Waarom de cabriolet met stalen klapdak uit de showroom verdwijnt
Mercedes-Benz brengt volgend jaar een nieuwe SL op de markt, die is voorzien van een stoffen dak. Het Duitse merk was een van de laatste autofabrikanten die nog geloofde in de stalen klapdaken.
Nog niet zo heel lang geleden zag je ze 's zomers in enorme aantallen: de Peugeot 307 CC, de Ford Focus CC en de Renault Mégane CC. Ook andere merken hadden zo'n uitvoering met stalen klapdak. Nissan en Mitsubishi bijvoorbeeld, maar ook BMW, Volvo en Opel.
De voordelen leken reusachtig: geen klapperende daken in de winter, veel minder windgeruis en geen condensvorming door de nagenoeg compleet waterdichte constructie. Je rijdt kortom in een gewone auto, totdat de zon begint te schijnen. Met één druk op de knop verandert je auto in een zomerse cabriolet.
Mercedes SLK
In de jaren 90 begon Mercedes de trend met de SLK, die was voorzien van de vernuftige dakconstructie, maar al in de jaren 30 bestond er een cabriolet van Peugeot die was voorzien van een stalen klapdak. Na Mercedes volgden de CC's elkaar in rap tempo op, maar vreemd genoeg was de zegetocht van korte duur. De populariteit van deze modellen daalde snel en de meesten kregen geen opvolger.
Eigenlijk zijn alleen de BMW Z4 en de BMW 3 Serie nog voorzien van een stalen klapdak. De reden? Volgens de Belgische website Gocar.be zijn ze relatief duur. Ook was de vormgeving vaak matig doordat het dak in de kofferbak moest worden opgeborgen. Daardoor kregen de auto's vaak een ‘dikke kont’. En om het dak korter te maken, kregen veel CC’s plotseling een langere voorruit die bijna tot boven de voorste inzittenden kwam. Daardoor miste je dan weer het echte cabriogevoel.
Extra gewicht
Ook de wegligging was slechter door het gewicht van het dak, dat de ene keer op de auto zat en even later achterin lag. Bovendien zijn de uit meerdere lagen bestaande stoffen daken van nu ook zeer goed, waardoor de voordelen van staal nog kleiner werden. Uiteindelijk betekende de extra CO2-uitstoot wellicht de doodsteek voor de CC. Want meer gewicht betekent meer CO2 en dat is precies waar de huidige autofabrikanten een hekel aan hebben.
Bekijk hieronder onze video’s op het gebied van auto’s en mobiliteit:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Drukte bij de energievergelijkingssites: vast contract afsluiten of toch nog even wachten?
-
PREMIUM
Ard en Arnoud duiken in bizarre autocollectie van Ad Palmen: ‘Hij was meer dan verborgen kluizenaar’
Ze schreven al vier boeken over autoverzamelingen en haalden daarmee al vele geheimen (en verdwenen auto’s) boven water. Nu buigen vader Ard (70) en zijn zoon Arnoud op de Weegh (34) zich over de in Dordrecht aangetroffen autocollectie van Ad Palmen (82). Én over Ad Palmen zelf. ,,Hij heeft ruim tweehonderd auto’s van de sloophamer gered, hij verdient dit.’’Gorinchem, Elst, Dordrecht -
Dongel om brandstof te besparen: wondermiddel of consumentenbedrog?
Ze heten OBD-dongels en zijn te koop via internet voor prijzen die variëren tussen de 4,99 en 39,99 euro. Volgens de makers kun je er veel brandstof mee besparen, maar de Duitse evenknie van de ANWB zegt dat deze brandstof besparende tools helemaal niets doen. -
PREMIUMMet video1
Klushuis werd gemiddeld 111.000 euro meer waard, maar is het nu nog de moeite?
Een oud huis kopen, opknappen en vervolgens met veel winst weer doorverkopen. Dat doen onervaren klussers in het nieuwe televisieprogramma De moeite waard?!. Maar is het ‘flippen’ van een huis in deze tijd, met dalende huizenprijzen en hoge rentes, nog wel rendabel? -
‘Deze 27 auto's zijn onveilig door hun slechte zicht rondom’
De Britse consumentenorganisatie Which? testte auto's op hun zicht rondom. Zeker 27 modellen werden als onveilig betiteld vanwege hun te hoge portieren, kleine ruiten en dikke raam- en deurstijlen.
-
Hoe snel moet je rijden in een cabrio om droog te blijven?
-
-
-
VS eisen terugroepen van 67 miljoen airbag-systemen
De Amerikaanse toezichthouder voor verkeersveiligheid wil dat 67 miljoen opblaassystemen voor airbags onmiddellijk worden teruggeroepen omdat ze volgens deze overheidsinstantie mogelijk kunnen ontploffen bij een crash. Dat schrijft de National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) in een brief aan het bedrijf dat de onderdelen maakt. De brief is vrijdag online geplaatst. -
PREMIUM
Hoe ontstaat MS? ‘Meeste mensen krijgen eerste verschijnselen rond hun 30ste’
Vandaag is het Wereld MS Dag. Wat zijn de symptomen van MS - voluit multiple sclerose - en kun je ooit genezen van deze chronische auto-immuunziekte? Prof. Dr. Guy Laureys, neuroloog in het Universitair Ziekenhuis Gent, geeft uitleg over het ziekteverloop. ,,Er is een genetische component, maar ook omgevingsfactoren kunnen het risico op MS vergroten.”