VW Touran
Volledig scherm
VW Touran © VW

Oordeel onherroepelijk: eigenaar sjoemeldiesel krijgt splinternieuwe auto

In Berlijn heeft de eigenaar van een Volkswagen Touran met succes zijn autodealer aangeklaagd. Omdat zijn auto een beruchte sjoemeldieselmotor heeft, krijgt hij een splinternieuwe wagen.

De koper van een dieselauto van Volkswagen heeft recht op een nieuw voertuig, zelfs nu het originele model niet langer beschikbaar is. Dat meldt de Duitse krant Berliner Morgenpost. Het oordeel is definitief en zowel Volkswagen als de dealer die de auto leverde kunnen niet meer in beroep.

De eiser ontvangt niet alleen een nieuwe auto – een VW Touran ter waarde van 38.500 euro van de huidige modelserie – hij hoeft bovendien geen enkele vergoeding te betalen. Dit ondanks het feit dat hij destijds slechts ongeveer 27.200 euro voor zijn ‘oude’ auto betaalde en er meer dan 42.000 kilometer mee reed. In de meeste gevallen wordt een compensatie voor het gebruik van de auto afgetrokken van de oorspronkelijke nieuwprijs.

Volgens de Duitse krant kan dit oordeel dienen als jurisprudentie in andere zaken tegen Volkswagen en andere fabrikanten van auto’s met sjoemelsoftware. Volkswagen reageerde ogenschijnlijk koeltjes op het oordeel van de rechtbank. De fabrikant denkt niet dat deze rechtszaak maatgevend zal zijn voor de duizenden andere claims tegen het VW-concern.