Volledig scherm
Explosie waterstoftankstation in Noorwegen © NRK

Toyota en Hyundai stoppen levering waterstofauto in Noorwegen na explosie vulstation

Toyota en Hyundai zijn in Noorwegen tijdelijk gestopt met de levering van hun modellen Mirai en Nexo, nadat in dat land een waterstofstation is geëxplodeerd. Daarbij raakten twee mensen lichtgewond.

De explosie vond afgelopen maandag plaats op het Uno X-waterstoftankstation in de Noorse stad Sandvika, schreef Dagbladet. Twee automobilisten raakten lichtgewond, mede doordat de explosie hun airbags deed afgaan. De oorzaak van het incident is nog niet bekend. Het is te vroeg om te bepalen of het gaat om een menselijke fout, een fabricagefout of een ontwerpprobleem.

Waterstofleverancier Nel Hydrogen heeft uit voorzorg besloten om ook meerdere andere tankstations in hun netwerk tijdelijk te sluiten. Vanwege die sluiting hebben Toyota en Hyundai aangekondigd tijdelijk de levering van waterstofauto’s op te schorten. Eigenaren van waterstofauto’s kunnen, om niet volledig duidelijke redenen, aanspraak maken op vervangend vervoer. De maatregel geldt voorlopig alleen voor Noorwegen.

  1. 2 miljoen euro over? Dan kan deze elektrische Ferrari-concurrent van jou zijn

    2 miljoen euro over? Dan kan deze elektri­sche Ferrari-concurrent van jou zijn

    In 2020 staat hij te glimmen in de bijzondere showroom van Louwman Exclusive langs de A2 bij Utrecht: de Pininfarina Battista. Van deze nieuwe, volledig elektrische supersportwagen uit Italië worden niet meer dan 150 stuks geproduceerd, waarvan er maximaal 50 naar Europa komen. Ook in Nederland is hij vanaf nu te bestellen, al gaat de Battista bij ons – exclusief belastingen – minimaal twee miljoen euro kosten.