Volledig scherm
Meer vrouwen op verkeersborden in Genève. © Ville de Geneve

Vrouwen, ouderen en stelletjes in plaats van mannen op verkeersborden in Genève

Genève heeft ruim de helft van alle mannetjes op verkeersborden vervangen door vrouwen, ouderen en stelletjes. De gemeente wil zo de zichtbaarheid van vrouwen in de openbare ruimte vergroten. 

Sandrine Salerno, de vrouwelijke burgemeester van Genève, vond dat de vijfhonderd verkeersborden in haar stad te seksistisch zijn omdat er uitsluitend mannen op staan afgebeeld. En dus is minimaal de helft van de mannetjes nu vervangen door vrouwtjes, ouderen en stelletjes. Er zijn zes varianten waaronder een zwangere vrouw, een lesbisch stel en een senior.

Inmiddels zijn 250 van de 500 borden bij oversteekplaatsen aangepast. Daarnaast is Genève bezig met de ‘feminisering’ van straatnamen. Vrouwen op verkeersborden en -lichten zijn nog altijd een uitzondering, ook in Nederland. Hier zijn in een enkele stad de mannen op het verkeerslicht vervangen door het vrouwelijke figuur Sofie. 

  1. ‘Na zes jaar kunnen autobanden toch nog steeds goed zijn?’
    VRAAG & ANTWOORD

    ‘Na zes jaar kunnen autobanden toch nog steeds goed zijn?’

    ,,Mijn verzekeringsmaatschappij vergoedt de kosten van een klapband slechts ten dele als die band ouder is dan zes jaar. Hierbij wordt de productiedatum gehanteerd. Dit is toch onredelijk, milieuonvriendelijk en slecht voor mijn portemonnee? Als meer dan zes jaar oude banden wel door de apk komen, mag ik aannemen dat daarbij gekeken is naar haarscheurtjes en de algehele conditie‘’, vraagt lezerJos de Graaf zich af.