Hoge benzineprijs schrikt vakantiegangers af
Het is schrikken bij de pomp en voor een lange vakantiereis moet je nu helemaal flink de portemonnee trekken. Uit een enquête blijkt dat 36 procent van de Nederlanders die normaal met de auto op vakantie gaat, daardoor zelfs overweegt om helemaal niet te gaan.
Dit blijkt uit een representatieve enquête van Independer en Q&A research over het vakantiegedrag van Nederlanders. Ook heeft 28 procent van de ondervraagden aangegeven dat ze de knoop al hebben doorgehakt en nu dichter bij huis op vakantie gaan. Iets meer dan de helft van alle respondenten met een auto is door de gestegen benzineprijzen sowieso minder gaan rijden.
In de Independer-enquête geeft 55 procent van de Nederlanders tevens aan dat ze bereid zijn een stuk om te rijden om zo wat geld te besparen. ,,Vaak is tanken op de snelweg lekker makkelijk en je kunt meteen een broodje of een kop koffie halen. Maar als het tot 20 cent per liter scheelt kan het op jaarbasis toch enorm lonen om een omweg te maken”, aldus Independers auto-expert Menno Dijcks.
Voor vertrek je brandstofkosten van de vakantie berekenen
Volgens Dijcks is het handig om voor vertrek het brandstofverbruik te berekenen. Dat kan in vier stappen: zet de dagteller direct na het tanken op nul. Meestal moet je daarvoor een knop ingedrukt houden die bij de teller staat. Bij de volgende tankbeurt weet je zo precies hoeveel kilometers je in tussentijd hebt gereden.
Noteer het cijfer op je dagteller, net voor je volgende tankbeurt. Kijk vervolgens op de pomp hoeveel liter benzine of diesel je hebt bijgetankt. Belangrijk is dat je de tank volledig vult, telkens tot het moment waarop de pomp zelf automatisch stopt. Dan vermenigvuldig je het aantal getankte liters met 100 en deel je het resultaat door de gereden kilometers. Het resultaat is je brandstofverbruik, uitgedrukt in aantal liter per 100 kilometer.
Rijden door steden en via binnenwegen is duurder dan de snelweg
Wil je weten hoeveel kilometer je met 1 liter benzine of diesel kunt rijden? Dan deel je het aantal kilometers uit stap 2 door het aantal liter uit stap 3. De brandstofprijs per kilometer krijg je door de prijs per liter vervolgens door het aantal kilometer per liter benzine of diesel te delen.
,,Op sites als Google Maps kun je vaak heel precies zien hoeveel kilometer de reis van vertrek tot eindpunt is", aldus auto-expert Menno Dijcks.. ,,Dan vermenigvuldig je het aantal kilometers met de berekende brandstofprijs per kilometer. Dat geeft je een goede indicatie voor kosten van de reis in binnen- of buitenland. Let er wel op dat rijden in de stad of via binnenwegen meer verbruikt dan lange stukken op de snelweg.”
Gooi de auto vol in ‘goedkope’ brandstoflanden
Nederland is een van de duurste landen van Europa als het gaat om brandstof. Dit heeft te maken met de accijns en belastingdruk van de overheid. Net als in andere landen veranderen de brandstofprijzen bij tankstations continu. Dit komt doordat de olieprijs bijna dagelijks wijzigt. Het afgelopen half jaar zijn de olieprijzen flink gestegen. Toch verschillen per land de accijnzen en belastingen. Het kan erg voordelig zijn om onderweg te tanken in ‘goedkope’ landen zoals Duitsland of Luxemburg.
Praat mee,
reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & Eten
Zo maak je de perfecte nasi goreng
Er is geen standaardrecept voor nasi goreng. Maar houd je aan deze basisregels van Maureen Tan, auteur van de Bijbel van de Indonesische keuken, en je gebakken rijst kan niet mislukken. En heb je een restje rijst in de koelkast, dan ben je helemaal snel klaar. -
PREMIUMMijn Allessie
De pick-up van Thorsten is weliswaar oud maar verre van versleten
Een Chevrolet 3200 Longbed was de gedroomde pick-up van de 54-jarige timmerman Thorsten Ingenkamp. Zo’n klassieke werkauto zou perfect bij hem passen. Twee jaar terug vond hij het exemplaar wat hij in zijn hoofd had. Eentje met een uitstekende carrosserie die hij op het oog ‘oud’ liet maken. -
Deze mishandelde auto's van James Bond kunnen van jou zijn
Twee Land Rover Defenders, een Range Rover Sport SVR en een Jaguar uit de James Bond-film No time to die worden geveild voor het goede doel. De stuntauto's komen onder de hamer ter gelegenheid van zestig jaar James Bond-films. -
We moeten meer bewegen
Waarom het helemaal niet erg is om je tijdens je vakantie te laten gaan
We moeten meer bewegen. Hoe vind je de sport die het best bij je past? Gezondheidsjournalist Tijn Elferink en gedragswetenschapper Johnny Buivenga gaan op zoek naar de voor- en nadelen van verschillende sporten. In deel 20: met deze tips van Arie Boomsma kom je je vakantie leuk en actief door. -
PREMIUM
De oplossing voor foutgeparkeerde scooters? ‘Midden op de stoep, dat is toch asociaal’
Het is een grote ergernis voor velen: schots en scheef geparkeerde deelscooters die de stoep, een fietspad of uitrit blokkeren. Een beloning moet parkeeroverlast verminderen, hoopt Vlaardingen met de komst van Check. Volgens deze verhuurder is het een succesvolle aanpak: ‘In andere steden daalde daardoor het aantal klachten’.
-
PREMIUM
Rugspecialist legt uit waar je op moet letten als je het matras vervangt
Een goed matras kan rugpijn niet oplossen, maar wel verlichten, zegt dokter Mahieu, rugspecialist uit België. Hij vertelt waar je op moet letten bij de aankoop van een nieuw matras. -
met video
Nederlanders als ‘rijdende bommen’ terug uit Duitsland: zo bizar veel benzine mag je vervoeren
Nederlanders die in Duitsland gaan tanken vullen niet alleen hun benzinetank, maar ook vaak een of meerdere jerrycans. Dat lijkt gevaarlijk, maar vreemd genoeg mag je als automobilist honderden liters brandstof vervoeren. -
PREMIUM
Auto blijft aan de kant door de hoge benzineprijs
De adviesprijs van gewone benzine ligt donderdag voor het eerst boven de 2,50 euro. De torenhoge prijzen doen steeds meer Nederlanders besluiten de auto vaker te laten staan, constateren pomphoudersclub Beta en de ANWB. In de grensstreek wijken automobilisten ondertussen massaal uit naar het buitenland.
1 reactie
Resterende karakters 500
Log in en reageerd lauwen van geel