Volledig scherm
© AFP

Opnieuw honderdduizenden voertuigen van Mercedes teruggeroepen wegens sjoemelsoftware

De Duitse autobouwer Daimler moet nog eens honderdduizenden dieselvoertuigen van Mercedes-Benz terugroepen omdat ze vermoedelijk zijn uitgerust met sjoemelsoftware. Daar heeft de Duitse toezichthouder KBA Daimler toe verplicht.

Over hoeveel voertuigen het precies gaat, wil Daimler niet meedelen. Maar uit de omschrijving (,,een middelhoog zescijferig aantal”) valt af te leiden dat het ruwweg om 400.000 tot 600.000 auto's zou gaan. Er zitten minstens 260.000 exemplaren van het model Sprinter bij. Alle betrokken voertuigen werden voor juni 2016 gebouwd.

Volgens Duitse media opende de KBA in oktober een onderzoek naar software waarmee de uitstoot van de voertuigen lager zou liggen tijdens uitlaatgas-tests dan in de praktijk op de weg.

Daimler werkt mee met de autoriteiten, maar zal tegelijk ook de beslissing aanvechten. Volgens de autobouwer is de technologie waarover het gaat niet illegaal. Vorig jaar moest Daimler al eens 690.000 dieselvoertuigen terugroepen in Europa.

  1. Ruiten sneuvelen bij presentatie ‘onverwoestbare’ truck Tesla
    video

    Ruiten sneuvelen bij presenta­tie ‘onver­woest­ba­re’ truck Tesla

    Het Amerikaanse automerk Tesla heeft afgelopen nacht een wel heel aparte auto onthuld. Met de elektrische Cybertruck, die is voorzien van ‘onkrasbaar plaatwerk’ en gepantserd glas (dat overigens brak tijdens de presentatie), wil topman Elon Musk de extreem traditionele wereld van de grote pick-ups op z’n kop zetten. Fans en critici hebben hun twijfels: komt deze bizarre Tesla er echt of haalt Musk een grapje met ons uit?