Model S-bezitter klaagt Tesla aan wegens plotselinge lagere accucapaciteit
Een eigenaar van een Tesla Model S klaagt de fabrikant van zijn auto aan. De bezitter kreeg te maken met een plotselinge teruggang van het geschatte bereik en de accucapaciteit van zijn auto en is hierover in de Verenigde Staten een rechtszaak begonnen. Hij stelt dat Tesla bewust de accucapaciteit heeft teruggeschroefd zonder de rijders daarop te wijzen.
Delen per e-mail
In de zaak wijst Model S-bezitter David Rasmussen op een aantal gevallen waarbij Tesla-accu’s in de brand vlogen. Volgens hem koos Tesla er bewust voor om zijn klanten niet te informeren over het potentiële brandrisico, maar koos het bedrijf ervoor om ‘achter de ruggen van zijn klanten te opereren en software-updates te gebruiken om de accu af te knijpen om aansprakelijkheid te voorkomen’.
De Model S-eigenaar zegt dat hij van Tesla geen nieuwe accu onder garantie kreeg, dat hij schade heeft geleden in de vorm van een teruggang van de accucapaciteit van ongeveer 8 kWh en dat hij schade ondervindt doordat de teruggelopen capaciteit ertoe leidt dat hij vaker moet laden en dus langer doet over zijn dagelijkse ritjes. Daarnaast stelt hij dat hij blijvend het risico loopt dat Tesla vaker de software manipuleert en dat het bedrijf geen enkele informatie over het probleem heeft verschaft. Ook zou Rasmussen last hebben van trager laden sinds de updates.
Alleen 85 kWh-versies
Het gaat in deze zaak alleen om Model S- en X-modellen met 85kWh-accu’s, die sinds 2016 niet meer worden gemaakt. Voor de meeste gebruikers zou het verlaagde bereik zijn doorgevoerd met de updates 2019.16.1 en 2019.16.2. Rasmussen installeerde de eerstgenoemde update op 15 mei, waarna de tweede automatisch op 29 mei werd doorgevoerd als een draadloze over the air-update. Zo’n update voert Tesla op afstand uit.
In de weken na de installatie van de eerste update, daalde bij hem het maximaal voorgespiegelde bereik met ongeveer 3 tot 8 kilometer per dag, ten opzichte van de situatie van voor de updates. Uiteindelijk werd niet meer de gebruikelijke 397 km als maximaal bereik aangegeven, maar 350 kilometer.
Volgens de klager is de timing van de bewuste updates niet toevallig gekozen. Hij relateert dat aan in brand gevlogen accu’s van Tesla-auto’s, wat onder meer gebeurde in Sjanghai, San Francisco en Duitsland. Tegen de website Electrek vertelt Rasmussen dat hij denkt dat Tesla iets ontdekt heeft in de accu’s dat kon leiden tot dit gevaarlijke probleem. Hij is niet alleen geïrriteerd over het verminderde bereik, maar hij is naar eigen zeggen ook een beetje bang om de auto in zijn garage te zetten. De Model S van Rasmussen had overigens al 52.000km gereden toen hij de auto in bezit kreeg en momenteel staat er 220.000km op de teller.
Reactie Tesla
Tesla heeft gereageerd op de dagvaarding. Het bedrijf zegt dat een heel klein percentage van de oudere Model S- en X-voertuigen wellicht een kleine achteruitgang in het bereik heeft ervaren als de accu tot het maximale niveau wordt geladen, nadat een software-update was doorgevoerd die bedoeld was om de levensduur van de accu te verbeteren. Tesla zegt dat het bezig is om dit probleem op te lossen en zou daartoe inmiddels al nieuwe over the air-updates doorvoeren.
Verder in het nieuws
-
Beslagen ruiten? Zeven tips om condens uit je auto te weren
De natte weersomstandigheden van de laatste dagen zorgen voor beslagen ramen en meer vocht in de auto. De boete voor rijden met beslagen ramen bedraagt 230 euro. Zeven tips om condens uit je auto te weren. -
‘Verboden’ Ferrari-folder bijna net zo duur als een nieuwe Porsche 911
Een verzamelaar heeft 127.600 euro betaald voor een Ferrari-brochure, die volgens Ferrari-oprichter Enzo Ferrari nooit gedrukt had mogen worden. -
VIDEO Poolexpeditie met de elektrische Porsche Taycan 4S
Na de onlangs gelanceerde Porsche Taycan Turbo en Turbo S kunnen we nu kennismaken met de 4S. Minder vermogen en dus goedkoper geprijsd, maar daarom níet minder indrukwekkend. Dat blijkt als we de nieuwste versie van de elektrische Taycan rijden rond de bitterkoude Poolcirkel. -
Eerste test met elektrisch passagiersvliegtuig loopt goed af
De Canadese vliegmaatschappij Harbour Air heeft een succesvolle testvlucht gemaakt met wat het bedrijf omschrijft als ‘s werelds ‘eerste volledig elektrisch aangedreven commerciële vliegtuig’. Het gaat om een watervliegtuig, waar Harbour Air al veel gebruik van maakt op zijn vliegroutes. -
Zelfrijdende trein: NS rondt eerste test af
De Nederlandse Spoorwegen hebben voor het eerst een experiment uitgevoerd met een automatische piloot in de trein. Het systeem kon uit zichzelf optrekken, afremmen en tot stilstand komen. Volgens de NS is de proef geslaagd.
-
NS start proef waarbij ov-chipkaart als sleutel voor ov-fiets werkt
De Nederlandse Spoorwegen starten een proef waarmee klanten de ov-chipkaart kunnen gebruiken als sleutel van de ov-fiets. De proef begint klein, maar als het een succes wordt wil de NS de technologie voor alle 20.000 ov-fietsen inzetten. -
Politie in Mexicaanse stad gaat rijden met 15 Tesla Cybertrucks
De burgemeester van een Mexicaanse stad ziet duidelijk toekomst in de Cybertruck van Tesla. Hij kondigde trots aan dat hij er vijftien besteld heeft. Ze zullen gebruikt worden door de politie en andere stadsdiensten. Volgens hem zullen ze een gigantische besparing opleveren. -
Tesla onthult aanhanger voor Cybertruck
De bizarre Cybertruck van Tesla domineert al enkele weken het autonieuws. En nu heeft Tesla-CEO Elon Musk alweer een manier gevonden om zijn spraakmakende pick-up onder de aandacht te brengen: een bijpassende aanhanger.