Verkoopster moet gammele Kia Picanto na anderhalf jaar terugnemen: ‘Typisch een Duitse schadebak’
Een vrouw die voor 6250 euro een rode Kia Picanto uit 2016 aan een andere vrouw verkocht, moet de auto anderhalf jaar later terugnemen en de koop ongedaan maken. Dat heeft de kantonrechter in Amersfoort bepaald. De Kia is zo gammel dat de auto met goed fatsoen niet de weg op kan.
Opvallend is dat de nieuwe eigenaresse pas na driekwart jaar aan de verkoper aangaf van de auto af te willen. Voor de rechter is dat echter geen probleem: de vrouw mocht de tijd nemen om te laten onderzoeken wat er niet deugde aan de Kia en hoefde de vorige eigenaar daarover niet te informeren.
Ze kocht de auto op 27 september 2020 in Zeist. Ze maakte geen proefrit, maar liet alleen de motor stationair draaien. Dat klonk kennelijk goed, want de koop ging door. Daarna begon de ellende; de wagen vertoonde allerlei gebreken. ,,Uiteindelijk heeft ze er amper kilometers in gemaakt,’' zegt advocaat Daniëlla van Rooij
De vrouw liet kennissen met verstand van zaken er naar kijken en die vonden overal vochtplekken, haperende elektronica en sporen van schade. ‘Wij denken aan een klassiek geval van een Duitse schadebak', luidde de conclusie.
Om helemaal zeker te zijn schakelde ze een gespecialiseerd taxateur in, maar die kwam evenmin met verheugend nieuws. Hij constateerde dat de auto is overgespoten, diverse beschadigingen heeft en hooguit drieduizend euro waard is. Op 14 juni lichtte de eigenaresse de verkoopster in over de gebreken en op 13 september, bijna een jaar na de aanschaf, liet ze weten van de koop af te willen.
Rijkelijk laat, vindt de verkoopster, omdat kennelijk enkele weken na de aanschaf al duidelijk was dat er iets niet deugde. Ze wil de auto niet terug. Na een apk-keuring in november was de maat vol voor de eigenaresse en sleepte ze de verkoopster voor de rechter. Uit de keuring bleek dat het remsysteem versleten is, de remschijven slecht functioneren, de aandrijfas is beschadigd, de parkeerrem niet werkt en de rechterachterdeur niet op normale wijze open kan. Conclusie: de auto mag niet de weg op.
Dat laatste is voor de rechter van doorslaggevende betekenis. De koopovereenkomst is gesloten met als doel dat de koopster met de Kia aan het verkeer kan deelnemen. Dat doel was bij beide partijen bekend. Nu blijkt dat de Kia niet de weg op mag, moet de overeenkomst worden ontbonden. De verkoopster moet de koopsom terugstorten, de proceskosten betalen en de auto weer op haar naam laten zetten. Doet ze dat niet, dan kost haar dat 250 euro per dag.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Zo verwijder je vogelpoep en dode insecten zonder krassen
-
PREMIUM
Rechters en justitie ergeren zich aan bureaus die boetes aanvechten: 'Ze verdraaien de feiten’
Juridische adviesbureaus die verkeersboetes ‘gratis’ aanvechten schieten als paddenstoelen uit de grond. Het aanvechten van boetes tot in hoger beroep levert het gerechtshof elk jaar duizenden zaken op. De Tweede Kamer en Veilig Verkeer Nederland willen dat er paal en perk aan wordt gesteld. ,,Het gaat hen meer om het innen van belastinggeld dan het dienen van de belangen van mensen.” -
PREMIUM
Ard en Arnoud duiken in bizarre autocollectie van Ad Palmen: ‘Hij was meer dan verborgen kluizenaar’
Ze schreven al vier boeken over autoverzamelingen en haalden daarmee al vele geheimen (en verdwenen auto’s) boven water. Nu buigen vader Ard (70) en zijn zoon Arnoud op de Weegh (34) zich over de in Dordrecht aangetroffen autocollectie van Ad Palmen (82). Én over Ad Palmen zelf. ,,Hij heeft ruim tweehonderd auto’s van de sloophamer gered, hij verdient dit.’’Gorinchem, Elst, Dordrecht -
Met video
Waarom je niet zomaar onderweg een dutje mag doen in je auto
Een powernap na je werk om te voorkomen dat je achter het stuur in slaap valt, een overnachting tijdens een vakantierit, of de stoel achterover omdat je bang bent dat je te veel gedronken hebt na een feestje: het lijkt soms een goed idee. Maar mag het eigenlijk wel, slapen in je auto? -
PREMIUM3
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
Drie op de tien Nederlanders rijden inmiddels op een elektrische fiets. Ook relatief jonge fietsers zijn overstag. Is dat nou goed nieuws? Want trappen met ondersteuning is toch lang niet zo gezond als jezelf verplaatsen op een gewone fiets? De Fietsersbond en een bewegingswetenschapper zetten op een rij wat de verschillen zijn.
-
Getest: Dit is de beste wasmachine voor grotere huishoudens
-
-
-
PREMIUMautotest
Opel Astra Sports Tourer getest: ruim en handig, maar niet de beste
Ondanks de stortvloed aan SUV’s is in Nederland de stationwagon nog altijd springlevend. Vaak biedt die meer bagageruimte dan een even grote SUV. Terecht dat Opel van zijn nieuwste Astra opnieuw een stationwagon introduceert. Onze autoredactie heeft hem getest. -
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
Harmen Visser (28) uit Eindhoven heeft twee verschillende energiecontracten omdat dit voor hem voordeliger is. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander.