102 Competition verdwijnt op veel plaatsen uit Nederland
Volledig scherm
102 Competition verdwijnt op veel plaatsen uit Nederland © 102 Competition

Waarom deze ‘racebrandstof’ volgende week bijna overal is verdwenen

Liefhebbers van klassiekers en auto's met performance-motoren hebben pech. De door hen zo geliefde brandstof met 102 octaan verdwijnt bijna overal in Nederland.

Benzine met een hoger octaangetal leidt tot een efficiëntere verbranding en meer vermogen, vooral bij performance-motoren. Ook bevat deze brandstof geen ethanol. Het is daardoor geliefd bij eigenaren van snelle auto's en van een klassieke auto of motorfiets. Oudere motoren kunnen namelijk slecht tegen ethanol. 

Tot voor kort was deze brandstof met een hoog octaangetal op een groot aantal plekken leverbaar. Het ging hierbij om ‘Competition102', maar dat verdwijnt door de verplichte levering van E10 biobrandstof. Aanbieders als Esso, Texaco en Firezone hebben al aangegeven dat het vanaf volgende week is afgelopen met de levering van deze ‘performance brandstof’.

Op de meeste plekken wordt benzine met een octaangetal van 102 vanaf 1 oktober vervangen door de dan wettelijk verplichte E10 brandstoffen. Het gaat hierbij om benzine met minimaal 7,5 procent en maximaal 10 procent ethanol. Dit besluit werd op 14 juni van dit jaar genomen door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Vanwege de beperkte opslagruimte onder de grond, wordt de brandstof met 102 octaan hiervan op bijna alle plekken het slachtoffer.

Naast dat dit vervelend nieuws is voor bezitters van performance-auto’s, zijn ook eigenaren van oldtimers gedupeerden. Het voordeel van Competition102 is namelijk het ontbreken van ethanol. Veel klassiekers kunnen niet tegen brandstof met ethanol. Alleen de keten van TanQyou blijft benzine met 102 octaan leveren, maar niet onder de merknaam Competition102.  In de ons omringende landen is brandstof met een octaangetal van 102  ook nog volop leverbaar.

Euro 102 tanken bij TanQyou kan vanaf volgende maand uitsluitend bij de volgende tankstations:

TanQyou Franeker (De Wieken 2)

TanQyou Sint Annaparochie (Stadhoudersweg 30)

TanQyou Leeuwarden (Nijlânsdyk 4)

TanQyou Hommerts (Jeltewei 1)

TanQyou Grijpskerk (lageweg 8)

TanQyou Schoonebeek (Europaweg 153)

TanQyou Ommen (Brink 58)

TanQyou Dalfsen (Vossersteeg 99)

TanQyou Putten (Stationsstraat 44)

TanQyou Bergen op Zoom (Gagelboslaan 161)

TanQyou Heerlen (Voskuilenweg 125

TanQyou Landgraaf (Brunsummerweg 136)

  1. Waarom BMW niet aan ‘zinloze innovaties’ doet: ‘Liever een caravan achter onze hybrides dan een groter accupakket’
    INTERVIEW

    Waarom BMW niet aan ‘zinloze innovaties’ doet: ‘Liever een caravan achter onze hybrides dan een groter accupakket’

    Op het eerste oog lijken de recente vernieuwingen aan de BMW 5-Serie niet schokkend: een nieuwe neus, andere bumpers, verbeterde navigatie en klaar is Klaus. Maar is dat wel zo? De productexpert van het Duitse merk legt uit: ,,We kunnen niet klakkeloos een elektrische versie introduceren. Voor onze klanten, zeker die in Nederland, is het veel belangrijker dat de plug-in hybride 530e nu wél een flinke caravan kan trekken.”