Volledig scherm
© Dreamstime

Hoe kom je van je auto af? Met deze tips krijg je de beste deal

Als autobezitter komt er een moment om afscheid te nemen van je oude karretje. Liefst voor een mooie prijs natuurlijk, en met zo min mogelijk gedoe. Waar krijg je de beste deal? We zetten de mogelijkheden op een rijtje.

Ruil hem in als je een nieuwe koopt
De eenvoudigste manier om van je auto af te komen is inruilen bij een autohandelaar of merkdealer. Je laat je oude voertuig achter en rijdt weg in een nieuwe. Dit gemak heeft wel een prijs: je krijgt minder voor je auto dan hij waard is. Een dealer moet bij het inkopen van je auto rekening houden met kosten voor herstel, schoonmaken en garantie. En natuurlijk wil hij er graag wat aan verdienen.

Inruilprijzen kunnen per merk, uitvoering en ook per dealerbedrijf flink verschillen. Vraag daarom bij meerdere bedrijven de inruilwaarde op, ook buiten de eigen regio. Kijk voor richtprijzen op de websites van ANWB en Bovag.

Een recente APK zorgt doorgaans voor een hogere inruilwaarde. Dat geldt ook voor een opgeruimde en gepoetste auto. Verder is het belangrijk om aan te kunnen tonen dat er niet gesjoemeld is met de kilometerstand. Gelukkig geeft het Tellerraport van de RDW (voorheen de Nationale Auto Pas) daar tegenwoordig duidelijkheid over. En het is ook belangrijk dat de auto goed is onderhouden, al dan niet bij een merkdealer.

Quote

Maak tijd vrij voor bezichti­gin­gen, maar wees niet verbaasd als potentiële kopers niet komen opdagen

Verkoop hem aan een particulier
Je auto aan een particulier verkopen levert veruit het meeste op. Maar kost ook meer tijd en moeite dan hem naar de dealer rijden om in te ruilen. Je moet foto’s maken, de vraagprijs bepalen en de auto aanbieden op online advertentiesites. Bovendien weet je niet wie er aan de deur verschijnt en of die persoon een proefrit wil maken en verder over de prijs wil onderhandelen. Vooral opkopers hebben er een handje van om te willen onderhandelen.

Wie het toch aandurft, begint met het bepalen van de vraagprijs. Dat kan eenvoudig met de ANWB Koerslijst. Deze gratis tool geeft inzicht in de waarde, bij verkoop, inruil en veilen. Dat gebeurt op basis van de uitvoering, kilometerstand en extra’s zoals een airco, metallic lak en ingebouwde navigatie.

De volgende stap is je auto in de markt zetten. Met mond-tot-mondreclame en social media kom je vaak al een heel eind. Een groter bereik bieden advertentiesites als AutoTrack, AutoScout24 of Marktplaats. Daarvan is alleen Marktplaats niet gratis. Je betaalt er maandelijks 25 euro om je wagen in de etalage te zetten.

Geïnteresseerde bellers en mailers zullen de auto willen zien en inspecteren. Maak dus tijd vrij voor bezichtigingen. Dat gezegd hebbende: wees niet verbaasd als potentiële kopers niet komen opdagen op het afgesproken tijdstip.

Als je de auto laat zien, beantwoord dan eerlijk alle vragen. Sta geïnteresseerden toe een testritje te maken, maar ga altijd mee als bijrijder. De meeste verkopers kun je vertrouwen, maar er zijn helaas altijd mensen met kwade bedoelingen. En ook iemand met goede bedoelingen kan schade veroorzaken of je opzadelen met een verkeersboete. Daarom is het verstandig om de testrijder een proefritverklaring te laten invullen en ondertekenen. Daarmee is de bestuurder aansprakelijk voor bekeuringen en schade. Een kant-en-klare proefritverklaring vind je op de website van de ANWB.

Bij de verkoop van een auto kan het om flinke bedragen gaan. Spreek daarom af op een drukke en openbare locatie, bijvoorbeeld bij een vestiging van PostNL waar je ook samen met de koper de auto kan overschrijven. Hiervoor heb je nodig: een geldig legitimatiebewijs, het kentekenbewijs van de auto en de tenaamstellingscode. Daarna ontvang je het vrijwaringsbewijs. Het overschrijven van je auto kost 10,10 euro.

De veiligste manier van betalen is internetbankieren, maar overboekingen worden alleen direct verwerkt als de koper bij dezelfde bank is aangesloten. Met contanten loop je een risico en moet je controleren of het geld echt is.

Volledig scherm
© Edo Draaijer

Online verkopen via een veilingsite
Als je liever niet onderhandelt, kan een veilingsite uitkomst bieden. Je vult eerst online de gegevens van je auto in en voegt recente foto’s toe. Daarna ontvang je per e-mail een schatting van de waarde. Vervolgens kunnen erkende dealers op je bolide bieden. Het veilingplatform informeert je over het hoogste bod, dat je kunt accepteren of weigeren. Indien je akkoord gaat, regelen ze de overschrijving, vrijwaring en financiële afhandeling.

Dat klinkt hartstikke handig en dat is het ook, maar er kleeft wel een nadeel aan: over het algemeen liggen de biedingen een stuk onder de marktwaarde. Dit omdat er sprake is van inkoop en alle partijen aan je wagen willen verdienen.

Daarbij komt dat de biedingen altijd onder voorbehoud van bezichtiging zijn. Constateert de koper bij aflevering schade of dat het voertuig anders is dan omschreven, dan kan hij zijn eerdere bod verlagen. Uiteraard ben je niet verplicht dat te accepteren.

De automarkt kent verschillende verkoopservices, zoals 247autoverkopen, AutoVendi, OSW en Ikwilvanmijnautoaf. De voorwaarden zijn vrijwel overal hetzelfde. Zo is aanmelden en verkopen bij elke aanbieder gratis, omdat ze de servicekosten doorberekenen aan de dealer.

Uitzondering is de ANWB Verkoopservice. Afhankelijk van de verkoopwaarde en of je ANWB-lid bent, betaal je tussen de 24,95 euro en 99,95 euro voor gebruik van de dienst.

Ook Wijkopenautos gaat iets anders te werk. Op de website vul je de gegevens van je auto in. Daarna ontvang je een prijsschatting en een uitnodiging voor een bezichtigingsafspraak in een van de 26 vestigingen. Daar wordt je auto daadwerkelijk getaxeerd. De online prijsschatting kan dus verschillen van de uiteindelijke taxatieprijs. Bij acceptatie blijft de auto achter.

Soms kan het voorkomen dat je wilt afzien van de verkoop, bijvoorbeeld omdat je elders meer kunt krijgen voor je auto. Bij Ikwilvanmijnautoaf kun je de verkoopovereenkomst kosteloos annuleren. 247autoverkopen en OSW brengen 15 procent van het overeengekomen verkoopbedrag in rekening, met een minimum van 300 euro. 

Een telefoontje naar de verkoopservice van de ANWB leert dat het je 750 euro kost als je van verkoop afziet nadat de inkoopbevestiging is verzonden. Dat staat ook in de voorwaarden van BCA, het bedrijf dat namens de ANWB de verkoop verzorgt. Volgens een woordvoerder van de ANWB is dat niet juist. ,,Dat zijn niet onze voorwaarden. Wij hebben afgesproken dat het onze klant geen geld mag kosten als hij alsnog van verkoop afziet. Dit moeten we intern en met BCA bespreken.’’  

Quote

De online prijsschat­ting kan verschil­len van de uiteinde­lij­ke taxatie­prijs

Tot slot: bij een geaccepteerd bod, moet je de auto zelf bij de koper afleveren. Dat kan een autobedrijf of inleverpunt buiten de eigen regio zijn. Alleen OSW belooft je auto voor de deur op te halen. In de meeste gevallen moet je dus een terugrit regelen. Ikwilvanmijnautoaf vermeldt op de website een terugreis per trein te vergoeden.

  1. Waarom BMW niet aan ‘zinloze innovaties’ doet: ‘Liever een caravan achter onze hybrides dan een groter accupakket’
    INTERVIEW

    Waarom BMW niet aan ‘zinloze innovaties’ doet: ‘Liever een caravan achter onze hybrides dan een groter accupakket’

    Op het eerste oog lijken de recente vernieuwingen aan de BMW 5-Serie niet schokkend: een nieuwe neus, andere bumpers, verbeterde navigatie en klaar is Klaus. Maar is dat wel zo? De productexpert van het Duitse merk legt uit: ,,We kunnen niet klakkeloos een elektrische versie introduceren. Voor onze klanten, zeker die in Nederland, is het veel belangrijker dat de plug-in hybride 530e nu wél een flinke caravan kan trekken.”