Volledig scherm
Impressie van de TU-hyperloop. © Plompmozes

TU-studenten racen met hyperloop in Amerika: 'Betrouwbaarheid als speerpunt’

Het nieuwe Delftse hyperloop-team gaat dit jaar voor de winst bij de prestigieuze SpaceX Hyperloop Pod Competition. Dat vertellen de leden van het team, dat uit 33 studenten van de TU Delft bestaat. De voorbereidingen voor de race in Californië zijn in volle gang. De wedstrijd wordt komende zomer gereden. De plannen voor de race worden komende week gepresenteerd.

De wedstrijd wordt georganiseerd door SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van zakenman Elon Musk. Hij is ervan overtuigd dat mensen over enkele tientallen jaren rondreizen in hyperloops. De voertuigen schieten als buizenpost door het continent en zouden bijvoorbeeld in een half uur van Amsterdam naar Parijs kunnen reizen.

Het team van TU Delft wil niet alleen winnen. Doel is ook, het huidige wereldrecord van 463 kilometer per uur te verbreken. Deze snelheid werd vorig jaar in de vacuümbuis van één kilometer lang gehaald door de technische universiteit van München.

Artikel gaat verder onder foto.

Volledig scherm
© Fred Leeflang

Materiaalpech

Het nieuwe team hoopt materiaalpech te vermijden. Manager Mees van Vondelen van het nieuwe team heeft daarom betrouwbaarheid als speerpunt benoemd. 'We maken een voertuig met betrouwbaarheid als speerpunt dat keer op keer zijn topsnelheid kan behalen. Dit is cruciaal voor een wedstrijd met maar één kans om te winnen', laat hij in een persbericht weten.

Drie jaar geleden wist een Delfts team wel de hyperloop-competitie te winnen. De winnende studenten richtten destijds het bedrijf Hardt op. Ze bouwden een eerste testbuis voor de hyperloop op de Green Village op de TU Campus. Nu werken ze aan een onderzoekscentrum en een drie kilometer lange hyperloop-testbaan in Groningen.