Volledig scherm
© Marcel Wagena000

Leuke vinding, zo’n prisma op het dashboard

Vraag & AntwoordEen lezer kwam onlangs met het idee van kunstmatige regendruppeltjes op de voorruit, zodat je daarin het verkeerslicht zou kunnen zien. In de jaren 50 hadden sommige Amerikaanse auto’s, waaronder de Chevrolet Bel Air, een doorzichtig, trapsgewijs prisma op het dashboard. Daar viel het licht van het stoplicht in, zodat de bestuurder de kleur van het licht kon zien zonder voorover te hoeven buigen. Een leuke vinding voor die tijd, toch? -Ronald van der Velden

Zeker. En tegenwoordig is een dergelijk accessoire nog steeds te koop, melden andere lezers. ‘Ik gebruik sinds jaar en dag een stoplichtkijker’, schrijft Jack Kapitein. ‘Dat is een rond, plastic en geribbeld schijfje (ongeveer 7 cm diameter) dat aan de voorruit wordt geplakt.’ Jacco Born meldt waar zo’n stoplichtkijker te koop is: voor 4,49 euro bij Halfords.

Autospecialist Niek Schenk beantwoordt lezersvragen. Mail uw vraag naar Niek Schenk.

Meer vragen en antwoorden vindt u in ons dossier.

  1. Waarom BMW niet aan ‘zinloze innovaties’ doet: ‘Liever een caravan achter onze hybrides dan een groter accupakket’
    INTERVIEW

    Waarom BMW niet aan ‘zinloze innovaties’ doet: ‘Liever een caravan achter onze hybrides dan een groter accupakket’

    Op het eerste oog lijken de recente vernieuwingen aan de BMW 5-Serie niet schokkend: een nieuwe neus, andere bumpers, verbeterde navigatie en klaar is Klaus. Maar is dat wel zo? De productexpert van het Duitse merk legt uit: ,,We kunnen niet klakkeloos een elektrische versie introduceren. Voor onze klanten, zeker die in Nederland, is het veel belangrijker dat de plug-in hybride 530e nu wél een flinke caravan kan trekken.”