De ontwikkelingsingenieurs van Hyundai Mobis aan het werk met het nieuwe radarsysteem dat kinderen achterin de auto moet bewaken
Volledig scherm
De ontwikkelingsingenieurs van Hyundai Mobis aan het werk met het nieuwe radarsysteem dat kinderen achterin de auto moet bewaken © Hyundai Mobis

Radar in de auto moet kinderen op hete dagen redden van verstikkingsdood

Het is een elk jaar weer terugkerend drama op warme dagen: kinderen op de achterbank die door hun ouders vergeten worden bij het verlaten van de auto. Regelmatig sterven kinderen door verstikking in een bloedhete auto. Ingenieurs van Hyundai hebben nu een radarsysteem ontwikkeld dat dit moet voorkomen.

De radar die de ingenieurs van Hyundai Mobis hebben ontwikkeld kan minuscule bewegingen van het menselijk lichaam waarnemen, zoals de bloedsomloop of adembewegingen. De detectie reikt zelfs door kleding. Ook een in dekens gewikkelde baby kan nog worden waargenomen, melden de ingenieurs. Eerder al had het bedrijf een preventiesysteem ontwikkeld op basis van ultrasone bewegingssensoren. Maar in tegenstelling tot het veel preciezer werkende radarsysteem reageert dat systeem pas als er flink bewogen wordt op de achterbank en het komt dus niet in actie als een kind slaapt of bewusteloos is.

Het radarsysteem waarschuwt de automobilist met een pieptoon in de auto en alarmeert ook via de smartphone. Dus zelfs als de automobilist inmiddels niet meer in de buurt van de auto is, kan hij nog steeds worden gewaarschuwd. Hyundai Mobis heeft twee jaar aan de ontwikkeling van de technologie besteed. In die tijd is onder meer slimme software geprogrammeerd en werd een speciale antenne voor de radar ontworpen. Het Zuid-Koreaanse Hyundai Mobis is een van de grootste toeleveranciers in de auto-industrie. Het staat op plek zeven in de top tien wereldwijd en levert aan veel grote automerken. Hyundai Mobis zegt dan ook afspraken te hebben met enkele bekende automerken die het radarsysteem de komende jaren in hun auto's gaan leveren.

Maxi-Cosi

Er zijn de afgelopen jaren vaker initiatieven geweest om het probleem van vergeten kinderen aan te pakken. Maxi-Cosi, een bekend fabrikant van autostoeltjes, bracht dit jaar een zitkussen op de markt dat ouders waarschuwt als ze de auto hebben verlaten terwijl het kinderzitje nog bezet is. Dit zogeheten e-Safety-kussen past in de meeste autostoelen en maakt gebruik van elektronische druksensoren.

De Europese Unie wil dat auto’s vanaf 2022 standaard zijn voorzien van kinderdetectiesystemen en automerken als Hyundai, GMC Buick, Cadillac, Chevrolet en Nissan bieden al een beperkt beveiligingssysteem aan. Het gaat daarbij om een systeem dat onthoudt of de achterdeuren werden geopend vlak voor of nadat de auto werd gestart. Wanneer dat zo is, hoort de bestuurder een alarmtoon en is in het dashboard de melding ‘kijk op de achterbank’ te zien.

  1. Slimme stuurwielen en stoelen: hoe de vernieuwde  Mercedes E-klasse steeds bijdehanter wordt

    Slimme stuurwie­len en stoelen: hoe de vernieuwde Mercedes E-klasse steeds bijdehan­ter wordt

    Terwijl BMW de vernieuwde 5-Serie en 6-Serie in het zonnetje zet, onthult concurrent Mercedes-Benz aangepaste versies van de E-klasse. De cabriolet en de coupé, volgens het merk ‘meest emotionele’ versies van het grote luxemodel, zijn opgefrist en voorzien van allerlei slimme voorzieningen. Kleine tegenvaller: je kunt deze zomer nog niet van het nieuws genieten, want de nieuwelingen komen pas in het najaar naar Nederland.