De gepantserde Cadillac van Freddy Heineken.
Volledig scherm
De gepantserde Cadillac van Freddy Heineken. © BVA Auctions

Gepantserde auto van Freddy Heineken geveild inclusief verrassing in de kofferbak

De gepantserde Cadillac die Freddy Heineken kocht na zijn ontvoering, heeft bij een veiling van BVA Auctions 56.000 euro opgebracht. Het is niet bekend wie de koper is van de Amerikaanse auto.

De gepantserde Amerikaan waarin Freddy Heineken rondreed van zijn ontvoering in 1983 tot zijn dood in 2002, was niet de eerste Cadillac van de biermagnaat. Net als veel andere ondernemers in de jaren 70 en 80, vond Heineken een dikke Amerikaanse slee destijds het toppunt van luxe. En dat was het natuurlijk ook, dankzij de enorme afmetingen, de grote achtcilinder motor en het comfortabele onderstel.

Gasaanval

Nadat hij in 1983 samen met zijn chauffeur Ab Doderer werd ontvoerd, besloot Heineken een nieuwe Cadillac Fleetwood te kopen, die hij flink onder handen liet nemen. De auto werd volledig bepantserd en voorzien van ramen van vijf centimeter dik. Er kwamen stalen vergrendelingspinnen in de portieren en een zuurstoftank in de kofferruimte moest de inzittenden vrijwaren van een pijnlijke verstikkingsdood bij een eventuele gasaanval. 

Het interieur van Freddy Heineken’s gepantserde Cadillac.
Volledig scherm
Het interieur van Freddy Heineken’s gepantserde Cadillac. © Cor de Cock

Het is maar goed dat de auto goed bepantserd is, want op snelheid ontsnappen aan zijn ontvoerders zou lastig zijn geweest. Onder de motorkap ligt weliswaar een grote, typisch Amerikaanse 4,1-liter V8, maar met een vermogen van 137 pk was het geen sportwagen. Zeker niet met alle bepantsering die werd toegevoegd. De 6,20 meter lange auto weegt maar liefst 4600 kilo. Alleen al de bepantsering zou Heineken zo’n 200.000 gulden hebben gekost.

73.189 kilometer

De Cadillac Fleetwood heeft zijn gloriedagen al enige tijd achter zich liggen. ‘De auto heeft wat technische/carrosserie aandacht nodig’, stond er in de omschrijving. Toch zijn er geen grote beschadigingen en het interieur hoeft ook niet compleet opnieuw bekleed te worden. Er staat 73.189 kilometer op de teller, wat zou betekenen dat het blok nog heel lang mee kan. De waarde van de auto zit ’m echter volledig in het feit dat-ie ooit aan Freddy Heineken toebehoorde. 

 1. Waarom BMW niet aan ‘zinloze innovaties’ doet: ‘Liever een caravan achter onze hybrides dan een groter accupakket’
  INTERVIEW

  Waarom BMW niet aan ‘zinloze innovaties’ doet: ‘Liever een caravan achter onze hybrides dan een groter accupakket’

  Op het eerste oog lijken de recente vernieuwingen aan de BMW 5-Serie niet schokkend: een nieuwe neus, andere bumpers, verbeterde navigatie en klaar is Klaus. Maar is dat wel zo? De productexpert van het Duitse merk legt uit: ,,We kunnen niet klakkeloos een elektrische versie introduceren. Voor onze klanten, zeker die in Nederland, is het veel belangrijker dat de plug-in hybride 530e nu wél een flinke caravan kan trekken.”
 2. ‘Heeft mijn Porsche een computerfout en moet ik dat accepteren?’
  VRAAG & ANTWOORD

  ‘Heeft mijn Porsche een computer­fout en moet ik dat accepteren?’

  ,,Bij de aflevering van mijn Porsche Macan (2,0 liter viercilinder) meldde de boordcomputer dat ik 17.000 km of een jaar met de olie kon doen, terwijl de documentatie 30.000 km of 2 jaar voorschrijft. Het wordt door een sensor en de computer bepaald, zegt mijn dealer. Dat is niet waar: elke keer staat er weer 17.000 km of 1 jaar. Ik denk dat die computer verkeerd is geprogrammeerd. Dat kost mij elk jaar 400 euro aan olie. Moet ik dit zomaar accepteren?”, vraagt lezer Paul Pardon.