Volledig scherm
VW opnieuw in de problemen met sjoemeldiesels © AFP/Getty Images

Rechtbank oordeelt: ook gesjoemeld met software-update diesels VW-concern

Het Volkswagen-concern is opnieuw in verlegenheid gebracht. De software-updates van dieselmotoren die de auto's een stuk minder vervuilend moesten maken, blijken alleen te werken bij temperaturen tussen de 10 en 32 graden Celsius.

De rechtbank van Düsseldorf heeft geoordeeld dat de software-update die alle ellende zou moeten opheffen, hiermee ook een illegaal manipulatie-onderdeel bevat. Met die uitspraak kunnen honderdduizenden dieselbezitters nu alsnog een schadevergoeding claimen, aldus de Duitse afdeling van Wallstreet Online.

De software functioneert namelijk uitsluitend binnen het zogenaamde thermische venster tussen 10 en 32 graden Celsius. Als het warmer of kouder is, blijft de uitlaatgasreiniging uitgeschakeld en stoten de diesels nog steeds teveel schadelijke stoffen uit. Volkswagen heeft zijn klanten niet geïnformeerd over het thermische venster en is daarmee in overtreding. 

Tot dusverre had VW aangevoerd dat claims drie jaar na de ontdekking van het dieselschandaal konden worden uitgesloten. Maar de defecte software-update leidt er nu mogelijk toe dat de verjaringstermijn opnieuw begint te lopen. Eigenaren van voertuigen van de Volkswagen-groep (VW, Audi, Seat, Skoda) hebben nu dus aanzienlijk betere kansen om schadevergoeding te eisen of de teruggave van hun voertuig te claimen.