Volledig scherm
Steeds meer Nederlanders ontdekken het plezier van een kampeerauto © Ampnet

Nederlanders verknocht aan kamperen: de verkoop van campers en caravans blijft maar stijgen

De verkoop van kampeerauto's in Nederland is dit jaar verder gestegen. Tot en met het derde kwartaal bedroeg de verkoopstijging 3 procent, blijkt uit cijfers van de Bovag en Kampeer en Caravan Industrie (KCI). Aan de vooravond van de jaarlijkse Kampeer en Caravan Jaarbeurs in Utrecht constateren de brancheorganisaties dat de caravanverkoop in september zelfs met 21 procent toenam en de camper-afzet dit jaar tot een recordhoogte stijgt.

De verkoop van nieuwe kampeerauto’s zal dit jaar voor het eerst de grens van 2.000 stuks passeren, verwachten de brancheorganisaties. Tot en met september 2019 werden 1.895 nieuwe campers geregistreerd en over het gehele vorige jaar waren dat er 1.978. Daarnaast verkochten de vakhandel dit jaar al bijna 10.000 tweedehands kampeerauto’s en dat is 15 procent meer dan in de eerste drie kwartalen van 2018.

Met de verkoop van caravans gaat het zo mogelijk nog beter. In de eerste negen maanden van 2019 werden in Nederland 6.206 nieuwe caravans verkocht. Deze groei van 4 procent ten opzichte van vorig jaar betekent dat het eindtotaal voor heel 2019 naar verwachting op het hoogste niveau sinds 2012 uit gaat komen.

,,De kampeerbranche zit na een dieptepunt rond 2013 alweer een aantal jaren in de lift”, zegt KCI-voorzitter Leo Diepemaat. ,,Het consumentenvertrouwen is ook in onze sector door de gunstige economische omstandigheden toegenomen. Het moge duidelijk zijn dat de camping voor Nederlandse vakantiegangers een populaire bestemming is en blijft. Dat zien we ook heel duidelijk terug op de aanstaande Kampeer en Caravan Jaarbeurs, waar meer nieuwe kampeermiddelen worden getoond dan ooit tevoren.” De Kampeer en Caravan Jaarbeurs opent vandaag de deuren en is tot en met zondag 13 oktober te bezoeken in de Jaarbeurs Utrecht.

 1. Elektrische auto kan gevaarlijk zijn voor hulpverleners
  VRAAG & ANTWOORD

  Elektri­sche auto kan gevaarlijk zijn voor hulpverle­ners

  Er wordt veel geschreven over elektrische auto’s, maar ik lees nergens dat als je een behoorlijke aanrijding krijgt, een hulpverlener niet zomaar de autodeur kan opentrekken. Die loopt dan het risico op een schok. Het advies is om eerst op 2 à 3 meter afstand om de auto heen te lopen en goed te kijken. Bij flinke schade moeten gespecialiseerde monteurs erbij komen. Brandweermensen hebben hier een opleiding voor gehad. Ik hoop dat dit punt meer aandacht krijgt. –Lenie Oosterbosch (EHBO’er)
 2. ‘Robotauto’s gaan mensen helpen, niet vervangen’
  INTERVIEW

  ‘Robotauto’s gaan mensen helpen, niet vervangen’

  Tot voor kort stond hij bekend als één van de beste ‘robotwetenschappers’ van Amerika, maar sinds 2015 werkt Dr. Gill Pratt voor de Japanse automaker Toyota aan – onder meer – zelfrijdende auto’s. ,,Nee, kunstmatige intelligentie kan niet voorkomen dat mensen sterven in het verkeer. Maar wanneer we robots en andere slimme machines op de goede manier inzetten, maken ze onze levens veel veiliger en eenvoudiger. Daar geloof ik heilig in.”