldig.
Waarom krijg je statische schokken van je auto als het koud is?
Auto's zijn altijd elektrisch geladen, maar de kracht van de ontlading kan verschillen. Soms krijgt een auto door bepaalde weersomstandigheden zo weinig lading dat de stroom te zwak is om er iets van te voelen. Als het regent is de lucht bijvoorbeeld zo vochtig dat de energie meteen wordt afgevoerd. Koude lucht bevat daarentegen minder vocht, waardoor er meer wrijving ontstaat tussen de elektronen die overal op zitten.
Weinig mensen weten dat het hier gaat om een stroomstoot van wel vijf- tot tienduizend volt. Dat het vonkje onschadelijk is, komt door de korte periode waarin het lichaam wordt blootgesteld aan de stroomstoot.
Waardoor worden de schokjes veroorzaakt?
Statische elektriciteit wordt veroorzaakt door het intensieve contact dat de auto tijdens het rijden maakt met stofdeeltjes en luchtmoleculen. Door deze botsing ontstaat wrijving, die zorgt voor een elektrische lading.
Deze lading kan gedeeltelijk wegvloeien, doordat de banden van de auto koolstof bevatten. Maar, hoe minder koolstof in de banden, des te slechter de geleiding. Dit kan ertoe leiden dat er spanning in de auto achterblijft, die pas wegstroomt wanneer de bestuurder contact maakt met de aarde. Bijvoorbeeld door z’n deur dicht te gooien.
Nog meer oorzaken: door bestuurder of tijdens het tanken
Een tweede fenomeen dat tot schokkende resultaten kan leiden, is het ontstaan van elektriciteit door de bestuurder. Dit kan gebeuren door het schuiven van kleding over de kunststofbekleding van de autostoel. Niet de auto, maar de bestuurder is dan statisch geladen.
Wanneer deze bijvoorbeeld dikke rubberzolen onder zijn schoenen heeft, kan de energie niet of moeilijk wegstromen naar de aarde. Pas wanneer hij of zij de auto aanraakt, stroomt de energie weg, met een schok als gevolg.
Statische elektriciteit kan ook ontstaan tijdens het tanken. Bij het verplaatsen van vloeistoffen, bijvoorbeeld door de wrijving langs een slang, ontstaat statische lading.
Zo kan het gebeuren dat de tank statisch geladen wordt. Het ontstaan van statische elektriciteit is dus vaak te wijten aan een samenloop van omstandigheden. Te weinig koolstof in de banden, geen antistatische kunststof bekleding van de autostoelen of droge en koude weersomstandigheden.
Zo voorkom je de ‘schok’ van je auto door statische lading
Wil je niet geraakt worden door zo'n irritante stroomstoot, pak dan een stalen deel van het portier of een ander deel van de auto beet wanneer je uitstapt. Zodra je voet de grond raakt, wordt de spanning pijnloos afgevoerd en ben je niet langer statisch geladen.
Dit artikel verscheen eerder op deze site in 2020. Het artikel is geactualiseerd op 7 december 2022.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Pas op voor deze vijf oplichtingstrucs langs de Franse en Spaanse snelweg
-
Krijg jij ook de hele dag statische schokken? Dit kun je eraan doen
Een schok van jewelste als je de deurklink vastpakt, een blaadje uit de printer haalt, de kat aait of je collega een hand geeft. Een statische schok kan je onverwacht een flinke opdonder geven. Sommige mensen hebben er veel meer last van dan anderen. Waarom? En wat kan je eraan doen? -
Dit betaal je aan tol voor een autovakantie naar Kroatië
Als je op vakantie gaat naar het zuiden, moet je rekening houden met tolwegen en -tunnels. De prijzen zijn de laatste jaren gestegen, maar hoe duur is het eigenlijk om bijvoorbeeld naar Kroatië te rijden? -
Vieze lucht in je auto? Dit is vaak de oorzaak
Een muffe lucht of de geur van rotte eieren in je auto is geen pretje. Toch komt het relatief vaak voor, zeker bij zomerse temperaturen. Met deze tips zorg je letterlijk voor frisse lucht aan boord. -
1
Vraag naar tweedehands dieselauto’s stijgt: dit is de reden
Gebruikte diesels zijn weer meer in trek, zo blijkt uit cijfers die het moederbedrijf van verkoopsites Autotrack en Gaspedaal vrijgeeft. De toenemende populariteit van tweedehands dieselauto’s hangt zeer waarschijnlijk samen met het groeiende prijsverschil tussen de benzine- en dieselprijzen.
-
PREMIUMMet video
‘Op Tinder staat dat ik aseksueel ben, maar soms beginnen ze alsnog aan me te friemelen’
-
-
-
Deze auto verbrak op één dag 23 wereldrecords
De Rimac Nevera, de elektrische hypercar van het Kroatische bedrijf Rimac, is bloedsnel. Eind april brak het sprintkanon 23 verschillende acceleratie- en/of deceleratie-wereldrecords voor productieauto’s, waaronder de sprint van 0-300 km/u in minder dan 10 seconden. -
PREMIUM
Zo ben je de buxusmot te slim af: ‘Timing van de behandeling is cruciaal’
Buxusliefhebbers, let op, de rupsen van de buxusmot zijn al volop aan de vraat. Rond deze tijd verpoppen ze tot mot, met een nieuwe generatie tot gevolg. Ingrijpen is de boodschap! Hoe roep je de plaag een halt toe en houd je je geliefde planten gezond? Tuinexpert Laurence Machiels weet raad: ,,Een feromoonval lokt de mannetjes en kan voorkomen dat de buxusmotten paren.’’