Volledig scherm
© ANP

Kunnen trams een rood licht aan de voorzijde krijgen?

Vraag & AntwoordIk vraag mij af of trams een rood licht aan de voorzijde kunnen krijgen dat brandt als de tram stilstaat bij een halte. Als je met een voertuig linksaf wil slaan, kun je moeilijk zien of de tram weer in beweging komt. Ook als voetganger sta je om die reden vaak te treuzelen. —Pieter Timmermans 

Veel automobilisten vinden trams lastig, vanwege hun starre koers doordat ze op rails rijden en vanwege de voorrang die ze genieten. Maar rood licht wordt bij voertuigen al als rem- en achterlicht gebruikt en ik vrees dat het verkeer er onoverzichtelijker door wordt als je rood licht aan de voorkant toepast. Gelukkig is er een oplossing in zicht: binnen een paar jaar communiceren voertuigen met elkaar. Ze weten elkaar dan precies te vertellen wanneer ze jouw kant op komen.

Autospecialist Niek Schenk beantwoordt lezersvragen. Mail uw vraag naar Niek Schenk.

Meer vragen en antwoorden vindt u in ons dossier.

  1. Elektrische auto kan gevaarlijk zijn voor hulpverleners
    VRAAG & ANTWOORD

    Elektri­sche auto kan gevaarlijk zijn voor hulpverle­ners

    Er wordt veel geschreven over elektrische auto’s, maar ik lees nergens dat als je een behoorlijke aanrijding krijgt, een hulpverlener niet zomaar de autodeur kan opentrekken. Die loopt dan het risico op een schok. Het advies is om eerst op 2 à 3 meter afstand om de auto heen te lopen en goed te kijken. Bij flinke schade moeten gespecialiseerde monteurs erbij komen. Brandweermensen hebben hier een opleiding voor gehad. Ik hoop dat dit punt meer aandacht krijgt. –Lenie Oosterbosch (EHBO’er)