Range Rover PHEV: elektrisch het terrein in
Range Rover PHEV Elektrische auto’s zijn al in veel soorten en maten te koop, maar een volwaardige terreinauto ontbrak tot nu toe. Range Rover heeft de primeur en het resultaat is indrukwekkend.
De elektromotor zorgt voor maximale tractie, dat is ideaal voor in het terrein.
Terug naar de natuur: een volwaardige terreinauto, met alle bijbehorende rijtechniek, heeft daar zin in. Hij klimt over bergen, ploegt door diepe sneeuw, schrikt niet terug voor een modderbad en waadt desnoods door een rivier.
Tot nu toe was zo’n auto altijd voorzien van een ronkende diesel- of benzinemotor en verspreidde hij stinkend uitlaatgas. Daar zit de natuur niet op te wachten. Range Rover is de eerste fabrikant die het anders aanpakt. Gekozen werd voor een PHEV: een plug-in hybride die voor een beperkt aantal kilometers elektrisch kan rijden en waarvan je het batterijenpakket kan bijladen met een stekker.
De Range Rover is concurrent van onder meer de BMW X5, Mercedes GLE, Audi Q7 en Porsche Cayenne. Ook die zijn allemaal als PHEV verkrijgbaar. Maar zij bieden niet de uitgebreide 4x4-techniek die een ware terreinauto kenmerkt, zoals een tussenbak met lage gearing, of uitgebreide mogelijkheden om de aandrijfkracht optimaal over de wielen te verdelen.
Meteen vanaf de start voel je in de nieuwe Range Rover de kracht van de combinatie van elektro- en benzinemotor. De laatste heeft een – voor een Range Rover bescheiden – cilinderinhoud van 2,0-liter. En toch is de combinatie goed voor een systeemvermogen van 404 pk.
Wat bij de eerste kilometers ook meteen opvalt, is dat een Range Rover nog altijd een van de comfortabelste auto’s is die je kunt kopen. Je zit er heerlijk in. En het onderstel, in dit geval ook nog voorzien van luchtvering, rekent kordaat af met gemene hobbels of putten.
Bakbeest
Natuurlijk laat het hoge gewicht van al gauw 2,5 ton zich in het weggedrag niet helemaal verhullen. En ook de besturing leidt er niet toe dat deze Range Rover net zo strak rijdt als een Jaguar F-Pace, om maar eens een spannend familielid te noemen. Maar toch: ook in snel genomen bochten laat het chique bakbeest zich niet gauw van de wijs brengen.
Tijd om het terrein in te gaan. We rijden, soms angstaanjagend steil, over een zandpad, dan weer door de modder, of door dichtbegroeide bossen. Door diepe putten ook, en over grote hobbels en stenen. De Range Rover PHEV geeft geen krimp. Het is verbazingwekkend hoe hij zich uit lastige situaties weet te redden.
Druk je de EV-knop in, dan gaat de auto alleen op zijn elektromotor verder. Hij houdt dat vol bij snelheden tot 136 km/u. Niet dat je die topsnelheid in het terrein nodig hebt. Hier biedt de elektrische aandrijving heel andere voordelen. Omdat je fluisterstil rijdt, verstoor je de natuur niet en kun je wellicht wilde dieren beter benaderen.
Tractie
Maar de elektrische aandrijving bewijst ook zijn nut bij een van de belangrijkste vereisten in het terreinrijden: maximale tractie. Een elektromotor levert nu eenmaal de volle kracht zodra je het gaspedaal aanraakt. Maximale trekkracht, terwijl de wielen nauwelijks in beweging hoeven te komen: daar houden terreinrijders van. Schakel je ook nog de lage gearing van de tussenbak in, dan is de kans nóg kleiner dat de wielen doorslippen.
De door ons gereden Range Rover profiteert in het terrein ook van zijn luchtvering. Zet je de rijmodus in de terreinstand, dan verheft de carrosserie zich, voor extra grondspeling. Daarbij komt dat de Range Rover ook in veel andere opzichten hightech is. Onderhuids regelt de elektronica van alles. Zo legt de navigatie vast waar en hoe er gereden wordt. Kom je een volgende keer weer op hetzelfde traject, dan weet de auto precies waar hij bijvoorbeeld een steile helling kan verwachten en zal hij zich daar technisch op voorbereiden. Bijvoorbeeld door alvast de verbrandingsmotor bij te zetten, voor extra kracht.
Want hoe handig zo’n elektromotor ook is in het terrein, als telkens een krachtsinspanning wordt gevraagd, raken de batterijen gauw leeg. Daalt de batterijcapaciteit richting de 10 procent, dan weigert de EV-knop dienst en neemt de benzinemotor alle arbeid over. Gelukkig is de gekozen motor een van de betere viercilinders die Jaguar Land Rover in huis heeft. Maximaal rijdt de Range Rover 52 kilometer volledig elektrisch.
Facelift
De komst van de allereerste PHEV bij Range Rover, en tevens de eerste stekkerauto van moederbedrijf Jaguar Land Rover, gaat gepaard met een facelift voor de topmodellen van het merk. Naast kleine optische aanpassingen (bredere luchtinlaten in de grille, iets langere motorkap, uitlaatpijpen in de achterbumper geïntegreerd, LED-koplampen en optioneel ook laser-koplampen) gaat het daarbij vooral om nog comfortabeler zitmeubilair. De stoelen zijn breder en zachter, ze zijn nu 24-voudig verstelbaar en ze hebben elektrisch verwarmbare armsteunen. Een nieuw assistentiesysteem helpt bij het parkeren van een aanhanger en er zijn nu tot wel zeventien aansluitpunten voor smartphones, tablets en laptops.
De goedkoopste PHEV van Range Rover is de Sport SE P400e; die kost 97.815 euro.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa. -
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen. -
PREMIUM
Maak deze tien fouten bij het autowassen niet
De lente staat voor de deur, de temperaturen stijgen en dus is het eindelijk tijd om je auto klaar te maken voor het warme seizoen. Let daarbij op dat je daarbij niet deze gemakkelijk te voorkomen fouten maakt die je later geld kunnen kosten. -
Deze twee automerken hebben de meest trouwe klanten volgens Duits onderzoek
Particuliere klanten die al een Tesla hadden en een nieuwe auto kochten, kiezen in 2022 veelal weer voor een elektrische auto van het Amerikaanse merk. Ook eigenaren van een Dacia zijn erg trouw aan hun merk, zo blijkt uit Duits onderzoek. -
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.”
-
Miljardair Wolfgang Porsche (79) gaat scheiden omdat zijn vrouw dementie heeft
Wolfgang Porsche, voorzitter van de raad van toezicht van de gelijknamige autofabrikant (79), gaat scheiden. Zijn vrouw Claudia Hübner (74) lijdt al twee jaar aan dementie. Volgens de ex-topman van Porsche heeft de ziekte een ‘verwoestend effect op haar persoonlijkheid’. -
-
-
PREMIUM
Hier zijn leden meer geld kwijt aan parkeren dan aan contributie: ‘Idiote verhouding’
Wat tennisvereniging Deuce Again in Rotterdam-Zuid is overkomen, dat is het schrikbeeld van vele tientallen sportclubs, blijkt uit onderzoek. De tennisclub zag 10 procent van haar leden vertrekken nadat betaald parkeren werd ingevoerd. De zorgen zijn groot.Rotterdam -
Stefan en Susanne bezitten de helft van BMW en zo bizar is hun winstuitkering
De Duitse broer en zus Stefan Quandt en Susanne Klatten hebben vorig jaar ruim een miljard aan dividend uitgekeerd gekregen. De familie Quandt is grootaandeelhouder van het Beierse autobedrijf BMW.