camper vakantie
Volledig scherm
camper vakantie © Shutterstock

Run op campers in coronatijd: ‘Goed alternatief voor vliegvakanties’

Even vreesden handelaren in campers dat seizoen 2020 helemaal zou mislukken. Maar de laatste weken neemt de vraag weer toe.

Er is de laatste week een extra toeloop van klanten bij handelaren in nieuwe en gebruikte kampeerauto's. Volgens eigenaar Ron Hazenberg van het gelijknamige camperbedrijf in Scheemda viel de verkoop acht weken geleden nagenoeg helemaal stil. ,,In april boeken we normaal een omzet van anderhalf miljoen euro. Die liep terug met 1 miljoen.” Maar de laatste weken is duidelijk sprake van een inhaalslag, meldt hij tegen het Dagblad van het Noorden.

Beurzen geschrapt

Veel verkoop van campers vindt bij Hazenberg plaats via beurzen. Vanwege corona is een aantal beurzen geschrapt. Volgens de eigenaren weten de klanten nu in toenemende mate rechtstreeks de weg naar de showroom te vinden. ,,Vooral afgelopen weekeinde was het bij ons heel druk.”

Quote

Als een camperaar naar huis wil of moet, houdt niemand hem tegen.

Ron Hazenberg, Campingbedrijf Ron Hazenberg

Een campervakantie is volgens Hazenberg een goed alternatief voor vliegreizen en vakanties die nu zijn gecanceld. ,,Een camperaar heeft letterlijk het stuur zelf in handen. Als hij vanuit Spanje of Italië vanwege omstandigheden naar huis moet of wil, houdt niemand hem tegen.’’

‘Eigen land is ook mooi’

Ook bij De Roo Campers in Stadskanaal trekt de omzet weer aan. ,,Wij verhuren achttien campers. De meeste daarvan werden in mei en juni geannuleerd. Sinds de aankondiging van premier Rutte dat de campings per 1 juli open mogen inclusief het sanitair, is er weer volop vraag naar onze campers. Toegegeven: een camperreis naar Scandinavië is nog steeds niet mogelijk. Maar ons eigen land is ook mooi”, zegt Lydie de Boer van De Roo. Nu het voorseizoen in het water is gevallen, heeft De Boer stilletjes de hoop dat het vakantieseizoen in het najaar extra lang uitvalt.

Eigenaar Sander Bouwmeester van Bosma Campers in Emmer-Compascuum meldt dat de drukte na een stugge aanloop in het voorjaar vanwege corona inmiddels weer op het normale peil zit. ,,We hadden hier een gezin dat een camper bij ons kocht omdat hun geboekte vliegreis werd geschrapt.” Bouwmeester gelooft nog niet meteen dat hiermee een nieuwe trend is ingezet.

Maar camperaars zijn echt optimistisch over de toekomst, meldt de NKC, Europa’s grootste camperclub. De meeste mensen met een camper (89 procent) verwachten dit jaar nog weg te kunnen met hun huis op wielen, blijkt uit onderzoek van deze club.  De NKC doet sinds de corona-uitbraak regelmatig onderzoek middels een representatieve steekproef onder 4586 camperaars. Van de camperaars die er dit jaar weer op uit willen, geeft bijna twee derde aan naar het buitenland te reizen wanneer dit weer mogelijk is. De anderen blijven dit jaar liever in Nederland. Ruim driekwart van de ondervraagde camperaars verwacht dat in 2021 geen beperkingen meer gelden en er op nagenoeg dezelfde manier als voor de coronacrisis gekampeerd kan worden. Ruim 60 procent van de camperaars denkt in 2021 weer hetzelfde uit te geven aan campertrips als voor de coronacrisis.

Steeds meer Nederlanders ontdekken het plezier van een kampeerauto. Ze kopen er een óf ze huren hem
Volledig scherm
Steeds meer Nederlanders ontdekken het plezier van een kampeerauto. Ze kopen er een óf ze huren hem © Ampnet

Bekijk onze video's over het coronavirus in onderstaande playlist:

  1. ‘Heeft mijn Porsche een computerfout en moet ik dat accepteren?’
    VRAAG & ANTWOORD

    ‘Heeft mijn Porsche een computer­fout en moet ik dat accepteren?’

    ,,Bij de aflevering van mijn Porsche Macan (2,0 liter viercilinder) meldde de boordcomputer dat ik 17.000 km of een jaar met de olie kon doen, terwijl de documentatie 30.000 km of 2 jaar voorschrijft. Het wordt door een sensor en de computer bepaald, zegt mijn dealer. Dat is niet waar: elke keer staat er weer 17.000 km of 1 jaar. Ik denk dat die computer verkeerd is geprogrammeerd. Dat kost mij elk jaar 400 euro aan olie. Moet ik dit zomaar accepteren?”, vraagt lezer Paul Pardon.