Volledig scherm
© Bas Oude Luttikhuis

Meest beschimpte automerk stopt ermee in West-Europa

Lada is vermoedelijk het automerk waarover de meeste moppen zijn verzonnen. Binnenkort komt daar een einde aan, want het Russische merk heeft aangekondigd te stoppen met de verkoop in West-Europa.

De hoge uitstootnormen van Europa hebben het merk volgens een woordvoerder van Autovaz - de firma die eigenaar is van Lada - hier de das omgedaan. Lada heeft in Nederland al enige tijd geen importeur meer, maar via bijvoorbeeld Duitsland is het nog steeds mogelijk om een Lada te importeren. 

Dat kost wel wat, want wanneer je in Duitsland een Lada Niva koopt voor een nieuwprijs van 11.900 euro, komt er in Nederland maar liefst € 37.101 bpm bij. Samen met nog een beetje btw komt het totaalbedrag uit op € 49.201. Dat betekent dat de gezamenlijke belastingen (bpm en btw) 78 procent van de verkoopprijs uitmaken. 

Lada vreest dat andere Europese landen ook steeds meer op de uitstoot-normen gaan sturen en stopt daarom volgens de Duitse afdeling van het Russische persagentschap Sputnik met het exporteren van Lada's. In Rusland zelf is Lada nog redelijk populair, met een jaarlijkse verkoop van zo'n 350.000 exemplaren.

Voordat het straks niet meer kan, volgen hier nog enkele flauwe Lada-moppen:

Komt een man bij de garage met zijn Lada en zegt: ‘ik wil graag twee nieuwe ruitenwissers voor mijn Lada’. Zegt de monteur: ‘okee dat lijkt me een goede ruil’.

Hoe kun je de waarde van een Lada verdubbelen? Door de tank vol te gooien.

Rijdt een man met een Lada door het rode licht. Zegt de politieagent: ‘Dat is dan 50 euro’. ‘Verkocht’, zegt de man.

Waarom heeft een Lada kofferbakverwarming? Dan krijg je geen koude handen bij het duwen.

Waaraan herken je de Lada Sport? Aan de tennisbal over de trekhaak.

  1. Waarom BMW niet aan ‘zinloze innovaties’ doet: ‘Liever een caravan achter onze hybrides dan een groter accupakket’
    INTERVIEW

    Waarom BMW niet aan ‘zinloze innovaties’ doet: ‘Liever een caravan achter onze hybrides dan een groter accupakket’

    Op het eerste oog lijken de recente vernieuwingen aan de BMW 5-Serie niet schokkend: een nieuwe neus, andere bumpers, verbeterde navigatie en klaar is Klaus. Maar is dat wel zo? De productexpert van het Duitse merk legt uit: ,,We kunnen niet klakkeloos een elektrische versie introduceren. Voor onze klanten, zeker die in Nederland, is het veel belangrijker dat de plug-in hybride 530e nu wél een flinke caravan kan trekken.”