Is de elektronische handrem 'stom' en 'gevaarlijk'?
De elektronische handrem zou veiliger en comfortabeler zijn volgens de fabrikanten, maar veel automobilisten hebben er moeite mee. Een Amerikaanse monteur legt uit waarom de systemen volgens hem stom en gevaarlijk zijn.
Bijna alle moderne voertuigen worden geleverd met een elektonische parkeerrem. De mechanische handrem gaat langzaam richting het automuseum. De belangrijkste reden is dat ‘ie gewoon te veel ruimte inneemt. Maar niet iedereen is er blij mee; soms moet je trekken om 'm te ontgrendelen, soms duwen, de ene keer ontgrendelt ‘ie wel automatisch als je wegrijdt en bij een andere auto juist weer niet.
De elektrische handrem bestaat, behalve uit een trek- of duwknop, uit actuators. Die zetten na een elektrische impuls de achteras vast, zodat een auto niet kan wegrollen. Je hoeft dus niet krachtig aan een hendel te trekken, en dat is volgens autofabrikanten eenvoudig en elegant. Maar de bekende Amerikaanse automonteur en Youtuber Scotty Kilmer gelooft niet dat deze parkeerremsystemen beter zijn. Een eigenaar van een Subaru deelde onlangs een ervaring met Kilmer, die hem aan het denken zette over het gevaar van de elektronische handrem.
Subaru met falend elektrisch systeem
De eigenaar van de Subaru reed bergopwaarts toen het elektrische systeem van zijn auto ermee stopte. De auto was uitgerust met een elektronische parkeerrem, die dus ook niets meer deed. Hij moest de rem ingedrukt houden door met zijn voet op het pedaal te trappen, waardoor hij het voertuig niet kon verlaten. Gelukkig hielp een voorbijganger de Subaru-eigenaar door wat stenen achter de wielen te leggen. Zo voorkwam hij dat het met de Subaru snel bergafwaarts ging.
‘Klaag fabrikanten aan’
Volgens Kilmer kunnen elektrische handremmen dienen als back-up voor noodgevallen, maar in gevallen zoals hierboven beschreven zijn ze volgens hem nutteloos. Ook denkt hij dat de nieuwe handremmen niet beter zijn dan de oude. Hij raadt mensen die bij ongelukken betrokken raken bovendien aan om de bedrijven die ze maken aan te klagen. Hij denkt dat het op die manier mogelijk is om de ouderwetse handrem terug in de auto te krijgen.
Geen handremslip meer mogelijk
Als je denkt dat Scotty het probleem overdrijft, lees dan zeker enkele van de opmerkingen onder de video. Deze bewijzen hoe belangrijk het is om - als je toch graag sommige analoge dingen in een voertuig wilt vervangen voor elektronica - op zijn minst een back-up te hebben voor als zich een storing in het elektrische systeem voordoet. In het vlakke Nederland zal het zo'n vaart niet lopen met doden als gevolg van in het ravijn stortende auto's door haperende elektronica. Het feit dat je met een elektronische handrem geen handremslip meer kunt uitvoeren, zal hier eerder levens redden.
Praat mee
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Lukt de handremslip nog bij moderne auto's?
Driften wordt gezien als de ultieme vorm van autobeheersing. Veel automobilisten komen echter niet verder dan een handremslip op een zandpad. Maar kan dat nog wel in auto's met een elektronische handrem? -
VRAAG & ANTWOORD
Waarom worden stillere banden niet verplicht?
‘Wij wonen aan een drukke en hoog liggende weg en vragen ons af waarom er geen verplichting is om stille banden te monteren’, aldus lezer Ad van de Wiel in de vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Auto’s worden steeds zwaarder en hebben dus ook steeds bredere banden nodig om het gewicht te kunnen dragen. Realiseren wij ons wel dat deze banden veel meer kabaal maken, zowel binnen als buiten de auto?’ -
Voor de nieuwe, elektrische Explorer winkelde Ford bij Volkswagen
Begin volgend jaar verschijnt een nieuwe elektrische SUV van Ford in de Nederlandse showrooms. De ruime gezinsauto is iets korter dan de Focus Wagon en deelt zijn naam met een benzineverslindende mega-SUV uit Amerika: de Explorer. Opmerkelijk genoeg gebruikt Ford in deze auto ook heel veel onderdelen van de Skoda Enyaq iV, Audi Q4 e-tron en Volkswagen ID.4. -
PREMIUMMet video
Statiegeld op blikjes, zo krijg je je geld terug
Na de kleine plastic flesjes zijn nu de blikjes aan de beurt. Vanaf deze week betaal je daar ook 15 cent statiegeld voor. Maar waar is dat goed voor en ook niet onbelangrijk: hoe krijg je je centjes weer terug? -
Youtuber crasht met nieuwe auto in zijn eigen achtertuin
Een beetje Youtuber heeft tegenwoordig een supercar. Dat ze er af en toe mee crashen is ook geen nieuws. Maar de Belgische Youtuber Pog maakt het wel helemaal bont door met zijn gloednieuwe Mini John Cooper Works GP op de eerste dag te crashen.
-
Frankrijk is alweer klaar met trajectcontroles
In België neemt het aantal trajectcontroles sterk toe, maar in Frankrijk zijn ze er alweer klaar mee. De officiële reden is dat ze te duur zijn in onderhoud, maar dat is volgens een Franse belangenclub van automobilisten niet de werkelijke reden. -
-
-
PREMIUM
Met deze bomen heb je snel een koeler terras
De beste remedie tegen een hete zomer? Onze tuinexpert Laurence Machiels weet raad: plant nu nog bomen! Afhankelijk van de grootte van je tuin, legt ze uit welke bomen het best tot hun recht komen en welke genoeg (maar ook niet te veel) schaduw geven. ,,Strooi een mulchlaag van compost of bladaarde onder de boom, dat houdt de verdamping tegen.’’ -
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties.
1 reactie
Resterende karakters 500
Log in en reageerKop