Wat is het juiste gebruik van deze vreemde knop in je auto?
De recirculatieknop bevindt zich op het dashboard in auto's met een airconditioning. Hiermee kun je handmatig de lucht in de auto laten recirculeren, maar hoe gebruik je 'm op de juiste manier?
De luchtrecirculatieknop varieert in detail, afhankelijk van de fabrikant en het model, maar het symbool op de knop lijkt op de foto hierboven, of bestaat uit een cirkeltje dat wordt gevormd door drie pijltjes. Als je de knop niet kunt vinden, heb je waarschijnlijk een automatische regeling van de luchtrecirculatie.
De knop zorgt ervoor dat de toevoer van frisse lucht in de auto wordt onderbroken en de aanwezige lucht gaat circuleren. Door op de knop te drukken wordt voorkomen dat nare luchtjes in lange tunnels, files of andere situaties de auto kunnen binnendringen. Zorg wel dat je tijdig de knop indrukt, want als je de stank al ruikt recirculeert de auto de vieze lucht en dat werkt dus averechts.
Automatisch
In een aantal gevallen kan de recirculatie ook op standje ‘automatisch’ worden gezet. Sensoren in de auto meten dan de concentratie van vervuilende stoffen in de buitenlucht en zorgen ervoor dat de auto indien nodig overschakelt op het recirculeren van de binnenlucht. Ook bij eerdergenoemde, vaak nieuwe auto's zonder zo'n knop is dat soms het geval.
Verder kun je de binnentemperatuur in de zomer sneller verlagen met de recirculatiestand. Om de auto optimaal te koelen, zet je bij een hete auto na het instappen eerst even de ramen open om de hete lucht te laten ontsnappen. Daarna sluit je de ramen en zet je de airconditioning aan. Kort daarna druk je op de luchtcirculatieknop. Omdat warme lucht van buiten niet constant afgekoeld hoeft te worden, daalt de temperatuur sneller.
Kooldioxide
Het is belangrijk om de luchtrecirculatieknop uit te schakelen nadat de auto voldoende gekoeld is, of wanneer de vieze buitenlucht is verdwenen. Omdat er geen toevoer van verse lucht is, neemt de hoeveelheid kooldioxide in de auto namelijk toe. Dat kan leiden tot vermoeidheid, een slechte concentratie of een verminderde reactiesnelheid.
Op erg koude dagen in de winter of wanneer het plotseling begint te regenen, mag de luchtrecirculatieknop niet worden gebruikt om de auto sneller op te warmen. Dat gebeurt namelijk niet door de lucht te recirculeren. Wel wordt het vocht in de auto ingesloten en beslaan de ruiten.
Bekijk hieronder onze video’s op het gebied van auto’s en mobiliteit:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMIn kaart
Nederlanders betalen zich blauw aan benzine, maar hoe zit het in de rest van Europa?
De prijs van benzine gaat in Nederland door het dak. De adviesprijs voor een liter benzine is woensdag gestegen naar het hoogste niveau ooit: 2,504 euro. Ook in andere Europese lidstaten betaalt de automobilist zich blauw. -
Daarom zitten er zwarte puntjes langs de randen van je autoruiten
Altijd al afgevraagd waar die kleine, zwarte puntjes langs de randen van je autoruiten voor zijn? Ze zitten er niet voor de show, maar vervullen een aantal belangrijke functies. -
PREMIUM
Deze gemeente is kampioen flitsen en dit is waarom
In de auto naar Stichtse Vecht? Dan mag je wel goed oppassen. Nergens in Nederland worden zoveel snelheidsbonnen uitgedeeld als in de gemeente net ten noorden van Utrecht. Natuurlijk is vooral de trajectcontrole op de A2 berucht, maar bijna net zo gevreesd is de flitspaal bij het dorpje Vreeland. -
De beste consoles voor op de achterbank
Het is zomer en dat betekent voor veel gezinnen een lange reis met de auto richting de vakantiebestemming. Wil je die rit iets comfortabeler maken of zit jouw kroost niet te wachten op zes uur lang ‘ik zie wat jij niet ziet’ spelen? Zorg dan dat je een handheld of draagbare spelcomputer meeneemt. -
PREMIUM
Goedkoper op vakantie met een hybride die sneller laadt? Zo (on)zinnig is dat
Steeds meer plug-in hybrides hebben een CCS-laadpoort, waarmee je tussendoor sneller kunt laden en – in theorie – veel meer op stroom kunt rijden. Kun je daarmee echt brandstof (en geld) besparen door onderweg zoveel mogelijk te ‘stekkeren’? We nemen de proef op de som richting Zuid-Frankrijk.
-
Energierekening
Ruud is van de variabele contracten: ‘Met de huidige energieprijzen pakt dat wat minder uit’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ruud Koot (60) uit Amersfoort. -
Dit gebeurt er wanneer je een auto in zijn achteruit zet bij 72 km/uur
Dat de ‘R’ op je versnellingspook niet staat voor ‘racen’ weet iedereen. Dat het schadelijk is voor je versnellingsbak als je 'm tijdens het rijden in de achteruitversnelling zet ook. Maar wat gebeurt er precies bij auto's die deze marteling moeten ondergaan? -
PREMIUM
Deze buurt heeft te grote auto’s voor garages: ‘Dat kost ze straks vierduizend euro parkeergeld’
Meer bewoners stemden vóór betaald parkeren dan tegen, maar een deel van hen heeft daar nu flink spijt van. Ze dreigen hun auto te moeten verkopen omdat die te groot is, of ze moeten elke dag de parkeermeter volstoppen.