Opel durft de sportiviteit weer aan
Enkele jaren geleden had Opel nog een oubollig en suf imago. Maar tegenwoordig maakt het merk weer spannende modellen en nu durft het zelfs zijn sportieve label GSi te herintroduceren. De Opel Insignia heeft de primeur.
Opel heeft een rijke sportieve geschiedenis. Van recordpogingen aan het begin van de 20ste eeuw en overwinningen in de WK-rally’s, tot Deutsche Tourenwagen Meisterschaft (DTM) en Formule 3: in menig race- of rallyklasse is het Duitse merk succesrijk geweest.
Om de sportieve aspiraties te onderstrepen, kwam Opel met tal van snelle straatmodellen, zoals de Kadett GT/E, Manta GSi of de Corsa OPC. Voor de jongste generatie Insignia, die sinds begin vorig leverbaar is, wordt voor de sportieve automobilist het GSi-label afgestoft. In de jaren 80 en 90 werd deze lettercombinatie voor het laatst toegepast op de snelste Opel-modellen. Zelfs de Corsa moest er destijds aan geloven.
Krijgshaftig uiterlijk
GSi staat bij Opel traditioneel voor beschaafde sportiviteit, maar daar hoort wel een krijgshaftig uiterlijk bij. In het oog springen de scherpe achterspoiler, de verbreders op de dorpels en de gezwollen bumpers op deze Insignia. Grote lichtmetalen wielen ontbreken evenmin; standaard staat de Insignia GSi op 18 inch, tegen een meerprijs van 999 euro worden wielen met een diameter van 20 inch aangeboden. Dan krijg je er ook speciaal ontwikkelde sportbanden van Michelin (Pilot Sport S4) in de maat 245/35 R 20 bij.
Het onderstel van de Insignia GSi is voorzien van 10 mm kortere schroefveren en schokdempers waarvan de hardheid met een druk op de knop is aan te passen. Er zijn drie rijprogramma’s: standaard, Tour en Sport. In de laatstgenoemde stand worden niet alleen de schokdempers op hun strakst gezet, ook de motor reageert scherper op het gaspedaal, de stuurbekrachtiging wordt afgezwakt en de motor zich laat horen met een krachtige maar niet al te nadrukkelijke brul.
Twee turbo’s
Over motoren gesproken: de bezineversie van de Insignia GSi heeft een 2,0 liter turbomotor met een vermogen van 260 pk en een maximum koppel van 400 newtonmeter. Daarmee haalt de Insignia GSi een topsnelheid van 250 km/h, en wordt in 7,3 seconden de 100 km/u aangetikt. Opel geeft een gemiddeld verbruik op van 8,6 l/100 km.
Er is ook een 2,0 liter dieselmotor beschikbaar, waar een tweetal turbo’s op is geschroefd. Deze hebben elk een ander formaat: een klein exemplaar zorgt voor een snelle opbouw van de laaddruk bij lage toeren, de grote turbo neemt in het middengebied het stokje over en voorkomt dat de motor bij hoge toeren buiten adem raakt. Met 210 pk en 480 Nm heeft de diesel-GSi een topsnelheid van 233 km/h en accelereert hij in 7,8 seconden vanuit stilstand naar 100 km/u. De brochure noteert een gemiddeld verbruik van 7,3 l/100 km.
Automaat
Beide motorvarianten – die naast de GSi eveneens voor de luxe Exclusive-uitvoering beschikbaar zijn – worden standaard gekoppeld aan een automatische transmissie met acht versnellingen. Deze bak kan ook handmatig worden geschakeld, door de keuzehendel op de middentunnel naar voren en achteren te schuiven, of door de versnellingen te kiezen met de flippers achter het stuur. De GSi heeft ook vierwielaandrijving, waarbij de verdeling van de aandrijfkrachten over beide achterwielen wordt verzorgd door het nieuwe Twinster-differentieel. Afhankelijk van de omstandigheden, leidt deze compact gebouwde unit het vermogen door middel van koppelingen naar het wiel met de meeste tractie.
Riante ruimte
Ook aan boord van de Insignia GSi gaat het er sportief aan toe. De standaard met leer beklede kuipstoelen houden je bij hoge dwarskrachten stevig op je plaats, maar bieden tegelijk veel comfort, met een massagefunctie, ingebouwde verwarming/ventilatie en verstelbare zijkussens. Achterin zitten de passagiers riant: de been- en hoofdruimte is bovengemiddeld groot. Hetzelfde geldt voor de kofferbak: 490 tot 1450 liter past er achter in de vijfdeurs Insignia Grand Sport. In de Sports Tourer (stationwagon) gaat 532 tot 1638 liter bagage mee.
Sportief én comfortabel
De Insignia GSi is een snelle toermachine, waarbij de sportiviteit niet ten koste gaat van het comfort. Want ook in het rijprogramma Sport laten de schokdempers veel ruimte voor souplesse. Slechts op korte, venijnige hobbeltjes zijn de wielbewegingen goed voelbaar. De Insignia GSi stuurt weliswaar licht, maar laat zich nauwkeurig door een snelle bochtencombinatie loodsen, waarbij je niet het gevoel krijgt de controle te verliezen. Wanneer de auto begint te schuiven over zijn voorwielen (onderstuur) is dit gemakkelijk te pareren met het loslaten van het gaspedaal. Alleen met het elektronisch stabiliteitsprogramma ESC uitgeschakeld, is de vierwielaangedreven Insignia GSi te verleiden tot een uitbrekende achterkant.
Prijzen
De sportieve modellen van Opel stonden altijd bekend als betaalbaar en waren zodoende voor een groot publiek binnen bereik, maar die stelregel is voor de Insignia GSi niet van toepassing. De prijzen beginnen bij 64.999 euro en lopen op tot 74.499 euro voor Insignia GSi Sports Tourer met dieselmotor. Daarmee begeeft de rijk uitgeruste Insignia GSi zich op gelijk niveau met een krachtig gemotoriseerde Audi A5 of BMW 4-serie.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Voor de nieuwe, elektrische Explorer winkelde Ford bij Volkswagen
Begin volgend jaar verschijnt een nieuwe elektrische SUV van Ford in de Nederlandse showrooms. De ruime gezinsauto is iets korter dan de Focus Wagon en deelt zijn naam met een benzineverslindende mega-SUV uit Amerika: de Explorer. Opmerkelijk genoeg gebruikt Ford in deze auto ook heel veel onderdelen van de Skoda Enyaq iV, Audi Q4 e-tron en Volkswagen ID.4. -
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.” -
PREMIUM
‘Oudere automobilisten overschatten zichzelf’
Als het aan de Europese Unie ligt, moeten ouderen voortaan sneller en vaker aantonen dat zij nog in staat zijn om te rijden. Een goed idee, vindt rij-instructeur Martin Huys uit Nijmegen, met zijn 77 jaar ook niet meer de jongste. ,,De meeste senioren overschatten zichzelf.” -
2
EU: Automobilist moet zich eerder en vaker laten keuren om rijbewijs te houden
De EU wil de regels voor autorijden aanscherpen. Volgens de plannen uit Brussel moeten senioren boven de 70 jaar regelmatig bewijzen dat ze nog geschikt zijn om deel te nemen aan het verkeer. -
VRAAG & ANTWOORD
Is goedkope benzine echt slechter voor mijn auto?
‘Ik hoor weleens dat de goedkope benzine bij onbemande tankstations zoals Tango en Tinq erg slecht is voor de motor’, aldus lezer J.W. van den Beld in de vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Deze brandstoffen zouden verdund zijn. Wat is hiervan waar? Is die benzine inderdaad slecht en is het daarom beter om bij de grote merken te tanken?’
-
‘Verheerlijken’ snelheid op sociale media wordt mogelijk strafbaar in België
Een mogelijke nieuwe wet in België zou het ‘verheerlijken’ van overdreven snelheid voortaan verbieden. Wie opnames maakt van veel te hard rijden of levensgevaarlijke stunts en deze op sociale media plaatst, zou dan kunnen rekenen op boetes tot 1000 euro en tijdelijk verlies van het rijbewijs. -
-
-
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking. -
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen.