Waarom eigenaren van elektrische auto's steeds minder tevreden zijn
Elektrische auto’s worden beter, maar de klanten zijn steeds ontevredener. Dat blijkt uit onderzoek onder 1200 bestuurders van elektrische voertuigen. Slechts 59 procent van hen zou een elektrische auto van hun merk aanbevelen.
Elektrische auto’s worden elk jaar krachtiger, maar de kopers zijn niet gelukkiger. Integendeel, ze worden steeds minder tevreden. Slechts 59 procent van de eigenaren van een elektrische auto raadt zijn vervoersmiddel aan anderen aan. Dertien procent raadt anderen zelfs expliciet af om zo'n auto te kopen. Iets meer dan een jaar geleden was 77 procent van de eigenaren van een elektrische auto nog ronduit lovend en slechts zes procent negatief.
De prestaties van de voertuigen kunnen de verwachtingen niet bijbenen
Het gaat hierbij om Duits onderzoek, maar de markt voor elektrische auto’s verschilt weinig met die in Nederland. Hooguit hebben we hier een beter laadnetwerk. De vraag rijst waar deze verandering vandaan komt. ,,De voertuigen zijn niet slechter geworden, maar de verwachtingen zijn gestegen’’, zegt Axel Sprenger, manager van USCALE die het onderzoek heeft uitgevoerd. ,,De zogenaamde early adopters verwachten dat de kinderziektes in de infrastructuur en de voertuigen nu zijn opgelost. De realiteit is echter anders: de prestaties van de voertuigen kunnen de verwachtingen niet bijbenen.”
Liefhebbers
De eerste kopers van een elektrische auto waren volgens Sprenger echte liefhebbers. ,,Ze waren enthousiast omdat ze deel uitmaakten van de technische en ecologische avant-garde en als gevolg daarvan accepteerden ze veel problemen. Maar omdat er nu meer elektrische auto’s worden verkocht, verwachten veel kopers hetzelfde kwaliteitsniveau dat ze gewend zijn van auto’s met een verbrandingsmotor. De eigenaren zijn met name ontevreden over de functies waarin elektrische auto’s verschillen van gewone auto's. Daaronder vallen zaken als recuperatie van remenergie, de eco-rijmodus, andersoortige navigatie en verschillende bedieningsconcepten.”
Ook bijzonder veel moeite hebben eigenaren van een elektrische auto volgens Sprenger waar het gaat om het koppelen van auto’s aan een smartphone-app. Met name de Duitse autofabrikanten lopen hierbij achter op Tesla. Sprenger hierover: ,,De Duitsers scoren goed op klassieke technische kwaliteiten, zoals het isoleren van geluiden. Hier kan Tesla niet aan tippen, zij halen hooguit het niveau van een Renault Zoe. Helaas worden de vooroordelen over digitale diensten bevestigd: de voorsprong van Tesla is op dit gebied nog steeds enorm groot.”
Opladen
De voorsprong van Tesla op het gebied van digitale diensten is nog steeds enorm groot
De controle en monitoring van het laadproces staat centraal in de kritiek. Minder dan de helft (43 procent) van de chauffeurs is tevreden met deze functies. Vooral verbindingsproblemen irriteerden meer dan een derde van de gebruikers van de software (36 procent) en veroorzaakten samen met de functionele fouten (23 procent) de meeste klachten. ,,Ruim 85 procent van de ondervraagden vindt dat hier actie ondernomen moet worden”, zegt Axel Sprenger.
Ook had vier van de vijf eigenaren problemen met opladen, zowel thuis als onderweg. Als het opladen niet werkt, schakelen de meeste gebruikers over naar een ander laadstation (48 procent) of ze wenden zich tot de hotline. Maar ook daar is de tevredenheid niet overdreven goed. De meeste respondenten geven technische problemen of defecte laadstations op als oorzaak van laadproblemen.
Bekijk hieronder onze populairste video's.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
VRAAG & ANTWOORD
‘Onverwachte korting op benzine in Spanje’
‘Op vakantie in Spanje ontdekte ik dat ze daar iets hebben bedacht om de benzineprijs te drukken. Maar je merkt het pas als je afrekent', schrijft lezer Adrie Vaarkamp in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘De prijs op de pomp van Repsol was 1,82 euro. Maar bij het afrekenen kreeg ik 25 cent korting. Dit stond netjes op de kassabon vermeld. Er zit schijnbaar verschil in de kortingen. Ik hoorde dat BP helemaal geen korting geeft.’ -
Ik ga op fietsvakantie en neem mee: een lege fietstas
We zijn een fietsminnend volk, logisch dat ‘we’ massaal op fietsvakantie gaan. Maar hoe pak je dat het beste aan? Wat moet er mee, en wat vooral niet? Fietsvakantie-autoriteit Eric Schuijt pleit vooral voor een ontspannen voorbereiding. ‘Neem ook eens een lege fietstas mee.’ -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen. -
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim. -
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen.
-
Nieuw fenomeen: file bij de snellader
De overstap naar elektrische auto's brengt nieuwe uitdagingen met zich mee. Dat werd vorige week zaterdag pijnlijk duidelijk in Los Angeles, waar een lange file met meer dan 50 auto's ontstond bij de snelladers van Tesla. -
Duizenden Volvo’s kunnen plotseling op hol slaan of compleet stilvallen
Volledig elektrische Volvo’s XC40 die zijn gebouwd tussen 8 september 2020 en 13 augustus 2021 hebben een defect deel van de zogenoemde kabelboom, als het ware een samenvoeging van draden. Dat kan leiden tot gevaarlijke situaties. In Nederland worden ruim 3800 auto’s teruggeroepen. -
AUTOTEST
Test Dacia Jogger: prijspakker uit Roemenië
Met de Jogger zet Dacia zijn traditie voort: veel voor weinig. Hij is relatief goedkoop, maar biedt heel veel ruimte en zelfs zeven zitplaatsen. Het maakt hem uniek in zijn prijsklasse.