Ook het studiemodel ID.Buzz van Volkswagen is aanwezig
Volledig scherm
Ook het studiemodel ID.Buzz van Volkswagen is aanwezig © Pon

Per vliegende auto over Amsterdam? In deze nieuwe ‘experience’ kan het

Kunnen wij over een paar jaar echt over Amsterdam scheren in een vliegende auto? Niemand weet het nu nog zeker, maar dat beeld spreekt bij veel mensen tot de verbeelding. Om de mogelijkheden te onderzoeken opent de Nederlandse Volkswagen-importeur Pon een nieuw ‘ervaringscentrum’ in de hoofdstad, waar bezoekers kunnen leren over fietsen, auto’s en andere soorten mobiliteit van de toekomst.

De Move Mobility Experience zit vlak naast het Olympisch Stadion in Amsterdam en moet een combinatie zijn van een museum en een ‘kenniscentrum’. Volgens de initiatiefnemers krijgen bezoekers ‘een interactieve reis door de geschiedenis en de toekomst van mobiliteit’. Aan de hand van spelletjes leren zij bijvoorbeeld wat een slim fietspad is, hoe een elektrische fiets werkt en hoe een zelfrijdende, vliegende auto zich door het Amsterdam van 2040 verplaatst. Dat laatste is voorlopig alleen nog virtueel, natuurlijk…

Het pand aan het Stadionplein in Amsterdam
Volledig scherm
Het pand aan het Stadionplein in Amsterdam © Pon

Pon-showroom

Voor initiatiefnemer Pon (de Nederlandse importeur van onder meer Volkswagen) is Move vooral een mooie manier om de ontwikkelingen in de auto- en fietswereld te laten zien. Feitelijk is de ‘Mobility Experience’ vooral een interactieve showroom: het bedrijf laat er bijvoorbeeld de laatste innovaties van haar fietsenmerk Gazelle zien, terwijl bezoekers workshops kunnen volgen en studiemodellen van toekomstige automodellen kunnen bewonderen.

De zelfrijdende VW Sedric naast een zonneauto
Volledig scherm
De zelfrijdende VW Sedric naast een zonneauto © Pon

Zo staat op dit moment de zelfrijdende Volkswagen Sedric in de zaal, naast het studiemodel van de komende elektrische Volkswagen Bus (de ID. Buzz Concept) en een aloude Witkar uit de jaren ’70 – feitelijk de eerste deelauto van Nederland.

Over delen gesproken: in Move zit ook een zogenoemde ‘hub’, waar mensen gebruik kunnen maken van deelauto’s of een elektrische fiets pakken om Amsterdam te ontdekken. Op die manier wil het bedrijf de drukte van auto’s in de stad tegengaan. Bovendien beschikt het pand over twee restaurants. De Move Mobility Experience gaat op 22 oktober open en is van dinsdag tot en met zondag tussen 10.00 en 17.00 uur gratis toegankelijk.

Virtueel over Amsterdam in een vliegende auto
Volledig scherm
Virtueel over Amsterdam in een vliegende auto © Pon
Een bezoeker probeert de fietssimulator
Volledig scherm
Een bezoeker probeert de fietssimulator © Pon