Honderden SUV’s besmeurd met nepbloed in Gent: ‘Van andermans spullen blijf je af’
Een ‘actiegroep’ heeft afgelopen nacht zo'n 200 SUV’s en jeeps besmeurd in het centrum van de Belgische stad Gent. De auto’s werden beplakt met pamfletten en kregen nepbloed op de carrosserie. De SUV’s zouden ‘een privatisering van de veiligheid op de weg’ betekenen en meer verbruiken.
Het gaat om het ‘activistisch collectief Toon’ en de lokale ‘Anti-SUV’-groep. Zij eisen de ‘actie’ zelf op vanaf een anoniem mailadres en claimen afgelopen nacht zo'n 200 voertuigen in Gent te hebben aangepakt. Het gaat, zo laten ze weten, om ‘biologisch afbreekbaar bloed’. Dat zou in realiteit ketchup zijn. De actiegroep laat weten dat zowel het bloed als de stickers eenvoudig te verwijderen zijn en dat ze dus geen schade hebben toegebracht aan de voertuigen.
,,De opmars van het sports utility vehicle komt neer op een privatisering van de veiligheid op de weg”, zo luidt het. ,,Zij die het hogere kostenplaatje van een SUV kunnen betalen - zowel in aankoopprijs als in verbruik - wanen zich veilig in hun pantserwagen, terwijl de publieke veiligheid erop achteruit gaat.” Ze hebben het ook over de grotere impact op het milieu.
‘Volstrekt onaanvaardbaar’
Bij de Gentse politie kwamen al enkele meldingen binnen. De politie raadt eigenaren van besmeurde wagens aan om aangifte te doen. Burgemeester Mathias De Clercq reageert verbolgen. ,,Dit is volstrekt onaanvaardbaar en puur vandalisme. Van iemand anders’ spullen blijf je af. Ik roep de slachtoffers op om zeker aangifte te doen bij de politie.”
In Duitsland ligt de SUV ook al enige tijd onder vuur. De politieke partij de Groenen wilden in 2019 SUV's uit de binnensteden weren na een ongeluk. Volgens verschillende actiegroepen zijn de auto's te zwaar, waardoor in geval van een aanrijding de slachtoffers meestal vallen in de andere auto. Ook zouden door de hoekige vormen en hoge neuzen voetgangers en fietsers meer gevaar lopen. Op de autobeurs IAA in Frankfurt is al enkele malen geprotesteerd tegen deze ‘benzineslurpers’.
In Nederland geen grote protesten
In Nederland probeerden de gemeentebesturen van onder meer Leiden en Nijmegen in 2015 om een hoger parkeertarief te heffen voor SUV's omdat deze meer brandstof zouden verbruiken en dus slecht zijn voor de luchtkwaliteit in steden. Tot grote protestacties tegen de SUV kwam het hier echter nooit. De laatste jaren zijn de meeste auto's zogeheten cross-overs, die trekjes hebben van terreinwagens, stationwagons en andere carrosserievormen, maar die niet per se extra veel brandstof verbruiken of zeer zwaar zijn.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Dit moet je weten over het creëren van een 'reddingsstrook' in vakantielanden
-
Duitse stad gaat parkeertarieven voor zware SUV’s verzesvoudigen
Wie met een grote SUV rijdt, betaalt in het Duitse Tübingen binnenkort aanzienlijk hogere parkeertarieven, al zijn ze minder hoog dan burgemeester Boris Palmer had gehoopt. Ook andere steden in Duitsland overwegen de parkeertarieven voor SUV's omhoog te gooien. -
Duitsland wil SUV's weren uit steden na ongeval in Berlijn
In Duitsland is een debat ontstaan over het weren van SUV's in stadscentra. Aanleiding is een ernstig ongeval met een Porsche Macan in Berlijn waarbij vier voetgangers om het leven kwamen. -
Zoveel materiaal van sloopauto kan niet worden hergebruikt
Nederlandse demontagebedrijven sloopten vorig jaar aanzienlijk minder auto’s dan een jaar eerder. Wel blijft de zogenoemde ‘recyclingprestatie’ intact. Van elke sloopauto wordt gemiddeld maar liefst bijna 99 procent gerecycled. -
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
Harmen Visser (28) uit Eindhoven heeft twee verschillende energiecontracten omdat dit voor hem voordeliger is. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander.
-
auto-expert
Gaat er iets veranderen rond het B-rijbewijs voor personenauto’s?
-
-
-
Getest: Dit is de beste wasmachine voor grotere huishoudens
Wat is de beste wasmachine voor een gezin van 5 personen of meer? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
PREMIUM3
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
Drie op de tien Nederlanders rijden inmiddels op een elektrische fiets. Ook relatief jonge fietsers zijn overstag. Is dat nou goed nieuws? Want trappen met ondersteuning is toch lang niet zo gezond als jezelf verplaatsen op een gewone fiets? De Fietsersbond en een bewegingswetenschapper zetten op een rij wat de verschillen zijn.