Minister: Automobilist niet verplichten om overdag met verlichting te rijden
VIDEODemissionair minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) gaat automobilisten niet verplichten overdag hun lampen aan te zetten. Uit onderzoek blijkt dat zo’n plicht het verkeer wél veiliger maakt, maar dat die lastig te handhaven is.
De Tweede Kamer vroeg Van Nieuwenhuizen eind vorig jaar zo snel mogelijk een wet in te voeren waardoor autoverlichting altijd aan moet staan. Dat zou ‘een eenvoudige manier’ zijn ‘om de zichtbaarheid van personenauto’s en daarmee de verkeersveiligheid te vergroten’, zo stelde toenmalig D66-Kamerlid Rutger Schonis in een motie.
Alleen VVD, PVV, Forum voor Democratie en Wybren van Haga stemden tegen zo’n plicht. VVD-minister Van Nieuwenhuizen gaf opdracht tot een onderzoek naar de effecten van de maatregel. Uit onderzoek door Arcadis, dat vorige week openbaar is gemaakt, blijkt dat ruim 30 procent van de personenauto’s in Nederland nu al is uitgerust met automatische dagrijverlichting.
Sinds 2011 moet bij alle nieuwe auto’s automatisch de dagrijverlichting aanspringen. Voor nieuwe bussen en vrachtwagens geldt die Europese plicht sinds eind 2012. Volgens Arcadis duurt het nog tot 2036 voordat álle personenauto’s in Nederland rondrijden met automatische dagrijverlichting. Voor vrachtwagens is dat ergens rond 2042.
Meer brandstofverbruik
De onderzoekers stellen dat een wettelijke plicht voor bestaande auto’s ‘de verkeersveiligheid verbetert’. Wel zijn er ‘nadelige milieueffecten’: bij oudere auto’s - zonder led-verlichting - kan het leiden tot maximaal 3 procent meer brandstofverbruik en daarmee tot 3 procent meer CO2-uitstoot. Verder waarschuwt het Openbaar Ministerie dat een plicht lastig te handhaven is, onder meer doordat er nog geen camera’s zijn die automatisch registreren of een auto wel of niet z’n verlichting aan heeft.
Arcadis stelt dat er aanvullend onderzoek nodig is om de precieze effecten van een plicht op de verkeersveiligheid te bepalen. Maar verkeersminister Van Nieuwenhuizen voelt daar niet voor. Zij vindt een plicht ‘een te zwaar middel’, zo schrijft ze aan de Tweede Kamer. ‘Het invoeren van een verplichting kost tijd en capaciteit en richt zich op een steeds kleinere groep voertuigen’, onderbouwt ze haar besluit.
Wanneer heb jij je verlichting aan?
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Geen vet eten om hartkwaal te voorkomen? Een hardnekkige fabel, zegt cardioloog
-
Dit is nu de bestverkochte auto ter wereld
Voor het eerst in de geschiedenis van de automobiel is een puur elektrische wagen de bestverkochte auto ter wereld. De Tesla Model Y werd in het eerste kwartaal va dit jaar 267.000 maal verkocht. Toyota domineert de rest van de top vijf. -
Deze boetes riskeer je als je de weg op gaat in winterweer
In deze koude dagen is er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als je de weg op gaat. Dus wil je veilig rijden én voorkomen dat er een peperdure bekeuring op de mat valt? Let dan even op. -
PREMIUMTips
Juni voor veel gezinnen stressvolle maand: ‘Werk als team om de hectiek aan te kunnen’
De afsluiting van het schooljaar komt eraan, met (voor de basisschool) een avondvierdaagse, afscheidsmusical en barbecue met de klas. Structuurcoach Marleen Gondelach heeft tips om de hectiek van de maand juni te helpen bedwingen. ,,Zeg je ‘nee’ tegen anderen, dan zeg je ‘ja’ tegen jezelf en je kinderen.” -
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek.
-
Met video
Waarom je niet zomaar onderweg een dutje mag doen in je auto
-
-
-
Zoveel materiaal van sloopauto kan niet worden hergebruikt
Nederlandse demontagebedrijven sloopten vorig jaar aanzienlijk minder auto’s dan een jaar eerder. Wel blijft de zogenoemde ‘recyclingprestatie’ intact. Van elke sloopauto wordt gemiddeld maar liefst bijna 99 procent gerecycled. -
Fietstest 2023
Dit zijn de beste elektrische stadsfietsen tussen de 2000 en 2500 euro
De grootste categorie e-bikes is die welke de fabrikanten indelen als ‘stadsfietsen’. Ze moeten voor veel korte ritten geschikt zijn, naar werk of voor boodschappen bijvoorbeeld, of even langs bij familie. Een wat langere recreatieve tocht moet ook kunnen. De blits maken? Mwah, nooit weg. Comfortabel zitten is heel belangrijk. Dit zijn de beste elektrische stadfietsen tussen de 2000 en 2500 euro.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer