Mini’s multitalent is vernieuwd: zo rijdt de Countryman Cooper SE
RIJ-IMPRESSIEHij rijdt deels elektrisch, heeft vierwielaandrijving, biedt behoorlijk wat ruimte en is zowel snel, sportief als zuinig. Is er een reden om de vernieuwde Mini Countryman Cooper SE All4 níet op je lijstje te zetten?
De Mini Countryman is met afstand de meest veelzijdige Mini die je kunt kopen: hij biedt meer interieurruimte en een hogere zitpositie dan de overige modellen, slikt een aardige portie bagage en is als enige model te koop als plug-in hybride. Desondanks is ook het grootste model van het merk een echte Mini: niet qua formaat misschien, maar wel wat z’n kenmerkende vormgeving en hippe uitstraling betreft.
Die combinatie van talenten maakt de Countryman dan ook tot de populairste Mini van het moment: de compacte SUV wordt vaker verkocht dan de Mini hatchback (driedeurs en vijfdeurs), de Cabriolet en de Clubman stationcar. Sterker nog: van alle nieuwe Mini’s die de showroom uit rollen, is elk derde exemplaar een Countryman. Om dat verkoopsucces vast te houden, is de auto nu subtiel vernieuwd.
Union Jack
Aan de buitenkant moet je goed kijken om het opgefriste uiterlijk meteen te herkennen: de bumpers werden iets strakker en stoerder, er zijn nieuwe kleuren, andere wielontwerpen en voortaan hebben alle Countrymans standaard koplampen en mistlichten met led-technologie. Aan de achterkant vallen vooral de nieuwe achterlichten op, die vanaf nu – net als bij de overige modellen van Mini – een Union Jack-design hebben met een subtiele verwijzing naar de Britse vlag.
Interessanter zijn de vernieuwingen op technisch gebied. Wie een Countryman wil, kan nog altijd kiezen uit diverse benzine- en dieselvarianten (met vermogens van 102 tot 190 pk) maar de plug-in hybride verdient de meeste aandacht. Mini noemt hem Cooper SE All4: de aanduiding ‘Cooper S’ geeft aan dat dit een sterke benzineversie betreft, de E in de aanduiding laat zien dat er ook een elektromotor aanwezig is en All4 wil zeggen dat de brandstofmotor en elektromotor samen goed zijn voor vierwielaandrijving.
Tussen de voorwielen ligt een 1,5-liter grote benzinemotor met drie cilinders en 125 paardenkrachten (ofwel 92 kilowatt), terwijl de elektromotor (95 pk, 70 kW) de achterwielen aandrijft. Samen maken de twee krachtbronnen de Cooper SE All4 de krachtigste en snelste Countryman die je kunt kopen: het totaalvermogen komt uit op een smakelijke 220 pk (162 kW) en een trekkracht van 385 Newtonmeter. Je mag dan ook gerust stellen dat de SE een rappe jongen is: in 6,8 seconden trekt hij op vanuit stilstand naar 100 kilometer per uur, terwijl een topsnelheid van 196 kilometer per uur mogelijk is. Tot 135 kilometer per uur kun je volledig elektrisch rijden, boven die snelheid doet de brandstofmotor altijd mee.
Tot 61 e-kilometers
De echte meerwaarde van de stekker-Countryman merk je bij lagere snelheden: wie het rechter pedaal enigszins weet te beheersen moet volgens Mini tot 61 kilometer volledig elektrisch kunnen afleggen nadat het accupakket volledig is volgeladen. In theorie kom je (vanwege de verlaagde luchtweerstand en de vernieuwde techniek) iets verder dan de vorige Cooper SE, die maximaal 42 kilometer haalde op z’n elektromotor. In de praktijk komt ook de vernieuwde versie tot zo’n 45 a 50 kilometer per lading.
Deze afstand is nog altijd niet revolutionair voor een stekkerhybride, maar voor een ruimere elektrische reikwijdte zou de Countryman een groter accupakket moeten hebben en dat past simpelweg niet in deze auto. Het huidige batterijenpakket meet 10 kilowattuur en zit onder de achterbank verwerkt, waardoor die een paar centimeter hoger staat dan in niet-hybride exemplaren.
Door de hybride-onderdelen is ook de brandstoftank een stukje kleiner dan in de gewone Cooper S (36 in plaats van 51 liter) en de achterin geplaatste elektromotor slokt bovendien wat hoogte onder de bagageruimte op. Die gevolgen zijn te overzien en leveren in de dagelijkse praktijk hooguit wat kleine ongemakken op, zoals iets vaker tanken onderweg naar de wintersport.
Stil maar stug
Tijdens het rijden werken de elektromotor en het benzineblok feilloos met elkaar samen: het in- en uitschakelen van de driecilinder gaat vrijwel geruisloos en zonder trillingen, de automaat schakelt soepel en vlot door z’n zes versnellingen en ondanks het ruim 145 kilo hogere wagengewicht (ten opzichte van de Cooper S All4) is de Countryman een echte Mini om in te sturen. Hij reageert vastberaden maar niet nerveus op bewegingen van het stuur, blijft mooi strak liggen in snel genomen bochten en is wendbaarder dan je op het eerste gezicht verwacht. Omdat het gewicht grotendeels laag bij de grond ligt, helt de koets niet overdreven over in bochten en heb je dus niet het gevoel dat je met de zwaarste Mini ooit onderweg bent.
Dat speelse karakter kent echter ook een keerzijde: het onderstel is ronduit stevig geveerd, op het stugge af. Op slecht wegdek doet de Countryman geen enkele moeite om richels en kuilen glad te strijken: je krijgt ze één voor één door in je billen en rug. De ene bestuurder zal dit karakter ervaren als ‘lekker levendig’, voor de ander is het wellicht wat te veel van het goede. Wie een comfortabele auto zoekt, kan misschien beter bij BMW aankloppen voor de X1 xDrive25e – die heeft dezelfde aandrijflijn als deze Mini maar biedt iets meer rust tijdens het rijden.
Ook op andere details is de rijervaring in deze Mini niet perfect. Opvallend is bijvoorbeeld dat je in de Countryman bovengemiddeld veel windgeruis hoort tijdens het rijden: met name ter hoogte van de recht opstaande voorruit en rondom de fikse zijspiegels hoor je meer geluid dan je zou verwachten in dit prijssegment. Bovendien kunnen de hoofdsteunen van de voorstoelen niet hoog genoeg naar onze zin: bij lange mensen (rond de twee meter) reikt de hoofdsteun niet tot het midden van het achterhoofd en dat is niet echt een prettig of veilig gevoel.
Afgezien van dat soort kleine minpunten is de vernieuwde Countryman weer een stukje beter dan voorheen. De vooruitgang is niet schokkend, maar dit is nog altijd één van de beter gelukte compacte SUV’s in het luxere deel van de automarkt. De Cooper SE is bovendien de versie die je wilt hebben: hij is krachtiger maar goedkoper dan de Cooper S All4 (die minimaal 47.990 euro moet kosten, tegen € 41.550 voor de plug-in hybride), zo lang je veel stekkert is hij bovendien enorm zuinig en ondanks het hogere gewicht rijdt hij onverminderd speels.
Gezien de prijs is de standaarduitrusting op de Cooper SE redelijk, met een ingebouwd navigatiesysteem dat je naar beschikbare laadpalen leidt, 17-inch lichtmetalen wielen en een met leer bekleed stuurwiel. Wie meer wil moet flink bijbetalen en kan zich helemaal uitleven met allerhande optiepakketten, luxe extra’s en kleurrijke details om de Countryman aan te passen op je persoonlijke smaak. Ook wat dat betreft is dit nog altijd een echte Mini.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
AUTOTEST
Test Mercedes-Benz GLA: ideaal voor in de stadsjungle
Mercedes-Benz had tot 23 jaar geleden één terreinwagen. Nu is er in iedere prijsklasse een SUV-achtige te vinden. De GLA is de kleinste, maar biedt grootse prestaties. -
PREMIUM
Terwijl auto’s gewoon voortrazen, wordt een nieuwe snelweg over het Terbregseplein getrokken
Rij over het Terbregseplein in Rotterdam en het kan je onmogelijk ontgaan: de verlengde A16 komt eraan. Terwijl auto’s gewoon voortrazen, wordt de nieuwe snelweg er in delen gebouwd en langzaam over het verkeersknooppunt heen getrokken. We namen een kijkje in deze bijzondere bouwput. -
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier? -
PREMIUMmijn allessie
De Lancia van Edgar spreekt al zijn zintuigen aan
Autoliefhebber Edgar Schermerhorn (75) deed zijn exclusieve Ferrari-collectie jaren geleden van de hand omdat het tijd was voor andere zaken. Geheel volgens verwachting duurde zijn verzamelstop niet lang. Nu zijn het auto’s van het Italiaanse merk Lancia waarin hij zich vrijwillig verliest, de Appia Zagato uit 1962 bijvoorbeeld. -
De BMW X1 en 5-Serie worden (ook al) elektrisch
Autofabrikant BMW zet nog meer in op volledig elektrische modellen: na de iX3, de i4 en de iNext bevestigt het Duitse merk nu ook batterijvarianten van de X1 en 5-Serie. En ja, ook de superdeluxe 7-Serie moet er aan geloven.
-
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’ -
fietsroute
Feestelijk fietsen door het land van de duizend bieren
In België staan de pilskes vaak al bij de lunch heldergeel te glanzen op de cafétafels. Ja, het is er feestelijk fietsen: de talloze routes zijn sinds kort zo goed bewegwijzerd dat je jezelf gedachteloos door stad en land laat slingeren. -
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden?