Volledig scherm
Rood blijft nog wel een standaardkleur bij Tesla © REUTERS

Tesla wordt minder kleurrijk

Tesla schrapt twee van de zeven lakkeuren waarin zijn auto's worden geleverd. De fabrikant zegt dit besluit te hebben genomen om de productie efficiënter te maken.

De keuze aan lakkleuren was al beperkt bij Tesla, maar nu blijven er slechts vijf over. Topman Elon Musk heeft aangekondigd dat de kleuren 'obsidian black'en 'metallic silver' voortaan alleen nog op speciale bestelling, en dus tegen fikse bijbetaling, verkrijgbaar zijn. De overgebleven kleuren zijn zwart, 'midnight silver metallic', parelmoer, donkerblauw metallic en rood.

Het schrappen van kleuren om productiekosten te drukken is niet nieuw in de auto-industrie. Pionier Henry Ford, uitvinder van de lopende band, deed dat begin vorige eeuw ook al. Hij leverde de legendarische Model T uitsluitend in zwart. Het werd de allereerste auto die met zijn lage prijs een massapubliek wist te bereiken.

Deadlines

Ook Tesla worstelt momenteel om van een kleine autofabrikant uit te groeien tot een grote. In dat proces is de innovatieve autofabrikant al enkele keren gestruikeld doordat de beloofde deadlines voor de productie van een minimum aantal auto's niet werden gehaald. Als het lukt om meer auto's van de Model 3 te verkopen, zou dit kwartaal - aldus Musk - voor het eerst winst kunnen worden gemaakt.

Een woordvoerder van Tesla verklaart tegenover Amerikaanse media dat het schrappen van de lakkleuren niets te maken heeft met productieproblemen. Er bestaat nog altijd een wachtlijst van meer dan 400.000 mensen die een Model 3 willen kopen. Sommigen wachten daar al sinds maart 2016 op. Pas volgend jaar zullen in Nederland de eerste Model 3's geleverd kunnen worden.

Ontvang elke dag gratis het laatste nieuws over auto's en mobiliteit: volg onze autoredactie op Facebook https://www.facebook.com/ADnlAuto/

  1. Een emoji op je kentekenplaat: in Australië mag het

    Een emoji op je kenteken­plaat: in Australië mag het

    In Australië zijn vanaf 1 maart emoji's op kentekenplaten van auto's officieel toegestaan. In Queensland zijn de nieuwe nummerborden te bestellen, met keuze uit vijf verschillende smileys. Je kan kiezen tussen een emoji die een knipoog geeft, een zonnebril draagt, eentje die hartjes als ogen heeft, een die breeduit lacht of een die glimlacht. De gepersonaliseerde kentekenplaten kosten 500 Australische dollar, omgerekend ongeveer 315 euro.
  2. Elektrische auto zorgt voor recordomzet in autoverkoop

    Elektri­sche auto zorgt voor recordom­zet in autover­koop

    Vorig jaar steeg de omzet bij de verkoop van nieuwe auto’s tot een record van ruim €15 miljard. Bijna 12 procent van de omzet kwam uit de verkoop van volledig elektrische auto’s, blijkt uit analyse van ING. Ook in 2019 zet de opmars van elektrische aandrijving stevig door. Het marktaandeel volledig elektrisch steeg van 2,3 procent in januari 2018 naar 5,2 procent in januari 2019. Vooral zakelijke rijders kiezen er steeds vaker voor.