Test Toyota C-HR: Aandachttrekker
zonder stekker
AutotestToyota C-HR 1.8 Hybrid, vanaf € 30.195
De Toyota C-HR is in veel opzichten net even anders. Dat begint al bij het eigenzinnige design en bij de keuze voor hybride-aandrijving zonder stekker.
Waar andere autofabrikanten bij hybride-SUV's vooral kiezen voor een plug-in met stekker, doet Toyota dat gewoon zonder. Zoals het merk dat ook al jarenlang met de Prius doet. Tegelijkertijd brengt de combinatie van benzine- en elektromotor wél een lager verbruik met zich mee. Tijdens de test lag het benzineverbruik rond 1 op 18.
Design
Niet alleen met zijn techniek, ook met zijn uitbundige design valt de C-HR op tussen alle andere SUV's die er tegenwoordig rondrijden. Als je in de C-HR eenmaal achter het stuur zit, valt op hoe ook het interieur tot in detail creatief is vormgegeven. Misschien voor menigeen te druk, maar apart en eigentijds is het wel. En de gebruikte materialen zien er mooi uit en voelen prettig aan. Het infotainment is helemaal bij de tijd, maar zou soms logischer en sneller moeten werken. De veiligheidsuitrusting is dik voor elkaar.
Zitruimte is er genoeg, maar de bagageruimte is minder dan bij sommige concurrenten. Bovendien is de laadvloer niet helemaal vlak. Het coupé-achtige design brengt enkele praktische nadelen met zich mee. Op de achterbank heb je weinig zicht door de kleine zijramen en de portiergrepen zitten daar onhandig hoog. Ook heeft de bestuurder beperkt zicht schuin naar achter.
Voorbeeldig
De benzine- en elektromotor werken voorbeeldig samen. Meestal rijd je fluisterstil en soepel elektrisch weg en je merkt nauwelijks wanneer de verbrandingsmotor erbij komt. De prestaties zijn vlot genoeg. De hybride-aandrijving brengt ook het gemak van een automaat met zich mee. Alhoewel deze CVT-automaat soms irriteert. Hij laat de benzinemotor te veel toeren maken als je even wat meer prestaties vraagt en dat gierende geluid stoort.
In het weggedrag blijkt dat de C-HR er niet alleen spannend uitziet, maar ook zo rijdt. Hij stuurt prettig scherp en direct en ligt steviger op de weg dan menig andere SUV. Alleen het veercomfort zou beter kunnen.
PLUS
Zuinige hybride-aandrijving. Voorbeeldig weggedrag. Karaktervol design.
MIN
Zitcomfort achterin. Soms gierend motorgeluid. Bagageruimte houdt niet over.
EINDCIJFER
7,0
CONCLUSIE
De C-HR Hybrid is een van de zuinigste SUV's die je momenteel kan kopen. Zijn rijkarakter is uitdagend, maar aan het comfort en gebruiksgemak valt nog wel wat te verbeteren.
EXTRA TESTNOTITIES
- Wie die een caravan wil trekken, kan deze hybride maar beter aan zich voorbij laten gaan. Het maximale trekgewicht is 725 kg. Een fietsdrager met elektrische fietsen is natuurlijk geen enkel probleem. Alternatief is de 1,2 liter turbo-benzinemotor (116 pk), waarmee je 1.300 kg mag trekken. Diesel kent de C-HR niet.
- Onhandig is nog steeds dat Toyota, als veel andere Japanse merken, weigert de tankklep in de centrale vergrendeling op te nemen. Hierdoor moet je bij het tanken eerst op een knop in het dashboard drukken.
- Het verbruik en de CO2-uitstoot van een hybride zonder stekker niet zo spectaculair laag als bij een plug-in, want die kan veel langer volledig elektrisch rijden. Maar zo’n gewone hybride is een mooi compromis. Immers, niet iedereen vindt dat ‘stekkeren’ echt handig en niet iedereen heeft thuis een laadaansluiting binnen handbereik.
- Driekwart van de kopers van de C-HR koos tot nu toe voor de hybride, alhoewel deze Toyota ook als gewone (en goedkopere) benzineversie verkrijgbaar is. Maar nu de C-HR hybride tijdelijk (t/m 31 maart 2018) als hybride wordt aangeboden voor dezelfde prijs, zullen ongetwijfeld nog meer kopers ervoor kiezen. Hiermee is zijn vanaf-prijs verlaagd € 27.495. Dat is ook goed nieuws voor kopers van Toyota C-HR occasions die een hybride willen. Die hebben straks ruime keuze.
- De geteste auto is de 1.8 Hybrid Bi-Tone. Die heeft o.a een JBL premium audiosysteem met 9 luidsprekers inclusief subwoofer standaard, alsmede een zwart dak en 18 inch lichtmetalen wielen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Dit zijn de meest bizarre verkeersboetes ter wereld
Van het verbod op het rijden met ontbloot bovenlijf tot het dragen van teenslippers en het scheuren door een plas om voetgangers nat te spatten: dit zijn de meest bizarre verkeersboetes ter wereld. -
Op ‘Nederlandse’ megaparkeerplaats bij Gent heb je straks niets te zoeken met een lege tank
Automobilisten op doortocht naar Zuid-Europa kunnen volgend jaar langs de E17 bij Gent niet alleen zichzelf opladen, maar ook hun elektrische auto. Er komt echter geen conventioneel tankstation voor auto’s met diesel- en benzinemotoren. -
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen. -
Deze twee automerken hebben de meest trouwe klanten volgens Duits onderzoek
Particuliere klanten die al een Tesla hadden en een nieuwe auto kochten, kiezen in 2022 veelal weer voor een elektrische auto van het Amerikaanse merk. Ook eigenaren van een Dacia zijn erg trouw aan hun merk, zo blijkt uit Duits onderzoek. -
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking.
-
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.” -
-
-
Elke auto heeft een flesopener aan boord, weet jij waar?
Daar zit je dan in je auto met je flesje cola of alcoholvrije biertje, zonder flesopener. Gelukkig zitten er scherpe delen aan je auto waarmee je ze kunt openen, alleen bestaat dan wel het gevaar van beschadiging. Behalve als je het doet met deze opener naast je stoel. -
1
Het rijbewijs zoals we dat kennen verdwijnt als EU-wet wordt aangenomen
In de EU wordt gewerkt aan het digitale rijbewijs. De invoering daarvan behelst echter meer dan het digitaliseren van het ‘roze papiertje’. Dit kan er allemaal gaan veranderen.