Volledig scherm
© Marcel Wagena000

Leuke vinding, zo’n prisma op het dashboard

Vraag & AntwoordEen lezer kwam onlangs met het idee van kunstmatige regendruppeltjes op de voorruit, zodat je daarin het verkeerslicht zou kunnen zien. In de jaren 50 hadden sommige Amerikaanse auto’s, waaronder de Chevrolet Bel Air, een doorzichtig, trapsgewijs prisma op het dashboard. Daar viel het licht van het stoplicht in, zodat de bestuurder de kleur van het licht kon zien zonder voorover te hoeven buigen. Een leuke vinding voor die tijd, toch? -Ronald van der Velden

Zeker. En tegenwoordig is een dergelijk accessoire nog steeds te koop, melden andere lezers. ‘Ik gebruik sinds jaar en dag een stoplichtkijker’, schrijft Jack Kapitein. ‘Dat is een rond, plastic en geribbeld schijfje (ongeveer 7 cm diameter) dat aan de voorruit wordt geplakt.’ Jacco Born meldt waar zo’n stoplichtkijker te koop is: voor 4,49 euro bij Halfords.

Autospecialist Niek Schenk beantwoordt lezersvragen. Mail uw vraag naar Niek Schenk.

Meer vragen en antwoorden vindt u in ons dossier.

  1. Mille Miglia: de finish komt in zicht, maar eerst nog langs Parma en Modena, de geboortestreek van Ferrari
    Video

    Mille Miglia: de finish komt in zicht, maar eerst nog langs Parma en Modena, de geboorte­streek van Ferrari

    De beroemde Italiaanse steden Parma en Modena, dwars door de geboortestreek van Ferrari: tijdens de vierde etappe van de Mille Miglia komt de finish in Brescia in zicht. Hoewel het er in deze klassieker-rit allang niet meer om gaat wie het hardste rijdt, moedigt nota bene de Italiaanse politie de deelnemers aan om het gas erop te houden. Het is tegenwoordig echter een 'regelmatigheidsrit’. Na bijna 1800 kilometer zijn de winnaars bekend: Giovanni Moceri en Daniele Bonetti met hun Alfa Romeo 6C 1500 SS uit 1928. Videoverslag van presentator Werner Budding en cameraman Patrick Johannes.