Een alcoholcontrole in Duitsland bij de bestuurder van een elektrische step.
Volledig scherm
Een alcoholcontrole in Duitsland bij de bestuurder van een elektrische step. © DPA

Honderden Duitsers verliezen rijbewijs wegens rijden onder invloed op elektrische step

Tijdens het Duitse Oktoberfest zijn ruim tweehonderd Duitsers hun rijbewijs kwijtgeraakt. Het roze pasje werd ingenomen omdat ze onder invloed op een elektrische step reden. 

Het Oktoberfest had dit jaar naar schatting 6,3 miljoen bezoekers in zestien dagen. En hoewel dat aantal overeenkomt met de aantallen van 2018, is er volgens de organisatoren minder bier geconsumeerd dan het jaar ervoor. Van de 414 beschonken Duitsers die door de politie van hun elektrische step werden geplukt, kan dat niet gezegd worden. 254 van hen hadden zoveel gedronken dat ze ter plekke hun rijbewijs moesten inleveren.

In vergelijking werden er 360 automobilisten betrapt op rijden met een slok op. ‘Slechts’ 215 van hen raakten hun rijbewijs kwijt. Dat meldt de Duitse omroep Deutsche Welle.

Hoewel e-scooters sinds half juni in Duitsland als voertuig legaal zijn, vormen ze grote problemen voor de lokale autoriteiten. Volgens de politie worden ze door velen gezien als speelgoed en dus ook als zodanig gebruikt. Volgens de Duitse wet worden ze echter gezien als volwaardige voertuigen, wat betekent dat alle normale verkeersregels van toepassing zijn op iedereen die op een elektrische step springt. 

  1. Slimme stuurwielen en stoelen: hoe de vernieuwde  Mercedes E-klasse steeds bijdehanter wordt

    Slimme stuurwie­len en stoelen: hoe de vernieuwde Mercedes E-klasse steeds bijdehan­ter wordt

    Terwijl BMW de vernieuwde 5-Serie en 6-Serie in het zonnetje zet, onthult concurrent Mercedes-Benz aangepaste versies van de E-klasse. De cabriolet en de coupé, volgens het merk ‘meest emotionele’ versies van het grote luxemodel, zijn opgefrist en voorzien van allerlei slimme voorzieningen. Kleine tegenvaller: je kunt deze zomer nog niet van het nieuws genieten, want de nieuwelingen komen pas in het najaar naar Nederland.