Autonoom rijdende shuttle.
Volledig scherm
Autonoom rijdende shuttle. © Navaya

Zelfrijdende auto's transporteren monsters coronavirus

In de Verenigde Staten worden zelfrijdende voertuigen ingezet om monsters van het coronavirus naar een nabijgelegen laboratorium te brengen.

Het gaat om autonome shuttles van de start-up firma Beep, gemaakt door de Franse firma Navya. De busjes rijden Covid-19-monsters van een testlocatie naar een nabijgelegen laboratorium in de Mayo Clinic in de Amerikaanse staat Florida. 

Sinds 30 maart rijden dagelijks vier voertuigen op deze route. Ze reden eerder al in Europa op proeftrajecten bij universiteiten en ziekenhuizen in onder meer Berlijn en Parijs. Toen vervoerden ze personen in plaats van virussen.

De virus-voertuigen worden voor de zekerheid vergezeld door een auto met daarin iemand die controleert of de auto niet bij wijze van spreken op topsnelheid een woonwijk inscheurt of mensen op andere wijze in contact brengt met het virus. Ook worden ze op afstand bewaakt en kunnen ze op elk moment worden gestopt als dat nodig is.

  1. Waarom BMW niet aan ‘zinloze innovaties’ doet: ‘Liever een caravan achter onze hybrides dan een groter accupakket’
    INTERVIEW

    Waarom BMW niet aan ‘zinloze innovaties’ doet: ‘Liever een caravan achter onze hybrides dan een groter accupakket’

    Op het eerste oog lijken de recente vernieuwingen aan de BMW 5-Serie niet schokkend: een nieuwe neus, andere bumpers, verbeterde navigatie en klaar is Klaus. Maar is dat wel zo? De productexpert van het Duitse merk legt uit: ,,We kunnen niet klakkeloos een elektrische versie introduceren. Voor onze klanten, zeker die in Nederland, is het veel belangrijker dat de plug-in hybride 530e nu wél een flinke caravan kan trekken.”