Volledig scherm
Gepimpt als de echte Bassie en Adriaan-auto, maar hartstikke nep. © BA

‘Geveilde Bassie en Adriaan-auto is nep’

Bassie en Adriaan zijn hoogbejaard, maar hun avonturen zijn nog steeds populair. Ook de rekwisieten uit hun films vinden aftrek bij de fans. ,,Maar die Bassie en Adriaan auto die nu geveild wordt is nep,’’ zegt Ina van Toor, de vrouw van Adriaan.

Beroemde auto’s doen het goed op veilingen. Er zijn altijd fans die de beurs trekken en veel meer dan de marktwaarde op tafel leggen. BVA Auctions veilt vandaag de ‘Bassie en Adriaan-auto’. Het gaat om een Honda Concerto uit 1993. ,,Hartstikke nep. Dat is de echte niet’’, zegt Ina van Toor. ,,Het is geen Honda Prelude.’’ In de films zijn de uitklapbare koplampen van Adriaans rode Honda Prelude voorzien van wimpers, bij de Concerto is dat niet het geval, die auto heeft normale vaste koplampen. ,,Ach we laten het maar zo. Het is al vaker voorgekomen dat er een nepauto te koop kwam.’’

Adriaan schrijft op zijn fanpagina op internet dat er maar twee rode Preludes zijn geweest. Eén werd (15 jaar oud) gestolen en de tweede is nog steeds in bezit van de acrobaat. Alles wat te koop komt zijn replica's

De verkoper levert er ook een in Bassie en Adriaan-stijl gepimpte caravan bij met onbekend bouwjaar. De verkoper heeft niet heel veel plezier van zijn schilderwerk. De combi werd uiteindelijk geveild voor 2250 euro.

Volledig scherm
© ANP Kippa
Volledig scherm
Een fan bij de echte Bassie en Adriaan-auto. © Roel Dijkstra
  1. Kerkhof vol supercars en top-limousines in de woestijn
    Play
    Video

    Kerkhof vol supercars en top-limousines in de woestijn

    Deze drone-beelden tonen een heel bijzonder autokerkhof in Sharjah in de Verenigde Arabische Emiraten. Honderden peperdure supercars en top-limousines staan er onder een dikke laag stof en zand te roesten. Rolls-Royce, Ferrari, Bentley, Mustang: alle topmerken zijn te vinden op dit gigantische autokerkhof, in de buurt van Dubai. De auto's staan er stof te happen omdat hun eigenaren, veelal expats of wanbetalers, ze verlaten hebben voordat ze om welke reden dan ook het land verlieten. Voor koopjesjagers is de verzameling interessant, al was het alleen maar vanwege de onderdelen.