Gevaar: moderne auto extra kwetsbaar bij bevroren voorruit
Moderne auto's blijken extra kwetsbaar zodra de voorruit bevroren is. Nu de temperatuur 's nachts weer onder het vriespunt daalt, bestaat het risico dat bepaalde veiligheidssystemen het laten afweten. Dat komt doordat een camera pas goed functioneert als hij goed zicht door de voorruit heeft.
Juist bij een moderne auto, voorzien van elektronische rij-hulpen, is het van belang dat de autoruit 's ochtends volledig ijsvrij wordt gemaakt. Dit geldt in het bijzonder voor de omgeving van de achteruitkijkspiegel, waar meestal de camera gemonteerd is.
Die camera achter de voorruit is bijvoorbeeld gekoppeld aan een systeem dat waarschuwt en desnoods een stuuringreep uitvoert als de automobilist onbedoeld de rijbaan dreigt te verlaten. Ook wordt de camera ingezet om obstakels, zoals andere auto's of voetgangers, tijdig te herkennen en desnoods de auto automatisch te laten remmen om een botsing te voorkomen. Al deze systemen kunnen haperen wanneer de voorruit bedekt is met een ijslaag.
Bijkomend probleem is dat automobilisten op den duur op zo'n systeem gaan vertrouwen. Telkens weer blijkt uit onderzoeken dat hulpsystemen de bestuurder het gevoel kunnen geven dat de elektronica over hen waakt en dat sommigen daardoor meer risico nemen.
Verkeerde inschatting
Het ijsvrij maken van de voorruit is een kunst op zich. Tijdens vrieskou hebben automobilisten soms de neiging om alleen het middelste gedeelte van de ruit schoon te maken, waar zij zelf het meest doorheen kijken. De camera’s bevinden zich echter meestal helemaal bovenin de ruit.
Heet water
Om problemen te voorkomen is het ook belangrijk dat het glas goed schoongehouden wordt. Vorst hecht nu eenmaal sneller aan een vieze ruit. Mochten de ruiten toch bevriezen, dan kunnen ze het best ijsvrij worden gemaakt met behulp van een spuitflacon met ruitenontdooier of een ijskrabber. Ook het bewegen van een zak met heet water over de ruit, kan helpen.
Gooi echter nooit heet water direct op de autoruiten. Door het plotselinge temperatuurverschil kan een sterretje doorscheuren en een barst in de ruit ontstaan. Dit is iets waar bijvoorbeeld de glasspecialisten van Carglass altijd voor waarschuwen. Ook de verwarming vol aanzetten tijdens het krabben kan ervoor zorgen dat een sterretje doorscheurt. Bovendien is het uitlaatgas van een ijskoude, stationair lopende motor bijzonder slecht voor het milieu.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM3
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
-
Zo lang mag je caravan of camper voor de deur geparkeerd staan
Het vakantieseizoen is in aantocht. Dat betekent dat de caravan of camper weer van stal wordt gehaald voor het nodige poets-, reparatie- en inpakwerk. Maar hoe lang mag het ding eigenlijk in de straat staan? -
Liège in plaats van Luik? No way! Nieuwe verkeersborden bij Antwerpen moeten weg
Bij Antwerpen is een peperdure nieuwe weg geopend, maar alle aandacht gaat naar vier verkeersborden: daar staat Liège op in plaats van Luik. En dat kan volgens de Vlaamse regering absoluut niet. -
Waarom we sneller wagenziek worden in een elektrische auto
De auto’s van de toekomst zullen ons sneller wagenziek maken. Elektrische auto's zijn op dat gebied al erg, maar de zelfrijdende auto wordt nog onplezieriger. Je kunt wagenziekte echter voorkomen met een paar simpele trucs. -
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
Harmen Visser (28) uit Eindhoven heeft twee verschillende energiecontracten omdat dit voor hem voordeliger is. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander.
-
Pas op voor deze vijf oplichtingstrucs langs de Franse en Spaanse snelweg
-
-
-
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
Een op de drie huiseigenaren krijgt het niet voor elkaar subsidie aan te vragen voor het verduurzamen van de eigen woning. Het hele aanvraagproces voor de Investeringssubsidie voor duurzame energie (ISDE) is voor veel huiseigenaren onbegrijpelijk, ontoegankelijk en zeer tijdrovend. Met deze tips wordt het iets eenvoudiger. -
Hemelvaartsdag is in België en Duitsland de gevaarlijkste dag van het jaar en dit is de reden
In Duitsland en België is Hemelvaartsdag de gevaarlijkste dag in het verkeer, zo blijkt uit ongevallenanalyses. De oorzaak zit ‘m in het feit dat er veel wordt gedronken en gefeest, waarna regelmatig de auto wordt gepakt om naar huis te rijden.