Krachtig en open: zo rijdt de nieuwe Ferrari Portofino
De Ferrari Portofino, opvolger van de California T, is op papier een nieuwe instap-Ferrari. Maar gezien de 600 pk sterke motor is dat predicaat nogal denigrerend. De prijzen beginnen bij € 242.932. AD Auto reed er al mee.
Het gaat Ferrari voor de wind. Afgelopen jaar verkocht het Italiaanse sportwagenmerk een recordaantal van 8.398 auto’s. Dat is vijf procent meer dan in 2016. Ferrari boekte vorig jaar een nettowinst van 537 miljoen euro. Dit jaar denkt Ferrari minstens 9.000 auto’s aan de man te brengen; een mijlpaal die oorspronkelijk pas volgend jaar zou worden bereikt. Daarbij rekent Ferrari onder meer op de nieuwe Portofino.
California
De Portofino is een doorontwikkeling van de California – een auto die nou niet direct overladen werd met complimenten toen deze in 2010 werd geïntroduceerd. Dat kwam deels doordat dit model zwaarder was dan de 599 GTB Fiorano, maar minder sterk dan de F430. Een dodelijke combinatie voor het imago van de California. De tweede generatie met aanzienlijk meer vermogen kon deze omissie niet meer wegpoetsen. Raar eigenlijk, want de auto reed best goed.
Ruwe pit
Ferrari wilde bij de achterwielaangedreven Portofino overduidelijk af van dit imago van ruwe bolster, blanke pit, want de nieuwkomer heeft een 600 pk sterke achtcilinder onder de kap met twee turbo’s. De krachtsexplosies van de turbomotor zijn verrassend. Letterlijk. Ook en vooral omdat je moeilijk aanvoelt waar de grens ligt tussen grip en slip. Bij de voorzijde is dit allemaal prima voor elkaar. De auto stuurt ondanks zijn lange neus gretig in en stuurt voorbeeldig, maar de relatief los aanvoelende achterkant blijft verraderlijk.
Klep dicht
Ook het motorgeluid is imponerend. Een tikje té imponerend zelfs. Vooral omdat de kleppen in het uitlaatsysteem een geheel eigen leven leiden, waardoor de uitlaten meestal te onpas een brul uitstoten die in Italië weliswaar wordt beloond met een dikke duim, maar die je in veel andere landen ongetwijfeld op een andere vinger komt te staan. Leuk als je ervoor kiest, maar er valt weinig te kiezen. Hou je klep dicht, denken we regelmatig, maar die knop kent de Portofino niet. En snel opschakelen maakt het alleen maar erger. Geen auto voor introverte persoonlijkheden dus.
Juiste snaar
Eenmaal buiten de bewoonde wereld leren we de auto weer waarderen, wanneer we met geopend dak langs de Adriatisch kust flaneren. Het windschot houdt de inzittenden goed uit de wind, de zitpositie is prima en het luxueuze interieur met zijn op de Formule 1 geïnspireerde stuurwiel weet precies de juiste snaar te raken. Ook qua ergonomie klopt het allemaal aardig. Alleen instappen met geopend dak is even oppassen, want door de ver naar achteren doorlopende voorruit loop je het risico dat je je hoofd stoot tegen de hoek van de voorruitstijl. Achterin zitten is nauwelijks te doen, maar bij de Porsche 911 zijn de zitjes achterin ook uitsluitend bedoeld om even iemand naar het station te brengen en die flexibiliteit is een sterk punt van de Portofino.
Bagageruimte
Een nog sterker punt is het stalen klapdak. Het prachtig ogende stalen klapdak. Want daar waar zijn voorganger was ontworpen als een cabriolet waarop men later een stalen dakconstructie tekende, opereerde men bij de Portofino omgekeerd. De auto is ontworpen als coupé en dat is ‘m aan te zien. Zelden zagen we een dakconstructie zo mooi passen op de carrosserie. Een ander sterk punt is dat de bagageruimte goed bruikbaar is, ook wanneer het staketsel van stangen en opgevouwen stalen platen daar onderdak heeft gevonden. De transformatie van cabriolet naar coupé duurt slechts enkele tientallen seconden en de voorstelling kan gestart worden bij snelheden tot 40 km/u.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Waarom je nieuwe auto bij aflevering fors duurder kan zijn
-
Met video
Waarom je niet zomaar onderweg een dutje mag doen in je auto
Een powernap na je werk om te voorkomen dat je achter het stuur in slaap valt, een overnachting tijdens een vakantierit, of de stoel achterover omdat je bang bent dat je te veel gedronken hebt na een feestje: het lijkt soms een goed idee. Maar mag het eigenlijk wel, slapen in je auto? -
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
Harmen Visser (28) uit Eindhoven heeft twee verschillende energiecontracten omdat dit voor hem voordeliger is. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
PREMIUMMIJN BLIK EN IK
De grote, sterke ex-marinier Albert (74) kocht zijn gele Panda als tijdelijke oplossing, nu zijn we 14 jaar verder
Een grote vent die eerder beroepsmilitair, marinier en beveiliger was. Hij scheurde rond in de grotere auto’s, maar nu stapt Albert Westerlaken (74) uit een Fiat Panda als hij een boodschap moet halen. Zodra hij ergens met zijn lichtgele Panda verschijnt, roept dat grappige beeld de nodige reacties op. ,,Vind ik alleen maar leuk.’’Dordrecht -
Dit zijn de twintig zuinigste auto’s van Nederland
Het brandstofverbruik is bijna net zo belangrijk als de nieuwprijs van een auto, aangezien dat in de loop der jaren veel geld kan kosten. Dit zijn de twintig zuinigste hatchbacks, tien met benzine- en tien met dieselmotor.
-
Getest: Dit is de beste wasmachine voor grotere huishoudens
-
-
-
Ook Ferrari is om: elektrische supersportwagen al over twee jaar
Ferrari benadrukte in 2016 nog dat het merk nooit een elektrische auto zou produceren, maar anno 2018 is daar plotseling verandering in gekomen. Het merk komt met een elektrische supersportwagen én een SUV. -
PREMIUM3
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
Drie op de tien Nederlanders rijden inmiddels op een elektrische fiets. Ook relatief jonge fietsers zijn overstag. Is dat nou goed nieuws? Want trappen met ondersteuning is toch lang niet zo gezond als jezelf verplaatsen op een gewone fiets? De Fietsersbond en een bewegingswetenschapper zetten op een rij wat de verschillen zijn.