Volledig scherm
© ANP

Welke soort benzine moet ik nu tanken?

Vraag & AntwoordIk heb een Daewoo Matiz uit 1999. Welke soort benzine moet ik nu tanken? - Rien Verhoeven

Sinds 1 oktober is Euro 95 benzine bij verreweg de meeste tankstations vervangen door E10: er is 10 procent bio-ethanol bijgemengd en dat is beter voor het milieu. Maar bij zo’n 600.000 oudere auto’s in Nederland kunnen hierdoor op langere termijn de brandstofleidingen, de brandstofpomp en zelfs de motor beschadigd raken. Op onze site /auto vindt u een zoeksysteem waarmee u kunt checken of uw auto tot de risicogroep behoort. Bij een Matiz is dat misschien even zoeken, want die is in het verleden als Daewoo én als Chevrolet verkocht. Ik heb al even voor u gekeken: uw Matiz uit 1999 blijkt niet geschikt voor E10. In dat geval zit er maar één ding op: de duurdere premiumbenzine Euro 98 tanken.

Autospecialist Niek Schenk beantwoordt lezersvragen. Mail uw vraag naar Niek Schenk.

Meer vragen en antwoorden vindt u in ons dossier.

 1. Elektrische auto kan gevaarlijk zijn voor hulpverleners
  VRAAG & ANTWOORD

  Elektri­sche auto kan gevaarlijk zijn voor hulpverle­ners

  Er wordt veel geschreven over elektrische auto’s, maar ik lees nergens dat als je een behoorlijke aanrijding krijgt, een hulpverlener niet zomaar de autodeur kan opentrekken. Die loopt dan het risico op een schok. Het advies is om eerst op 2 à 3 meter afstand om de auto heen te lopen en goed te kijken. Bij flinke schade moeten gespecialiseerde monteurs erbij komen. Brandweermensen hebben hier een opleiding voor gehad. Ik hoop dat dit punt meer aandacht krijgt. –Lenie Oosterbosch (EHBO’er)
 2. ‘Robotauto’s gaan mensen helpen, niet vervangen’
  INTERVIEW

  ‘Robotauto’s gaan mensen helpen, niet vervangen’

  Tot voor kort stond hij bekend als één van de beste ‘robotwetenschappers’ van Amerika, maar sinds 2015 werkt Dr. Gill Pratt voor de Japanse automaker Toyota aan – onder meer – zelfrijdende auto’s. ,,Nee, kunstmatige intelligentie kan niet voorkomen dat mensen sterven in het verkeer. Maar wanneer we robots en andere slimme machines op de goede manier inzetten, maken ze onze levens veel veiliger en eenvoudiger. Daar geloof ik heilig in.”