Hier staan de vaste en mobiele flitsers langs de Nederlandse wegen
Om snelheidsovertreders te beboeten, telt Nederland trajectcontroles, vaste flitspalen en mobiele controles. Daarnaast rijden er ook nog agenten rond die vaak in onopvallende auto’s controleren. Hoe weet je waar die flitsers staan?
Bij trajectcontroles wordt je gemiddelde snelheid op een stuk weg gemeten. Dus er is een meting aan het begin van het traject en aan het einde. De gemiddelde snelheid wordt berekend en de bekeuring valt automatisch bij de overtreder in de bus. Ze worden door borden aangegeven en Autoweek heeft ze allemaal op een rijtje gezet:
A2 tussen knooppunt Holendrecht (Amsterdam) en Maarssen
A2/N2 tunnel Maastricht
A4 tussen Leidschendam en Zoeterwoude
A4 tussen Hoofddorp en Nieuw Vennep
A10 (Amsterdam ring West) tussen Nieuwe Meer en Coentunnel
A12 Den Haag, tussen Den Haag centrum en Prins Clausplein
A12 Utrecht, hoofdrijbaan en parallelrijbaan tussen knooppunt Lunetten en de Galecopperbrug
A13 Overschie, tussen Berkel en Rodenrijs en Kleinpolderplein
A20 Rotterdam, tussen het Kleinpolderplein en het Terbregseplein
A58 tussen Bergen op Zoom en Roosendaal
Als er op- en afritten binnen het traject zijn, dan is de trajectcontrole opgebouwd in secties (delen). Als je in een of meer delen van de trajectcontrole te hard rijdt, dan krijg je maar één boete. Die is wel voor de grootste overtreding.
Trajectcontroles ook op N-wegen
Sinds 2020 zijn er ook trajectcontroles op een aantal N-wegen. Het principe hiervan is hetzelfde. Je vindt ze op de volgende wegen:
N9, tussen Burgervlotbrug en St. Maartensvlotbrug
N11, tussen Alphen a/d Rijn en Zoeterwoude-Rijndijk
N201, Uithoorn
N205, tussen de N207 en de N232
N230, Utrecht, provinciale deel van de Zuilense Ring
N253, Rondweg Sluis
N256, Zeelandbrug
N260, Tilburg
N270, tussen Venray en Ysselsteyn
N275, tussen Blerick en Nederweert
N277, tussen Ysselsteyn en Vreedepeel
N325, Arnhem (Pleyroute)
N333, tussen Steenwijk en Blokzijl
N351, tussen Wolvega en Oosterwolde
N381, tussen Drachten en Donkerbroek
N414, tussen Eembrugge en Bunschoten
N564, tussen Weert en grens België
N639, tussen Chaam en Baarle-Nassau
N706, Vogelweg, tussen de A27 en Lelystad Airport
N787, tussen Brummen en Eerbeek
Als je een navigatie-app hebt met flitsers, dan staan deze trajectcontroles er meestal in. Echter, vaak vind je alleen een waarschuwing dat de controle begint of dat je erin zit. De kunst is natuurlijk om in deze trajecten je gemiddelde snelheid in de gaten te houden. De navigatie van TomTom, zowel de losse navigatie als de app TomTom Go of de gratis variant TomTom AmiGO, houdt ook in de gaten wat je gemiddelde snelheid binnen de trajectcontrole is.
Vaste flitsers
De vaste flitspalen staan meestal in routeplanners aangegeven, soms ook in de ingebouwde navigatie van de auto. Soms heb je er een apart abonnement voor nodig bij de navigatie-app of losse autonavigatie. Die geeft je dan meestal ook de complete verkeersinformatie, zoals wegwerkzaamheden en files. Bij roodlichtcamera’s moet je er trouwens op letten dat ze steeds vaker ook meteen de snelheid meten als je erlangs rijdt.
Mobiele flitsers
Bij mobiele flitsers wordt soms een controle van te voren aangekondigd, maar dan moet je lokaal het nieuws volgen. Je hoort ze ook op de radiozenders en vindt ze via de ANWB Onderweg app onder het tabje ‘Verkeer’. Het handigste om deze flitsers tijdens het rijden te zien zijn apps als Waze, TomTom Go, TomTom AmiGO, Flitsmeister of Sygic. Die laten automobilisten ook zelf de flitsers aangeven en op de kaart zetten. Daardoor kunnen ze zeer actueel zijn.
Let op waarschuwing voor flitsers in het buitenland
Als je navigatie met flitsers in het buitenland gebruikt, moet je opletten. In sommige landen is het verboden deze apps te gebruiken. Word je dan helemaal niet gewaarschuwd? Dat valt wel mee. Sommige apps en routeplanners geven dan een ‘gevarenzone’ aan die ruimer is dan waar de flitsers zelf staan. Je bent dan wel gewaarschuwd.
Bekijk hieronder onze video’s op het gebied van auto’s en mobiliteit:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Française krijgt 35 bekeuringen, maar geen boete ‘omdat ze niet weet wat trajectcontrole is’
Een 22-jarige vrouw die 35 keer te snel reed binnen dezelfde trajectcontrole, hoeft geen enkele boete te betalen. Volgens haar advocaat wist ze niet hoe een trajectcontrole werkt en daarom werd ze vrijgesproken. -
PREMIUM
Dit museum toont Formule 1-wagens van racelegendes: ‘Je ziet gebruikssporen nog zitten’
In de aanloop naar de Grand Prix in Zandvoort waar wereldkampioen Max Verstappen zijn fans ongetwijfeld weer zal vermaken, zijn Formule 1 wagens van racelegendes te zien in het museum. De auto’s vertellen duizend en één verhalen: ‘Je ziet de gebruikssporen nog zitten.’ -
Dit zit er in en achter de flitsauto’s van de politie
De meeste bekeuringen door mobiele radarcontroles worden gegenereerd door grijze Volkswagen Transporter-busjes, maar er zijn meer manieren om hardrijders te beboeten. AutoWeek onderzocht wat er achter - en in - de flitsauto’s van de politie zit. -
Vakantie met kleintjes
Vakantieleed: ‘Op dag drie gingen we plankgas naar huis’
Eindelijk is het moment daar: de zomervakantie! Lekker samen met de kinderen eruit, genieten van elkaar en de vrijheid. Maar dan blijkt alles tegen te zitten en kom je uitgeblust in plaats van uitgerust weer thuis. Deze week: Liesbeth Meijndert zat met twee zieke kinderen én noodweer op een Nederlandse camping. -
In deze vakantielanden loop je de meeste kans op een ongeluk
De kans op een verkeersongeval met slachtoffers is het grootst in Duitsland, België, Oostenrijk en Portugal. Dat blijkt uit onderzoek van Independer op basis van cijfers van Eurostat.
-
PREMIUM
Trajectcontrole blijkt ‘lucratief’: veruit meeste boetes op Zeelandbrug voor paar kilometer te hard
GOES - Veruit de meeste van de duizenden bestuurders die in de eerste vier maanden van dit jaar zijn betrapt door de trajectcontrole op de Zeelandbrug, reden slechts enkele kilometers te hard. Dat blijkt uit een overzicht van alle overtredingen dat deze krant heeft opgevraagd bij het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB). -
Koken & Eten
Dit is waarom iedereen op Wimbledon aardbeien met slagroom eet
Wie aan Wimbledon denkt, denkt aan aardbeien. Met een flinke toef slagroom wordt het rode fruit al 145 jaar lang geserveerd op het Engelse tennistoernooi. Volgens experts zit er meer achter en beperkt de traditie zich niet alleen tot het evenement. -
PREMIUMmet video
Grote kaalslag dreigt in openbaar vervoer, onderwijs slaat alarm
In het openbaar vervoer dreigt een grote kaalslag nu het kabinet de coronasteun eind dit jaar stopzet. Vervoerders zeggen hun dienstregeling noodgedwongen met 20 tot wel 30 procent te moeten uitkleden. Na provincies en gemeenten slaan nu universiteiten, studenten en mbo’s alarm.