Gedrag automobilisten verschuift: steeds vaker spelen met telefoon
videoSteeds meer automobilisten zijn gevaarlijk in de weer met hun telefoon terwijl ze zich in het verkeer begeven. Het instellen van de navigatie op de weg, spelen van games en opzoeken van muziek neemt hand over hand toe.
Vooral jongere autobestuurders schuwen niet om hun telefoon sowieso te gebruiken tijdens het rijden. Bij de leeftijdsgroep 25 tot en met 34 jaar gaat het om bijna 75 procent
Als een bestuurder drie seconden niet naar de weg kijkt, is zijn auto met een snelheid van 100 kilometer per uur toch al zo’n 83 meter verder. Een recept voor ongelukken als je dan met je telefoon bezig bent. Toch blijkt uit tweejaarlijkse Interpolis Barometer van onderzoeksbureau SWOV dat steeds meer automobilisten met hun telefoon link bezig zijn in het verkeer.
Bijna 44 procent van de bestuurders stelt weleens de navigatie in op de weg, tegen 32 procent twee jaar eerder. Het percentage automobilisten dat muzieknummers opzoekt, is gestegen van 12 naar ruim 21 procent. En één op de twaalf (8,2 procent) speelt zelfs games terwijl de auto gebruikt wordt. Dat was maar 3 procent.
Vooral jongere autobestuurders schuwen niet om hun telefoon sowieso te gebruiken tijdens het rijden. Bij de leeftijdsgroep 25 tot en met 34 jaar gaat het om bijna 75 procent. De helft van alle automobilisten maakt zich daaraan schuldig, ongeveer gelijk aan twee jaar eerder.
De boete voor een autobestuurder die tijdens het rijden zijn mobiele telefoon vasthoudt, bedraagt 240 euro. Kennelijk schrikt dat nog onvoldoende af.
Gewoontegedrag
Verzekeraar Interpolis, opdrachtgever van het onderzoek, ziet dat gewoontegedrag bij veel automobilisten een belangrijke rol speelt. Daarbij overschatten ze zichzelf door te denken dat een appje en op de weg letten wel lukt. Bovendien zien ze andere mensen om zich heen ook in de weer met hun telefoon in het verkeer.
Onderzoeker Patty Jansen: ,,Omdat het meestal goed afloopt, zien mensen niet de noodzaak hun eigen gedrag te veranderen. Wij zien het leed van mensen bij wie het wel slecht afloopt. Wij willen dat dit stopt.”
Woordvoerder Rob Stomphorst van Veilig Verkeer Nederland herkent helaas de resultaten van het onderzoek. ,,Vooral jongeren kunnen niet meer zonder hun telefoon, ook niet in de auto. Ze moeten op iedere notificatie reageren. De kunst is nou juist om dat uit je hoofd te laten.”
Campagne MONO
In het verkeer kan een paar seconden onoplettendheid, letterlijk een mensenleven kosten. Met als gevolg levenslang verdriet voor mensen die hun kind, geliefde, vader of moeder verliezen
Stomphorst verwijst naar de verkeersveiligheidscampagne MONO. Het doel daarvan is mensen te laten zorgen dat ze ongestoord onderweg zijn, zonder afleiding van hun telefoon. Zodat ze hun ogen op de weg houden en niet op hun scherm. ,,En als je toch toch aan de slag wil met je telefoon, ga dan op een parkeerplaats staan.”
Naast de campagne MONO grijpt de overheid in door het app-verbod op de fiets en door asociaal gedrag op de weg hard aan te pakken, aldus minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat).
,,In het verkeer kan een paar seconden onoplettendheid, letterlijk een mensenleven kosten. Met als gevolg levenslang verdriet voor mensen die hun kind, geliefde, vader of moeder verliezen. Als je in de auto of op de fiets zit, ben je maar bezig met één ding: het verkeer.”
Momenteel zijn er al verschillende systemen op telefoons en in sommige auto’s beschikbaar die nieuwe berichten tegenhouden terwijl je onderweg bent. Zoals de AutoModus-app. Ze kunnen zelfs automatisch een voorgeprogrammeerd antwoord sturen. Om mobielvrij te fietsen is er de PhoNo-app.
Zie onder de playlist voor onze veelbekeken video's.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Superbespaarder
Jasmina: ‘Door onze buffer hebben we het altijd gered en geen dag zonder eten gezeten’
Sommige mensen kunnen enorm goed met geld omgaan. Of ze nu veel of weinig hebben, ze zijn creatief en mét resultaat. Hoe doen ze dat toch? Elke week laten we hier een superbespaarder aan het woord. Deze keer Jasmina Borgeld (36), die van haar moeder leerde om creatief met geld te zijn. -
PREMIUMvraag & antwoord
Alles wat je (niet) wilt weten over de hybride warmtepomp
Wie vanaf 2026 zijn cv-ketel wil vervangen, moet een hybride warmtepomp installeren, zo maakte het kabinet vandaag bekend. Maar past een warmtepomp in elk huis, wat kost-ie en zijn er wel voldoende monteurs? -
Het aller-aller-allerfijnste voor de fietser? Een vrijliggend fietspad
Opvallend: er komen meer fietsers om in het verkeer dan automobilisten. En de drukte op het fietspad neemt alleen maar toe. Wat maakt het leven fijn voor fietsers? -
Zo kun je goedkoper tanken tijdens een lange rit
Ook al probeer je nog zo goed om brandstof te besparen, tijdens een langere rit is het onvermijdelijk dat je een keer moet tanken, en de prijzen van benzine en diesel liegen er niet om. Zo kun je goedkoper tanken. -
Videoclip
Pubers gebruiken steeds massaler telefoon in verkeer, rapper Snelle grijpt in
Het gebruik van telefoons in het verkeer onder 15- tot 17-jarige fietsers is de laatste jaren gestegen, blijkt uit nieuw onderzoek. Bekende rapper Snelle komt nu met een heftige videoclip om jongeren bewust te maken van de gevaren.
-
Zo verdwijnen je WhatsAppberichten automatisch
Wil je voorkomen dat jouw berichten voorgoed terug te vinden zijn door (oud-)gesprekspartners? Of wil je wat opslagruimte vrijhouden op je smartphone? WhatsApp kan nieuwe berichten na een bepaalde tijd automatisch laten verdwijnen. -
‘Snelheidsbegrenzer’ is niet de enige: dit zijn alle veiligheidssystemen in nieuwe auto's vanaf 6 juli
Nieuwe auto’s moeten nog veiliger worden. Op 6 juli treedt een EU-verordening in werking die tal van assistentiesystemen verplicht stelt voor nieuwe personenautomodellen. Sommige zijn bekend en hebben hun nut al bewezen, andere zijn ietwat controversieel. -
Verkeersregelaar moet op motorkap springen om aanrijding te voorkomen en wordt 15 meter meegesleurd
Een verkeersregelaar is zaterdagavond vijftien meter meegesleurd op de motorkap van een auto in Eindhoven. Hij moest op de motorkap springen om te voorkomen dat hij aangereden zou worden. De automobilist van het voertuig is inmiddels aangehouden.